Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

John Alvbåge: "Jag förstod inte vidden"

Foto: Anders Ylander

GÖTEBORG. Han var en av de som kände till Nordin Gerzic problem.

Ändå kom erkännandet som något av en chock för vännen John Alvbåge.

– Jag visste inte vidden av hans problem, säger målvakten.

Nordin Gerzics kamp mot spelmissbruket kom som en chock för fotbolls-Sverige. En av dem som kände till problemen var vännen och lagkamraten från IFK Göteborg - John Alvbåge.

– Han har berättat för mig att han har haft problem och vi har snackat om det ibland. Men jag hade inte förstått vidden av problemet och hur mycket det har handlat om. Det är väldigt tragiskt, säger Alvbåge.

– När jag läser om det så känns det som att en del pusselbitar faller på plats. De här lögnerna har nästa blivit en liten del i hans personlighet.

Gerzic berättar öppet om hur han lånat pengar av lagkamrater för att kunna finansiera sitt spelande. Något som Alvbåge känner igen.

– Det har väl varit en del andra som kommit till mig som känner Nordin och frågat lite hur det är när han lånat pengar av dem, säger han.

Målvakten har dock inte varit i den skara som lånat ut pengar. I stället har han hjälpt Gerzic i sina problem.

– Jag har kört honom någon gång när han skulle i väg och prata och har vetat om att han gått och fått hjälp, säger Alvbåge.

Pratade om problemen

Pratade ni två om hans problem?

– Ja, det gjorde vi i bland. Han sa någon gång att "fan, nu trillade jag dit igen" när han spelat på stryktipset. Då har vi snackat om det men det har väl kanske varit lite svårt för mig som är väldigt långt från spelande, säger Alvbåge och fortsätter:

– Jag har mer sagt "men lägg av med det där, Nordin". Man har väl inte riktigt förstått hur stor grej det är.

Alvbåge är själv långt från spelandet men ser inte Nordin Gerzics fall som något unikt.

– Jag har haft andra lagkamrater tidigare och hört om många andra inom sport, både fotboll och hockey, som spelat väldigt mycket, säger Alvbåge.

Nystart

Att Nordin Gerzic nu valt att ta bladet från munnen ser Alvbåge som något positivt.

– Att han berättar om det i tidningen hoppas jag kan vara ett led i hans kamp att bli av med det. Det är väldigt starkt gjort och jag hoppas att det kan bli som att det är en ryggsäck han kan ta av sig, säger han.

– Hoppas han får en nystart. Att det kan vara som en resetknapp för hela livet, både socialt och fotbollmässigt.