Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Juniormatchen fick brytas: "Ropade hora"

Matilda Brinck-Larsen, tränare för Sandarnas BK, är chockad. Foto: Privat Bild
En styrelseledamot i klubben vars ledare ska ha hotat Sandarna BK:s spelare ser allvarligt på händelsen. Foto: Anders Ylander

En fotbollsmatch mellan två juniorlag urartade och fick avbrytas på söndagen. Ledaren i det ena laget ska ha bland annat ha hotat pojkarna i motståndarlaget.

– Han sa till två av mina spelare att han och hans vänner skulle plocka dem efter matchen. Att se rädslan i deras ögon... det är det värsta jag varit med om på en fotbollsplan, säger Matilda Brinck-Larsen, tränare för Sandarnas BK, med gråt i rösten.

På söndagen spelade Sandarnas BK en seriematch för juniorlag i fotboll. Men matchen spelades aldrig klart. I andra halvlek valde Matilda Brinck-Larsen, tränare för Sandarnas BK, att avbryta den.

– Det var en oerhört hotfull stämning. Jag var rädd att mina pojkar skulle råka illa ut, säger hon.

Oroligheterna började tidigt. En av tränarna i motståndarlaget ska ha kritiserat domarinsatsen högljutt, och slutade inte trots upprepade varningar från den unge domaren.

Tränaren ska sedan ha riktat sin vrede mot spelarna i Sandarnas BK, som uteslutande består av ensamkommande flyktingpojkar.

Enligt Matilda Brinck-Larsen ska tränaren har skrikit könsord i kombination med rasistiska benämningar om hennes spelares ursprung.

– Han skriker: "Era jävla era afghansvin jag ska knulla era mammor och systrar", säger Brinck-Larsen till SVT Nyheter Väst.

Hotade med våld

Tränarens förolämpningar ska ha fortsatt att hagla, vilket spelarna i Sandarna reagerade starkt på.

Stämningen på planen blev alltmer irriterad och flera kort delades ut. När motståndarlaget sedan tog ledningen ska tränaren, enligt Brinck-Larsen, ha ställt sig upp och ropat "puta" (spanska för "hora", reds. anm.) åt henne upprepade gånger.

– Då blir han utvisad av domaren, och när han går över planen säger han åt två av mina pojkar att han ska plocka dem efter matchen. Hans vänner är redan här, säger han, och pekar mot en bil längre bort som fem vuxna män kliver ut ur, säger Matilda Brinck-Larsen.

Hon upplever då att situationen är så hotfull att matchen inte kan spelas vidare.

– Jag går in på planen och säger åt domaren att bryta. Efteråt kommer spelarna i motståndarlaget fram till oss och ber om ursäkt för sin tränares beteende. Vi talar alltså om barn, som ber om ursäkt för en vuxen!

Kommer polisanmäla

GT har pratat med en styrelseledamot i klubben, och han ser allvarligt på det inträffade.

– Jag har pratat med ledarna och med föräldrar som var på plats, och min bild är att en av våra tränare har betett sig väldigt illa. Det är fullständigt oacceptabelt och vi kommer att diskutera det som har hänt i styrelsen, för att fatta ett beslut om tränarens framtid i klubben, säger han.

Brinck-Larsen, som tänker polisanmäla händelsen, är uppriven och ledsen efter den kaosartade matchen.

– En ledares uppgift är att lugna, inte att uppvigla. Är det här det bästa vuxenvärlden kan åstadkomma? I så fall kan vi inte klandra våra unga när de spårar ur och beter sig illa, säger hon med gråt i rösten.

"Jag står för det som gjorts fel"

På måndagseftermiddagen får GT kontakt med den berörde tränaren. Han vill inte kommentera de specifika händelserna men är ångerfull för det som hänt.

– Situationen urartade av diverse skäl. Domaren gjorde ett bra jobb, fotbollen var bra men situationen blev som den blev. Ibland blir man övertänd. Jag står för att det som har gjorts fel. Det tillhör inte fotbollen, säger tränaren.

Vad tar du för lärdomar av det som hänt?

– Jag får tänka till innan det blir som det blir. Jag får tänka mer på killarna än mig själv. Det är dem jag älskar och det är därför jag reagerar. Men man ska inte tända till så. Man ska vara en förebild, men ibland är det inte lätt att hålla saker inne.

Kommer ni att höra av er till Sandarnas BK?

– Det är ingenting jag har kontroll över, utan det tar styrelsen hand om.

– Jag har inget emot dem som lag och jag ber om ursäkt för det som de har tagit illa vid sig av, säger den berörde tränaren.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!