Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Har suktat efter guld väldigt länge”

David Karlsson jublar efter sitt mål
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Villa-spelarna jublar
Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN

Villa Lidköping har misslyckats fyra gånger med att vinna SM-guld i bandy. 

Fram tills i dag. 

Under lördagen tog man hem sitt första SM-guld någonsin när man vann med hela 8-4 mot Västerås. 

– Jag är jävligt chockad, jag vet inte hur jag ska bete mig, säger Martin Johansson i Villa.

En vacker dag på Studenternas IP i Uppsala. Bandyportföljerna, vantarna och mössorna var medtagna från publikens sida. Korvarna, hamburgarna och kaffet fanns det gott om och Uppsala var redo för dagens final. Som var den 113:onde bandyfinalen i ordningen. 

Och publiken var många till antalet. Hela 18 667 hade tagit sig till Studenternas för att se Villa Lidköping mot Västerås. Båda lagen hade flera bussar fyllda med supportrar med sig. Klackarna var stora och högljudda. Stämningen var euforisk.

– Det går inte att beskriva med ord. Vi har jobbat så jävla länge för det här och alla de känslorna som är nu – det går inte att beskriva dem, säger Villas klubbchef Jonas Johansson. 

Villa Lidköping har varit säsongens stora gigant i Elitserien i bandy. De vann med åtta poäng över tvåan som just var Västerås. Men de har heller aldrig lyckats med att vinna SM-guld på fyra försök innan. Under lördagskvällen skulle Villa Lidköping försöka för femte gången – och som de lyckades.

– Det är så jävla många som har väntat länge. Vi har väntat ett år men det känns som evigheter, säger Sune Gustafsson i Villa.

Villa Lidköping tog hem första SM-guldet

Man lyckades ta hem sitt första SM-guld någonsin efter slutresultatet 8-4. 

Det var ett ställningskrig första tio minuterna med mycket närkamper. Det märktes på planen att det stod mycket på spel och inget av lagen ville begå några misstag.

Och det var favorittippade Villa Lidköping som tog ledningen efter tio minuters spel. Det var Tim Persson som stod för en soloprestation längs högerkanten och tryckte av ett skott som gick in i mål. Drömstart för seriesegrarna.

Men tre minuter senare skulle det smälla åt andra hållet. Västerås Ted Bergström kunde styra in 1-1 från nära håll.

Favoriten höll för trycket

Jesper Eriksson kunde efter en dubbelhörna ge favoriterna Villa Lidköping ledningen med 2-1 med knappa halvtimmen spelad. Men Västerås skulle återigen kvittera. Denna gång Martin Landström till 2-2.

Martin Andreasson gav dock Villa Lidköping ledningen igen efter en hörna till 3-2 och Martin Karlsson utökade till 4-2 bara någon minut efter. Villa Lidköping skulle även göra 5-2 innan halvleken var slut via Martin Johansson.

– I första halvlek var det ett rasande tempo, sedan styrde och ställde vi. Sedan avvaktade vi och såg till att de inte kom i närheten av oss, säger Martin Johansson.

I den andra halvleken skulle det inte bli roligare för Västerås. Joakim Andersson gjorde 6-2 och lagkaptenen David Karlsson kunde göra 7-2 som blev spiken i kistan.

Slutresultatet skrevs till slut till 8-4. 

– Det är så jäkla sjukt. Så skönt att vi tar det. Det har varit en så jäkla bra säsong, gött att få avsluta så här. Det har varit en del press som släpper nu, säger målvakten Jesper Thimfors, och berömmer Villa-fansen på Studenternas.

- Det är så mycket folk här så det är nog ingen kvar hemma i Lidköping.