Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Henrik Lundqvists kupp – kärlekshyllningen till Joel

Hockeyspelaren Joel Lundqvist är utsedd till Årets göteborgare.
Joel Lundqvist är Årets göteborgare 2019.Foto: HENRIK JANSSON
Joel Lundqvist i kungatronen.Foto: HENRIK JANSSON
Många kom för att hylla Joel Lundqvist i Nordstan.Foto: HENRIK JANSSON
Juryn har bestått av Christer El-Mochantaf, chefredaktör GT, Karin Jansson, tf kanalchef på P4 Göteborg, och Peter Grönberg, vd på Göteborg & Co.Foto: HENRIK JANSSON
Många Frölunda-fans såg när Joel Lundqvist fick sitt pris.Foto: HENRIK JANSSON

Här hyllas kungen av Göteborg av kungen av New York.

När Joel Lundqvist, 37, tog emot pris som Årets göteborgare kuppade tvillingbrorsan Henrik in en hälsning på skärmen i Nordstan.

– Jag är otroligt glad för din skull, säger Henrik Lundqvist.

Varje år utser GT, P4 Göteborg och Göteborg & Co Årets göteborgare – och 2019 är det Joel Lundqvist som är den mycket värdiga vinnaren. Hockeyikonen har vunnit tre VM-guld, men det är för de fyra SM-gulden med Frölunda som han fått en speciell plats i göteborgarnas hjärtan. Det senaste firades på Götaplatsen i maj.

Nu är det han personligen som firats.

På fredagsförmiddagen fick Joel Lundqvist, på scenen i Nordstan, nämligen ta emot sin nya utmärkelse.

– Det känns väldigt naturligt. En sådan här stol har jag hemma, säger Joel Lundqvist när han slagit sig ner i guldtronen, med ett skratt.

Han fortsätter:

– Det är väldigt speciellt att få den här fina utmärkelsen och att få sitta i en guldstol inne i Nordstan. Jag är väldigt stolt.

Kung för en dag: Joel Lundqvist.Foto: HENRIK JANSSON
Årets göteborgare 2020: Joel Lundqvist.Foto: HENRIK JANSSON

Trodde att det var en felringning

Joel Lundqvist berättar att han trodde att det var någon som ringt fel, när han fick samtalet som förkunnade att det var han som var Årets göteborgare.

Tidigare vinnare är bland annat Håkan Hellström, Miriam Bryant och Ruben Östlund.

I fjol gick det till Beatrice Fihn, vars organisation Ican tilldelats Nobelpriset.

– Det går inte att jämföra med titlarna man har på hockeyplan, men att få vara en del av det fina laget med pristagare från tidigare år är så klart jättestort för egen del. Att få känna att man är en så pass viktig person för göteborgarna, säger Joel Lundqvist.

Motiveringen

Joel Lundqvist har vunnit många segrar och spelat fler matcher än någon annan för sitt älskade Frölunda Hockey. SM-guldet är hela lagets prestation, men utan en klok kapten klarar sig ingen som är ute på hal is. Han är en drivande kraft bakom lagets vinnarkultur och en favoritspelare hos den stora publiken. Joel Lundqvist bidrar stort till Göteborgs rykte som hockeyns huvudstad och är en värdig Årets Göteborgare 2019.

Henrik Lundqvists kupp

Många var det som var på plats i Nordstan, men en av dem som står allra närmast Joel Lundqvist kunde inte närvara: Tvillingbrodern Henrik Lundqvist, som är målvakt i New York Rangers i NHL.

Men han var ändå med på ett litet hörn, genom att kuppa in en videohälsning till både Joels och åskådarnas stora förtjusning.

– Du har haft ett fantastiskt år med stora framgångar och jag är otroligt glad för din skull, säger Henrik Lundqvist i sin hälsning.

Henrik Lundqvists hälsning till Joel, när tvillingbrodern prisades som Årets göteborgare.Foto: HENRIK JANSSON
Joel Lundqvist.Foto: HENRIK JANSSON

Tidigare vinnare

1993 – Leif ”Loket” Olsson

1994 – Thomas Ravelli

1995 – Tomas von Brömssen

1996 – Maria Lundkvist

1997 – Jan Eliasson

1998 – Viveca Lärn

1999 – Jasenko Selimovic

2000 – Mikael Ljungberg

2001 – Håkan Hellström

2002 – Eva Bergman

2003 – Conny Evensson

2004 – Yannick Tregaro och Christian Ohlsson

2005 – Lotta Engberg

2006 – Ingvar Oldsberg

2007 – Håkan Mild

2008 – Thomas Johansson

2009 – Nigar Ibrahim

2010 – Gustavo Dudamel

2011 – Mia Skäringer

2012 – Leif Mannerström

2013 – Lasse Kronér

2014 – Laleh Pourkarim

2015 – Miriam Bryant

2016 – Pia Sundhage

2017 – Ruben Östlund

2018 – Beatrice Fihn
(2019 – Joel Lundqvist) 

LÄSARNAS HYLLNINGAR TILL JOEL

Camilla Andersson, 47, sjuksköterska, Alingsås:– Joel Lundqvist är rätt kille på rätt plats. Det var på tiden. Han lyfter hela laget och visar Göteborg utåt. Han är en väldig bra representantFoto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
Leo Kangas, 68, pensionär, Mölndal och Anita Miks Kangas, 68, pensionär, Balltorp: – Det var självklart att han skulle få det här priset tycker jag. Han är en riktig lagkapten både för Frölunda och Göteborg. Vi har följt honom i karriären och jag måste säga att han har blivit bättre med åren. Han är en värdig ambassadör och priset, säger Leo.Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
Olle Jonsson, 23, Ekonomistudent, Hisingen:– Han är värd priset. Hockeyn är viktig för Göteborg och Frölunda vann ju SM-Guld och han spelade en viktig roll i det.Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
Monica Torstensson, 69, pensionär, Johanneberg: – Joel är ett väldig bra val för att han är bäst. Han har gjort mycket bra på isen och utanför isen. Han är en väldig bra lagkapten och han är en väldig bra representant till staden.Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
Rolf Sagström, 66, busschaufför till Frölunda HC, Göteborg: – Det är en representant för Frölunda och hela Göteborg. Han får hela laget med sig när vi är borta på match, han är verkligen värd detta. Frölunda HC betyder väldigt mycket för många här i Göteborg och han är en bra representant för staden. Att han inte har fått det innan är väldigt konstigt.Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN