Kan stoppas av kontraktsbråket

Sam Johnson.
Foto: Johan Bernström / BILDBYRÅN
Kevin Walker och Sam Johnson.
Foto: Patrik C Österberg / STELLA PICTURES

GÖTEBORG. Sam Johnson, 24, uppges vara nära IFK Göteborg.

Men nu kan GT berätta att anfallaren har hamnat i en kontraktstvist med sin kinesiska klubb. 

Därmed riskerar flytten till Sverige att dröja – eller stoppas.

Samtidigt kan ärendet bli ett fall för Fifa.

Sam Johnson blev snabbt en publikfavorit i Djurgården.
Foto: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN

Sam Johnson slog igenom i Djurgården och öste in mål i allsvenskan innan han såldes till kinesiska Wuhan Zall för närmare 25 miljoner kronor sommaren 2016. 

Den liberianske anfallaren fick en bra start i den kinesiska andraligan och gjorde sex mål på sina nio första matcher i den nya klubben.

Men när Ciro Ferrara, den före detta italienske landslagsmannen, fick sparken som tränare för klubben blev situationen försvårad för Sam Johnson.

Fotbolldirekt har vid upprepade tillfällen rapporterat att Sam Johnson är på väg tillbaka till allsvenskan – men inte till Djurgården utan till IFK Göteborg. Sajten skrev i slutet av november att parterna slutförhandlar med varandra om ett kontrakt värt omkring 110 000 kronor i månaden. Nyligen uppgav Fotbolldirekt dessutom att parterna är muntligt överens om en övergång.


LÄS MER: Johnson närmar sig allsvenskan

"Kommer ta detta till Fifa"

Enligt medieuppgifter har Sam Johnson köpts ut från sitt kontrakt med Wuhan Zall – men nu kan GT berätta att så inte alls är fallet. Anfallaren har i stället hamnat i ett kontraktsbråk med den kinesiska klubben. 

Enligt GT:s uppgifter var Sam Johnson och Wuhan Zall från början överens om en ekonomisk uppgörelse, men kineserna har sedan svängt i frågan och försöker nu tvinga Johnson att lämna klubben gratis.

– Vid ett första förhandlingsmöte kom klubben med förslaget att Sam ska avsluta kontraktet omgående – då han inte är en del av planerna 2018 – utan någon som helst kompensation. Dessutom fick han info om att han inte får träna med A-laget eller följa med på det planerade träningslägret i Australien i januari, säger Sam Johnsons rådgivare Tore Eliasson och tillägger:

– Utöver det så har han kallats hem från julledighet för att träna, men likväl saknas resterande utländska spelare som klubben tänkt ha kvar säsongen 2018.

Enligt Eliasson vill Wuhan Zall på så sätt få Sam Johnson att gå med på klubbens önskemål om att lämna gratis.

– Vi har meddelat klubben att vi inte accepterar det här och kommer ta detta vidare till Fifa om klubben inte tar sitt förnuft till fånga. Det är minst sagt diskriminering och olika behandling av A-lagsspelare, menar Tore Eliasson.

Sam Johnson firar ett mål mot Häcken sommaren 2015.
Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

LÄS MER: Sam Johnson bryter tystnaden

Tränar – med provspelarna

Wuhan Zalls spelare är nu på ledighet – men Sam Johnson tränar med klubbens provspelare.

– Där står vi nu, säger Tore Eliasson och fortsätter:

– De har också meddelat honom att han inte får följa med på lägret i Australien i januari, vilket är ett avtalsbrott.

Någon övergång kommer inte att bli av förrän en lösning mellan Johnson och Wuhan Zall har nåtts.

Samtidigt är Blåvitt – med sportchef Mats Gren i spetsen – på anfallsjakt, och enligt GT:s uppgifter är Sam Johnson ett av namnen högst upp på önskelistan. Och intresset är ömsesidigt. Anfallaren vill tillbaka till allsvenskan – den här gången till IFK Göteborg, enligt GT:s uppgifter. 

I Blåvitts forwardsbesättning finns i nuläget Tobias Hysén, 35, Elias Omarsson, 22, och Patrik Karlsson Lagemyr, 20. Mikael Boman, 29, sitter på ett utgående kontrakt och det är i nuläget osäkert om han blir kvar i Göteborg.

Sam Johnson har ett förflutet i svenska klubbar som Assyriska IF, Härnösands FF och IK Frej.

Blåvitts sportchef Mats Gren är fåordig om Sam Johnson.
"Inget nytt." skriver han i ett sms. 


Sam Johnson

Ålder: 24 år.

Född: Monrovia, Liberia.

Position: Anfallare. 

Klubbar: Limba FC, Assyriska IF, Juventus IF, Härnösands FF, IK Frej, Djurgårdens IF, Wuhan Zall.