Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Känns som att jag har halva foten inne”

Gustav Svensson är sannolikt inne på sin sista säsong i Seattle Sounders. Foto: AL SERMENO/ISI/REX/SHUTTERSTOCK
Gustav Svensson spelade 121 minuter i VM-kvalet. Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Gustav Svensson, 31, har inlett 2018 starkt och är kanske mer motiverad än någonsin. 

Säsongens stora mål är glasklart: VM i Ryssland i sommar. 

– Det känns som att jag har halva foten inne, säger mittfältaren. 

För några veckor blev Charlie, snart tre, storebror till lilla Signe. 

– Hon föddes här i USA. Det var lite annorlunda, på ett positivt sätt. Mycket dyrare, men väldigt bra service. Vi är väldigt, väldigt glada, säger den förre Blåvittspelaren. 

Får ni sova något? 

– Jag sover i Charlies rum. Sara drar det tunga lasset och det är jag oerhört tacksam för. Det behövs väldigt mycket sömn i mitt yrke för att hålla sig frisk och inte skada sig. 

Du får betala tillbaka efter karriären. 

– Absolut! Och det ser jag verkligen fram emot. 

Gustav Svensson har precis dragit i gång säsong nummer två med MLS-klubben Seattle Sounders. 

Han är given på det centrala mittfältet och laget har en 1-0-seger i ryggen inför kvartsfinalreturen i Champions League mot mexikanska Club Deportivo Guadalajara, mer känd som Chivas. 

– De har bara mexikaner i laget, de får inte ha utländska spelare. Men det är ett riktigt bra lag och de spelar ganska likt mexikanska landslaget. När vi möttes hemma var det 48 000 på plats. Säkert 60 procent var mexikaner. Det kändes nästan som att spela på bortaplan. 

Stahre och Eriksson i MLS 

Det börjar bli ett gäng svenskar i MLS. Mikael Stahre tränar San José Earthquakes med Magnus Eriksson och Joel Qwiberg i laget, och Anton Tinnerholm skjuter stenhårt för New York City. Plus Johan Blomberg och Axel Sjöberg (Colorado Rapids), samt Gabriel Somi (New England Revolutions). 

– Det är förstås kul. Ligan är bra och otroligt proffsig. Och lönen kommer på precis samma dag hela tiden. MLS betalar ju alla löner och det är stabilt och säkert. Det tuffaste är ju att det är så många resor. 

31-åringen lyfter fram en annan positiv sak med den amerikanska proffsligan. 

– Det finns ingen hatkultur, det är aldrig bråk eller tjafs på läktarna. Men publiktrycket är ändå väldigt bra och det är mycket kärlek till båda lagen. 

Försäsongsträning är sällan speciellt roligt, men Svensson har inte haft några större problem att ta i lite extra i år. I sommar spelar Sverige VM i Ryssland och 31-åringen gjorde fyra inhopp i kvalet. 

– Det gör att det är otroligt lätt att motivera sig. Jag ska vara med och konkurrera om en plats i truppen och det känns som att jag har en halv fot inne. Kroppen känns jättebra och jag ska visa att jag är i bra form. 

Har du pratat med förbundskaptenen Janne Andersson? 

– Nej, ingenting. Men vi får väl se, det är ju en uttagning snart. 

”Det blir spännande”

På torsdag meddelar Andersson vilka som kallas till träningslandskamperna mot Chile (24 mars) och Rumänien (27 mars). 

– Det blir spännande att vakna upp här borta och se hur det blir. Vi får ingen information på förhand utan det blir till att följa presskonferensen. 

Vad tror du om dina VM-chanser? 

– Alltid svårt att säga, men som sagt, jag har lyckats få in en fot i alla fall. Men det är många bra spelare med och konkurrerar och det gäller att jag gör en väldigt bra vårsäsong. Jag ska göra det jag är bra på och förbättra det jag kan förbättra. VM hade varit skitkul, det är något man alltid har drömt om. 

Vill komma närmare Sverige 

Kontraktet med Seattle löper ut efter säsongen. 

Är det sista året där borta? 

– Känslan är väl att det är lite så. Vi har varit borta från Sverige ett par år och det är rätt tufft och bo så långtifrån vänner och familj. Det blir långa resor och är man ledig fyra-fem dagar är det inte bara att åka hem till Sverige. Man njuter verkligen de få gångerna man kommer hem. Sedan får vi se vad det blir nästa år, men vi vill nog komma närmare Sverige i alla fall. 

Tanken är att spela elitfotboll i många år till. 

– Motivationen och drivkraften är kanske det som blir svårast, men så länge jag har kvar det kör jag på. Jag tänker kämpa och glidtackla ett bra tag till. 

Vilka har du kontakt med i Blåvitt? 

– Jag och ”Sebban” (Sebastian Eriksson) hörs någon gång då och då. Bjärsmyr och Boman har ju lämnat, så det är inte många kvar från min tid. Det är lite tråkigt, men samtidigt blir vi gubbar äldre. Det behövs nytt blod också. 

Hans långsiktiga målsättning har alltid varit att avsluta karriären i IFK Göteborg. Den planen gäller fortfarande. 

– Självklart, säger han. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!