Joel, 18, ska förstöra söderfesten i debuten

Joel Andersson, 18, gör allsvensk debut i dag. Han och Häcken har åkt till Stockholm med en uppgift – att förstöra festen på Söder.
Foto: Michael Erichsen

GÖTEBORG. Joel Andersson, 18, gör allsvensk debut i dag. Han och Häcken har åkt till Stockholm med en uppgift – att förstöra festen på Söder.

– Det kan bli svårt men vi får sätta dem på plats, säger högerbacken.

Joel Andersson flyttades tillsammans med tvillingbrorsan Adam upp i Häckens A-lag inför säsongen och har under vintern spelat sig till en plats i Häckens startelva. Oavsett om tränare Peter Gerhardsson har valt en fyr- eller fembackslinje har han gett Joel förtroendet på högerkanten.

I eftermiddag gör 18-åringen allsvensk premiär, en speciell match som blir ännu mer speciell i och med att Häcken möter Hammarby borta i klubbens återkomst till allsvenskan efter fem år i superettan. De 30 000 biljetterna till Tele 2 arena sålde slut på en eftermiddag.

– Det blir en rolig match, men den kan vara lite jobbig också. Jag har aldrig spelat inför så här mycket folk. Det var bra att jag fick matchen mot IFK, säger Joel Andersson.

"Lite nervöst gör mig extra taggad"

I cupsemifinalen mot Blåvitt fick han testa nerverna i en stormatch och träna på att kommunicera med lagkamraterna ute på planen när publiken gör att det är svårt att prata med varandra. Joel Andersson ser bara det roliga i att hans allsvenska debut blir i en så speciell match.

– Det hade varit annat om vi mötte Sundsvall borta eller Gefle hemma. Jag brukar inte bli nervös, blir det lite extra nervöst gör det mig bara mer taggad, säger han.

Peter Gerhardsson minns från spelarkarriären att vissa spelare hade svårare att hantera stormatcher än andra och berättar hur han och lagkamraterna en gång nästan fick bära in en lagkamrat på planen som blev "tjuren Ferdinand" när matchstarten närmade sig.

"Ligger inte på minus för att vi spelar borta"

– Ibland kan jag se på spelare att de inte riktigt kan hantera de här större matcherna. Det är en detalj när vi värderar vilka som ska spela. Jag tror att spelarna kan hjälpa varandra att hantera de här situationerna, säger Häckentränaren.

Gerhardsson påminner om att det är två lag som ska hantera pressen i eftermiddag.

– De ska också hantera en premiär och där är jag inte alls säker på att de hanterar den bättre än vi gör. Det är inte säkert att vi ligger på minus för att vi spelar på bortaplan.

Häckens troliga startelva

Peter Abrahamsson – Joel Andersson, Emil Wahlström, Diego Lugano, Jasmin Sudic, Leonard Zuta – Mohammed Abubakari – Samuel Gustafson, Simon Gustafson, Martin Ericsson – Dardan Rexhepi.