Jönssons pik till Stahre: "Alla vet vad han heter"

Publicerad

2009 kallade han Rasmus Elm "nummer 18" – nu har Mikael Stahre slagit till igen.
– Tian är en jättebra spelare, säger BK Häcken-tränaren. 

– Övriga fotbolls-Europa vet vad han heter, säger HBK-tränaren Janne Jönsson. 

HBK var nära att få in kvitteringen i slutminuterna, men BK Häcken höll undan och vann med 2-1. Den efterföljande presskonferensen blev en underhållande historia. 

– Halmstad är ett lag med många skickliga spelare. Och inte för att låta arrogant nu, men jag kan inte alla namnen. Jag kan inte uttala dem… men tian (Sead Haksabanovic) är en jättebra spelare, 15 (Aboubakar Keita) är bra och sjuan (Nikolai Alho) är pigg. Fredrik Olsson har sitt djupledshot och så vidare. De har väldigt många bra offensiva spelare. De var inte långt borta att deras forcering lyckades, säger Mikael Stahre. 

Jönsson: "Olika uttal på det, ja..."

 Aboubakar Keita är inlånad från FC Köpenhamn och när HBK-tränaren Janne Jönsson fick frågor om han hade förhoppningar om att kunna behålla mittfältaren kunde han inte hålla sig. 

– Ja... och nummer tio Sead också, som övriga fotbolls-Europa vet vad han heter.

– Efternamnet! replikerar Stahre. 

– Ah, okej, Haksabanovic. Det är olika uttal på det, ja, säger Jönsson med ett leende. 

Sead Haksabanovic, 18, är en av allsvenskans största talanger och jagas av en drös större klubbar utomlands. I december var han ytterst nära en flytt till belgiska Club Brügge, men valde att nobba i sista sekund. 

Efter presskonferensen betonade Stahre att han av respekt inte ville uttala några namn fel utan därför nämnde deras tröjnummer i stället. Det gjorde han även när han tränade AIK 2009 och kallade Rasmus Elm, då en av Sveriges absolut hetaste spelare, för "nummer 18" flera gånger och skapade stort rabalder. 

– Du har inte varit med så länge. Du kommer lära dig vad det här handlar om, sa dåvarande Kalmar FF-tränaren Nanne Bergstrand syrligt till Stahre. 

Avslöjar hur det gick till

Stahre förklarade det med att hans lag internt "nästan enbart pratade nummer". 

Men nu, åtta år senare, kommer det en annan version. 

– Vi vann med med 1-0 och hade två raka segrar. Då kom Wesström fram (Björn, sportchefen) och viskade: "Kalla Elm för nummer 18 nu", säger Stahre och skrattar. 

Tack vare segern klättrar BK Häcken, åtminstone tillfälligt, upp till tredje plats i tabellen. Halmstad har fem raka förluster. 

– Killarna gör ändå en väldigt bra insats och vi ska fortsätta så här, säger Janne Jönsson. 

Relaterade ämnen
Markus Wulcan
Markus Wulcan

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag