Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kallio om framtiden: ”Jag har en klar bild”

Tomi Kallio var med och vann två SM-guld under sina nio säsonger i Frölundatröjan. Foto: JAN WIRIDEN / JAN WIRIDEN GT/EXPRESSEN
Foto: TOMAS LEPRINCE

Tre SM-guld, över 600 SHL-matcher och över 20 säsonger på elitnivå.

Men nu väljer Tomi Kallio, 41, att lägga skridskorna på hyllan.

– Hockey är min stora passion i livet, jag kommer att fortsätta jobba med det, berättar han.

55 poäng på 58 matcher med TPS Åbo förra säsongen och Tomi Kallio, 41, slutade på en andraplats i poängligan.

Men trots den stora succén i Finland och inga som helst tecken på att han är på väg nedåt i karriären – så väljer ändå den tidigare Frölundaikonen att lägga skridskorna på hyllan.

– Det har varit ett svårt beslut. Jag har nog funderat på det tusen gånger de senaste månaderna. Men jag fick känslan ganska fort efter att säsongen tog slut i slutet av april, att nu är det nog dags, säger han.

 

LÄS MER: ”Frölundas besked gör fortfarande ont” 

Vad fick dig att bestämma dig?

– Jag var väldigt nöjd med vad jag presterade förra året, och vad jag presterat under hela min karriär. Jag vill hellre avsluta med den smaken än att göra en säsong till och riskera att jag kanske får en dålig säsong eller blir skadad. Jag ville verkligen lämna en bra bild av mig sista säsongen. Jag hade inte haft så mycket att vinna med att fortsätta, säger han.

”Har ett antal erbjudanden”

Över 20 säsonger på elitnivå är ganska unikt..?

– Ja, det är ju det. Jag är oerhört stolt och glad över att jag fått ha en så lång och fin karriär. Så här länge trodde jag inte att det skulle bli. När jag var yngre tänkte jag att om jag kan kriga mig till 35 så har jag gjort det riktigt bra. Nu är jag nästan 42.

Vad händer nu?

– Jag har en ganska klar bild framför mig... Hockey är min stora passion i livet, jag kommer att fortsätta jobba med det. Jag har redan fått ett antal olika erbjudanden som jag ska ta mig tid att kolla närmare på nu. Jag kommer nog att bestämma mig här i slutet av sommaren, säger Kallio och bekräftar att det handlar om jobb i Finland.

– Sen kommer jag också få tid att vara coach för mina söner, det ska bli väldigt kul, säger han.

Tomi Kallio blev en stor ikon och publikfavorit under sina säsonger i Scandinavium. Foto: JAN WIRIDEN / GT/EXPRESSEN

Hyllningen till Frölunda: ”Mina bästa år..”

I ett filmklipp som TPS Åbo har lagt ut på sin hemsida tackar Kallio klubbarna han representerat i karriären. Och om sina nio år i Frölunda säger han:

– Det var på många sätt mina bästa år som hockeyspelare. Jag glömmer aldrig hur fint publiken och alla göteborgare behandlade mig under de åtta och ett halvt år jag var i klubben, säger han.

En stor snackis under hösten var när det kom fram att Tomi Kallio inte kommer att få sin tröja hissad i Scandinavium – då det enligt klubbens regler krävs minst tio säsonger i klubben innan man blir aktuell.

Kallio gjorde nio i Göteborg.

–  Det gör mig lite förbannad. Det är en riktigt dålig regel, sa finländaren i en intervju i oktober.

 

LÄS MER: Tomi Kallios ilska mot Frölunda: ”Förbannad” 

Frölundas beslut: ”Upp till dem”

När han nu kommenterar det igen är han dock betydligt mer sansad:

– Det blev mycket snack om det där. Det är så klart vad varje spelare drömmer om, att få sin tröja upphissad i taket. Men samtidigt känner jag att jag inte kan göra så mycket åt saken. Jag har gjort min karriär nu, sen är det upp till dem (Frölunda) att bestämma vad de vill göra och vilka regler de följer, säger han. 

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!