Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Jonas Larholm, 34, klar för Sävehof

Jonas Larholm, 34, återvänder till Sävehof. Foto: Nils Jakobsson

Larholm öppnar dessutom för en comeback i landslaget.

Foto: Ulf Ryd

GÖTEBORG. Efter tio år utomlands blir det spel i elitserien till hösten för Sävehof-produkten, som skrivit på ett fyraårskontrakt.

– Jag kan fortfarande spela bra handboll och vill fortsätta utvecklas, säger den 211-faldige landslagsmannen.

GT skrev förra måndagen om en tänkbar återkomst för Jonas Larholm i Sävehof.

Då hade hans danska klubb Tvis Holstebro valt att utnyttja en klausul och säga upp kontraktet, som annars hade löpt i ett år till.

Till en del berodde detta på Larholms skadade axel, som opererades för två veckor sedan.

– Jag tror inte att de ville chansa eftersom jag hade problem med axeln. Däremot var de intresserade av en förlängning om axeln blev bra igen, säger han.

Men så blir det inte. För när danskarna sa upp kontraktet intensifierades kontakten med Sävehofs sportchef Anders Eliasson.

– Vi har haft kontakt under en längre tid, Anders sa att Sävehof var intresserat av att få hem mig. När Holstebro sa upp mitt kontrakt blev det lättare. Nu behöver vi inte ens diskutera om Sävehof kan köpa ut mig, säger Jonas Larholm.

Larholm: "Känns mycket bättre"

Men du är nyss opererad, får Sävehof hem en frisk spelare?

– Ja. Det var lite grejor som behövde rensas bort ur axeln. Läkarna sa att det ska ta mellan sex veckor och sex månader att bli återställd. Just nu känns det mer som sex veckor, det känns redan mycket bättre än vad jag vågade hoppas på.

Har du spelat färdigt i Danmark?

– Säsongen tar slut i mitten av maj nån gång, går vi långt i slutspelet och min rehabträning går bra finns en liten chans att jag kan vara med i de avslutande matcherna.

För Holstebro har gärna med sin svenske stjärna på planen. Laget leder danska ligan och Jonas Larholm har fram till operationen varit en av bärande spelarna.

– Det har gått väldigt bra för både mig och laget. Vi var tippade nia av många experter, att vi leder är en stor överraskning, berättar han.

Vill lära sig tränaryrket

33-åringar (Jonas fyller 34 år 3 juni) som flyttar hem har ibland som ambition att avrunda karriären med ett eller två år i moderklubben. Men du har skrivit ett fyraårskontrakt.

– Jag känner att jag fortfarande har mycket att ge. Och Sävehof har en spännande satsning på gång med den nya hallen i höst. Det vill jag gärna vara med om, säger Jonas Larholm.

Men i Sävehofs värvning finns inte bara spel i A-laget. Jonas Larholm ska också jobba på andra sätt i klubben.

– Att få möjlighet att lära mig tränaryrket är en del i erbjudandet. Jag har så smått påbörjat en tränarutbildning, tanken är att jag ska hjälpa till med ungdomar, bland annat på gymnasiet. Så gör jag redan nu i Holstebro, varje torsdag är jag med på deras akademiträning för 16- till 18-åringar, berättar han.

Öppnar för landslaget

Du har inte spelat i landslaget sedan 2014. Är det slut med blågult?

– Jag tackade nej till ett VM-kval eftersom jag ville vara med på min brors bröllop. Till nästa gång var jag småskadad och vi bestämde att det var bättre att jag vilade. Sedan dess har vi inte pratat.

– Men om jag får vara fri från skador och de vill ha mig med kan jag absolut tänka mig att spela i landslaget igen, säger han.

Jonas Larholm är en av Sävehofs mest framgångsrika egna produkter.

När han nu återvänder är det dock inte så mycket som är sig likt. Men målvakten Per Sandström, som återvände inför den här säsongen, är den samme. De spelade ihop i det lag som 2004 och 2005 tog klubbens första SM-guld på herrsidan.

– Ja, han är den ende jag spelat med. Jag hänger med i resultat och tabeller, men behöver läsa på lite grann om spelarna och laget innan jag kommer hem, säger han.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!