Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jonas Jerebko: ”Det blev kaos”

Den svenske stjärnan är hemma i Onsala söder om Göteborg.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Jonas Jerebko spelade tidigare i Golden State Warriors.
Foto: KEVIN SOUSA / BILDBYRÅN

Jonas Jerebko, 33, är hemma i Sverige på obestämd tid. 

Nu berättar han om slutet i Ryssland. 

– Det blev kaos, säger han till Borås Tidning

Den 24 mars tog Kinnasonen, som spelar i Moskvaklubben Chimki, ett privatplan hem till Sverige och huset i Onsala söder om Göteborg. Någon mästare i VTB-ligan har inte korats, men Jonas Jerebko tycker att hans lag borde ha tagit hem det. 

– Det hade väl inte varit mer än rätt. Det har korats vinnare över hela Europa. Men CSKA har vunnit ganska många år i rad och de ville väl inte att det skulle hända, säger han till Borås Tidning. 

https://www.instagram.com/p/B-HMsRVDBf3/

Medan stora delar av Europa drabbades hårt tog det lång tid för Ryssland att ens bekräfta att coronaviruset fanns i landet. 

Jerebko: En lång historia 

– De tog väl det inte så jätteseriöst i början, säger Jerebko och på Borås Tidnings fråga om han behövde sitta i karantän svarar han: 

– Nej. Det är en lång historia, men vi skulle nog ha gjort det. Som sagt, det togs nog inte allt för seriöst till en början. Men sen blev det kaos. Amerikanerna åkte hem först och då tänkte jag: ”Vad ska jag göra här om de inte är här?”. Då åkte jag några dagar efter det.

33-åringen berättar att han inte varit i hallen på en månad och att han än så länge håller i gång med trädgårdsarbete innan det är dags att ta tag i konditionsträningen. Han har kontrakt med Chimki i ett år till, men det finns en NBA-klausul. 

– Jag tar det dag för dag, vecka för vecka. Nu försöker jag vara hemma och spendera tid med familjen. Jag hade planer på att åka till USA och träna men det vet jag inte om det blir av. Kanske tränar jag här hemma inför nästa säsong, säger han till Borås Tidning och klargör att det inte är aktuellt med spel i Sverige. 

Sverige inte aktuellt 

– Nej, det tror jag inte. Jag vill alltid testa mig själv på den högsta nivån och jag har spelat i Sverige och vi vann då. Sverige är inte aktuellt nu men jag kanske har ändrat mig om två år. Jag kanske inte ens spelar om två år. 

Jonas Jerebko är basketfostrad i Borås och spelade sedan i Plannja innan han 2007 flyttade till italienska Angelico Biella. Sedan representerade forwarden Detroit Pistons (2009–15), Boston Celtics (2015–17), Utah Jazz (2017–18) och Golden State Warriors (2018-2019) i NBA.