Gustav Svensson är sannolikt inne på sin sista säsong i Seattle Sounders. Foto: AL SERMENO/ISI/REX/SHUTTERSTOCKGustav Svensson är sannolikt inne på sin sista säsong i Seattle Sounders. Foto: AL SERMENO/ISI/REX/SHUTTERSTOCK
Gustav Svensson är sannolikt inne på sin sista säsong i Seattle Sounders.  Foto: AL SERMENO/ISI/REX/SHUTTERSTOCK
Gustav Svensson spelade 121 minuter i VM-kvalet. Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅNGustav Svensson spelade 121 minuter i VM-kvalet. Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Gustav Svensson spelade 121 minuter i VM-kvalet.  Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅNFoto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
 Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

”Känns som att jag har halva foten inne”

Publicerad

Gustav Svensson, 31, har inlett 2018 starkt och är kanske mer motiverad än någonsin. 

Säsongens stora mål är glasklart: VM i Ryssland i sommar. 

– Det känns som att jag har halva foten inne, säger mittfältaren. 

För några veckor blev Charlie, snart tre, storebror till lilla Signe. 

– Hon föddes här i USA. Det var lite annorlunda, på ett positivt sätt. Mycket dyrare, men väldigt bra service. Vi är väldigt, väldigt glada, säger den förre Blåvittspelaren. 

Får ni sova något? 

– Jag sover i Charlies rum. Sara drar det tunga lasset och det är jag oerhört tacksam för. Det behövs väldigt mycket sömn i mitt yrke för att hålla sig frisk och inte skada sig. 

Du får betala tillbaka efter karriären. 

– Absolut! Och det ser jag verkligen fram emot. 

Gustav Svensson har precis dragit i gång säsong nummer två med MLS-klubben Seattle Sounders. 

Han är given på det centrala mittfältet och laget har en 1-0-seger i ryggen inför kvartsfinalreturen i Champions League mot mexikanska Club Deportivo Guadalajara, mer känd som Chivas. 

– De har bara mexikaner i laget, de får inte ha utländska spelare. Men det är ett riktigt bra lag och de spelar ganska likt mexikanska landslaget. När vi möttes hemma var det 48 000 på plats. Säkert 60 procent var mexikaner. Det kändes nästan som att spela på bortaplan. 

Stahre och Eriksson i MLS 

Det börjar bli ett gäng svenskar i MLS. Mikael Stahre tränar San José Earthquakes med Magnus Eriksson och Joel Qwiberg i laget, och Anton Tinnerholm skjuter stenhårt för New York City. Plus Johan Blomberg och Axel Sjöberg (Colorado Rapids), samt Gabriel Somi (New England Revolutions). 

– Det är förstås kul. Ligan är bra och otroligt proffsig. Och lönen kommer på precis samma dag hela tiden. MLS betalar ju alla löner och det är stabilt och säkert. Det tuffaste är ju att det är så många resor. 

31-åringen lyfter fram en annan positiv sak med den amerikanska proffsligan. 

– Det finns ingen hatkultur, det är aldrig bråk eller tjafs på läktarna. Men publiktrycket är ändå väldigt bra och det är mycket kärlek till båda lagen. 

Försäsongsträning är sällan speciellt roligt, men Svensson har inte haft några större problem att ta i lite extra i år. I sommar spelar Sverige VM i Ryssland och 31-åringen gjorde fyra inhopp i kvalet. 

– Det gör att det är otroligt lätt att motivera sig. Jag ska vara med och konkurrera om en plats i truppen och det känns som att jag har en halv fot inne. Kroppen känns jättebra och jag ska visa att jag är i bra form. 

Har du pratat med förbundskaptenen Janne Andersson? 

– Nej, ingenting. Men vi får väl se, det är ju en uttagning snart. 

”Det blir spännande”

På torsdag meddelar Andersson vilka som kallas till träningslandskamperna mot Chile (24 mars) och Rumänien (27 mars). 

– Det blir spännande att vakna upp här borta och se hur det blir. Vi får ingen information på förhand utan det blir till att följa presskonferensen. 

Vad tror du om dina VM-chanser? 

– Alltid svårt att säga, men som sagt, jag har lyckats få in en fot i alla fall. Men det är många bra spelare med och konkurrerar och det gäller att jag gör en väldigt bra vårsäsong. Jag ska göra det jag är bra på och förbättra det jag kan förbättra. VM hade varit skitkul, det är något man alltid har drömt om. 

Vill komma närmare Sverige 

Kontraktet med Seattle löper ut efter säsongen. 

Är det sista året där borta? 

– Känslan är väl att det är lite så. Vi har varit borta från Sverige ett par år och det är rätt tufft och bo så långtifrån vänner och familj. Det blir långa resor och är man ledig fyra-fem dagar är det inte bara att åka hem till Sverige. Man njuter verkligen de få gångerna man kommer hem. Sedan får vi se vad det blir nästa år, men vi vill nog komma närmare Sverige i alla fall. 

Tanken är att spela elitfotboll i många år till. 

– Motivationen och drivkraften är kanske det som blir svårast, men så länge jag har kvar det kör jag på. Jag tänker kämpa och glidtackla ett bra tag till. 

Vilka har du kontakt med i Blåvitt? 

– Jag och ”Sebban” (Sebastian Eriksson) hörs någon gång då och då. Bjärsmyr och Boman har ju lämnat, så det är inte många kvar från min tid. Det är lite tråkigt, men samtidigt blir vi gubbar äldre. Det behövs nytt blod också. 

Hans långsiktiga målsättning har alltid varit att avsluta karriären i IFK Göteborg. Den planen gäller fortfarande. 

– Självklart, säger han. 

Relaterade ämnen
Markus Wulcan
Markus Wulcan

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag