Foto: BILDBYRÅN & TTFoto: BILDBYRÅN & TT
 Foto: BILDBYRÅN & TT
Foto: BILDBYRÅNFoto: BILDBYRÅN
 Foto: BILDBYRÅN
Dike utanför straffområdet på Heden, som var en av tävlingsplatserna under EM i ridsport. Heden tillhör de platser som ska återställas efter EM som kommer kosta skattebetalarna dyrt. Foto: JONATHAN BERNTSSONDike utanför straffområdet på Heden, som var en av tävlingsplatserna under EM i ridsport. Heden tillhör de platser som ska återställas efter EM som kommer kosta skattebetalarna dyrt. Foto: JONATHAN BERNTSSON
Dike utanför straffområdet på Heden, som var en av tävlingsplatserna under EM i ridsport. Heden tillhör de platser som ska återställas efter EM som kommer kosta skattebetalarna dyrt. Foto: JONATHAN BERNTSSON
Bettan Andersson (V), ordförande Got Event. Foto: ARNE FORSELL / BILDBYRÅNBettan Andersson (V), ordförande Got Event. Foto: ARNE FORSELL / BILDBYRÅN
Bettan Andersson (V), ordförande Got Event. Foto: ARNE FORSELL / BILDBYRÅN

Katastrofprognos för EM: 50 miljoner back

Publicerad

Först skulle ridsport-EM gå runt. Sedan skulle evenemanget gå 17 miljoner back. Sedan 30.  

Nu lyder den senaste prognosen på drygt 50 miljoner i underskott för de nyligen avslutade ryttartävlingarna i Göteborg.

Men det är en förväntad förlustnota som skattebetalarna helst inte ska informeras om: 

- Vi kommer inte gå in på det förrän böckerna är stängda, säger Got Events vd Lotta Nibell

Foto: BILDBYRÅN

Hemlighetsmakeriet bakom kommunens dåliga affärer runt ridsport-EM har varit stort. 

Trots en hemligstämplad budget och mycket hemlighetsmakeri kunde GT i december förra året avslöja att evenemanget, som utlovats vara ett ekonomiskt nollsummespel för skattebetalarna, går mot ett mångmiljonunderskott.

17 miljoner i ökade kostnader var det motvilliga beskedet då, med hänvisning till "affärsmässiga skäl". Men under våren växte kostnaderna ytterligare och prognosen blev till 30 miljoner back. 

Och nu kan vi avslöja att biljettförsäljningen gick sämre än beräknat och att kostnaderna för att återställa parker och andra idrottsplatser väntas bli hög. Senast i går kunde vi berätta om att Heden fått stora skador som kan kosta många miljoner att åtgärda. Återställningskostnader finns också för bland annat Valhalla IP och Slottsskogen.

 

LÄS MER: Mångmiljonnotan som kommunen ville dölja

Preliminärt resultat

Nu har politiker och tjänstemän informerats om ett preliminärt jätteunderskott för Ridsport-EM på drygt 50 miljoner kronor. Det uppger flera av varandra oberoende källor på olika nivåer inom kommunen för GT. Notan väntas landa på skattebetalarnas konto genom att det delas mellan kommunala bolagen och kommunen direkt. Diskussioner har redan före tävlingarna inletts mellan kommunala bolag och staden om vem eller vilka som ska ta kostnaden som aldrig skulle finnas. 

Men hos Got Event och kommunen är det officiellt locket på om skattebetalarnas förväntade mångmiljonsmäll:

– Vi kommer redovisa allt när vi är klara, säger Got Events vd Lotta Nibell.

Styrelseordföranden i Got Event Bettan Andersson (V) är inne på samma linje och vill inte heller gå ut med några siffror:

– Eftersom vi inte vet slutnotan går vi inte heller ut med några siffror förrän vi är klara med slutredovisningen. Då blir det bara spekulation. De siffror som låg från början och som vi har jobbat med det här året de ligger tills böckerna är klara, säger hon.

 

LÄS MER: Planerna förstörda efter ridsport-EM – Heden stängs av

Minskade biljettintäkter på 10-12 miljoner

På en direkt fråga om hon ändå inte känner igen siffran 50 miljoner, säger Bettan Andersson: 

– Det kan man ju räkna ut att om budgeten är justerad sedan tidigare till en kostnad om 30 miljoner kronor och vi får ett intäktsbortfall på drygt tio-tolv miljoner för inte sålda biljetter så blir det en högre kostnad. Men var det slutar vet vi inte, jag vill inte spekulera om det.

Jonas Ransgård (M).Foto: JESPER ORRBECK

Oppositionen har redan tidigare varit kritisk till hanteringen av ridsport-EM och Alliansens gruppledare Jonas Ransgård menar att hanteringen, oavsett hur stor slutkostnaden blir, har varit dålig.

Och han talar om en svekdebatt till följd av kostnadsrullningen.

– När detta var uppe i kommunstyrelsen, då var det tydligt att detta skulle vara ett nollsummespel. Då är det bättre att ta debatten om kostnader som ökar, då får man inte den här svekdebatten i efterhand, säger Jonas Ransgård och skyller den dåliga ekonomin på strukturella problem inom staden och svårigheter att samarbeta mellan de många bolagen.

 

LÄS MER: Kommunale chefen anställde sin släktings fru - med lönepåslag

 

"Slarvar bort pengar"

– Det är helt oacceptabelt att vi slarvar bort pengar för staden genom att vi inte kan samarbeta mellan bolagen. Det sänker förtroendet för oss som evenemangsstad. Och vi ska som stad inte ta en sådan risk.

Got Events styrelseordförande Bettan Andersson (V) beskriver ridsport-EM som lyckat trots att biljettintäkterna blev betydligt lägre än väntat. Evenemanget samlade en annan publik än vanligt, med många flickor och kvinnor i publiken menar hon men ser kostnadsökningen mer som en konsekvens av att Göteborg står inför en ny situation när det kommer till evenemang. Det blir allt dyrare.

Och hon beskriver ridsport-EM som en dyrköpt läxa för staden.  

– Det här mästerskapet har lärt Göteborgs stad att det ser helt annorlunda ut i dag när vi arrangerar mästerskap än det såg ut för några år sedan. Det kan man säga att vi fått lära oss den hårda vägen. Ska vi fortsätta göra evenemang är kostnaden en helt annan än den var förut, säger Bettan Andersson.

Hon nämner höjda hotellkostnader, kostnader knutna till lagen om offentlig upphandling och ökade säkerhetskrav. 

Jämför med Volvo Ocean Race

Och hon förväntar sig att staden, det vill säga skattebetalarna direkt, ska ta en del av förlusten. Diskussionerna om hur notan ska delas har redan inletts:

– Vi i Got Event går in och tar en väldigt stor del av den här kostnaden, det har varit dealen från början. Sedan kommer vi till ett läge där vi naturligtvis får gå till vår moder, Göteborg & Co och säga att här får nog staden hjälpa till, framför allt då vi inte sålde fullt så mycket biljetter. Vi står för så mycket som möjligt, men sedan förväntar vi oss att staden går in eftersom evenemanget är stadens, men placerat hos Got Event.

Hon nämner även att andra evenemang fått kosta för skattebetalarna, som Volvo Ocean Race. Det evenemanget var redan från start budgeterat till en kostnad för staden. 

Peter Berggren är bolagsansvarig på Göteborgs stads maktbolag Göteborgs stadshus AB, med ansvar för näringsliv, turism, kultur och evenemang. 

Han menar att staden är förberedd oavsett vad kostnaderna landar på.

Relaterade ämnen
Daniel Olsson
Daniel Olsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag