Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jerebkos plan: Så ska han tjäna flera hundra miljoner

Föll mot Toronto Raptors i NBA-finalen.
Jonas Jerebko med frun Johanna och döttrarna Izabel, 3, och Celine, snart fem månader. Foto: JOHAN ERIKSSON
Jonas Jerebko i NBA-finalen där hans Golden State Warriors förlorade mot Toronto Raptors. Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Jonas Jerebko och dottern Izabel.Foto: JOHAN ERIKSSON
Jonas Jerebko.Foto: KEVIN SOUSA / BILDBYRÅN

OAKLAND. Det blev inget NBA-mästerskap för Jonas Jerebko, 32.

Men han är på väg att tälja rejält med guld ändå – tack vare investeringen i esport. Hans lag Renegades värderas till 300–400 miljoner kronor.

– Det hoppas jag kunna dubbla inom några år, säger basketstjärnan.

Jonas Jerebkos Golden State Warriors var hårt drabbat av skador i NBA-slutspelet, men laget tog sig ändå till final. Där tog det dock stopp mot Toronto Raptors, som vann i sex matcher. 

Nu ska Jerebko tillbringa sommaren i det nya huset i Sverige han och frun Johanna låtit bygga i Onsala på Västkusten. Efter ännu en resespäckad säsong ser han fram emot att ta det lugnt med Johanna och döttrarna Izabel, 3, och Celine, snart fem månader. 

Jerebko kommer inte bara ta det lugnt. Han har en hel del affärsintressen i gång, där han har investerat sina miljoner från NBA-karriären. 

Den största delen i Jerebkos affärer kommer från esportlaget Renegades, som han köpte för snart tre år sedan. Renegades är en så kallad franchise, och har lag i flera olika grenar av esport, bland annat Counter-Strike och Fortnite. 

Det stod i Veckans Affärer att Renegades värderas till 300–400 miljoner kronor. 

– Det stämmer, det är korrekt. Och det hoppas jag kunna dubbla inom några år. Så vi får väl se. 

Vad gick du in med? 

– Det skulle du vilja veta, va, haha! 

Ja.

– Det är mellan mig och han jag köpte det av. Men jag köpte inte för 400 miljoner i alla fall. Så mycket pengar har jag inte. 

Så – har det redan dubblats en gång sedan du köpte, eller?

– Hm… Det var en väldigt bra affär för min del. 

Jerebko är inte den enda från den traditionella sportvärlden som köpt in sig i esport – bland annat har Michael Jordan och Magic Johnson klivit in i olika satsningar. 

Esport – en miljardindustri

Enligt finansmagasinet Forbes så verkar det vara en bra idé – när de publicerade en sammanställning över världens mest värdefulla esportföretag i höstas värderades nio av dem till över 100 miljoner dollar styck – nästan en miljard kronor. Det högst värderade, Cloud9, listades strax över 300 miljoner dollar. Nästan tre miljarder kronor. 

Intäkter från esport väntas nå 15 miljarder kronor nästnästa år, skriver Forbes. 

– Om man inte har koll på det så får man ta sig en titt, för det är väldigt professionellt och det är mycket pengar inblandat och det är kul att se på, det är många som kollar, säger Jerebko. 

https://www.instagram.com/p/Bt0ABSSDX61/

Själv har han spelat alla möjliga tv- och datorspel sedan han var liten. Favoriten: Counter-Strike. 

– Det var Playstation, det var Xbox, det var dator – det var liksom det man gjorde. Man tränade två gånger om dagen och var hem och spelade däremellan. Sen fortsatte det när man kom till NBA, man spelade med lagkamrater efter matcher, alla möjliga tv-spel. 

– Sen såg jag hur stort det blev med esport, och blev intresserad av att bli involverad i det, och fick möjligheten att köpa Renegades.

Hur kom den möjligheten?

– Den kom tack vare mig, skulle jag säga. Jag gjorde en massa research och såg dem på tv och jag var liksom i den kretsen som pratade till höger och vänster och fick höra att de var till salu. Så jag hörde av mig till Eleague, som hade turneringen på tv när jag såg den, så de lyckades medla mellan mig och ägaren så jag flög ut till Las Vegas och skrev på papperen. 

Jerebko äger en marina med restaurang

Men allt är inte datorspel i Jerebkos investeringsportfölj. 

– Jag har en restaurang uppe i norra Michigan, en lite finare restaurang. Jag köpte en marina där uppe. Det är ganska mycket land och restaurang och gym och det är en ganska stor egendom. Och sen har jag ett par juicebarer nere i Michigan. 

– Det är väl ingenting jag hade tänkt innan att man skulle ge sig in i, men när man håller ögon och öron öppna för olika möjligheter så har det dykt upp ganska många, och jag har hoppat på en del av dem. Och det har funkat väldigt bra än så länge. 

Vad som händer i basketväg framöver är oklart – Jonas Jerebko hade ett ettårskontrakt med Golden State och är nu free agent och kan skriva på för vilket lag han vill.

 

LÄS MER: Jerebko köper hus i Onsala – vill hyra idrottshall

LÄS MER: Stjärnan om drömhuset på ”Sveriges guldkust” 

LÄS MER: Jerebkos osannolika resa • Mamman berättar

LÄS MER: Exklusivt: Hemma hos Jonas Jerebko i Kalifornien 

LÄS MER: ”Jag vill bara åka hem – det suger”