Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jerebkos osannolika resa – från Kinna till NBA-final

Som förste svensk någonsin har Jonas Jerebko från Kinna nu möjligheten att bli NBA-mästare.Foto: BILDBYRÅN & PRIVAT
Jonas Jerebko under sin tid i moderklubben Marbo Basket.Foto: Privat
Redan som ung sågs Jonas Jerebko som en stor talang – även fast det var svårt för hans omgivning att föreställa sig att det skulle sluta i NBA.Foto: Privat
Jerebko och Golden State Warriors är framme i final i NBA-slutspelet.Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Jonas Jerebko, 32, är historisk – igen.

Som förste svensk någonsin går han nu in i en final i världens bästa basketliga NBA.

I en stor intervju med GT berättar hans mamma Elaine, ungdomstränaren Frank Alm och barndomsvännen Christopher Solum-Faeste om den osannolika resan från Kinna till NBA-final.

– Jag tror inte riktigt att man förstått hur stort det här faktiskt är, och då har man ändå varit med på hela den här resan, säger hans mamma Elaine Jerebko.

För tio år sedan skrev Jonas Jerebko in sig i historieböckerna när han blev förste svensk någonsin att skriva ett kontrakt i världens bästa basketliga NBA.

Därefter har karriären gått genom klubbarna Detroit Pistons, Boston Celtics och Utah Jazz innan han i höstas fick sitt stora lyft genom att skriva på för mästarklubben Golden State Warriors.

Och där har han precis som laget övertygat under säsongen – och är nu framme i final mot Toronto Raptors.

En ny chans för Jonas Jerebko att bli historisk.

– Det är jättekul att det gått så bra. Jag vet ju hur länge han har drömt om det här så det vore riktigt stort om han lyckas få ringen, säger mamma Elaine Jerebko som följer sonens framfart hemma i Kinna.

Jerebko och Warriors besegrade Portland Trail Blazers med 4–0 i matcher i konferensfinalen.Foto: EZRA SHAW / AFP GETTY IMAGES

Är det svårt att ta in allt? Först blir han förste svensk i NBA – och nu det här?

– Jag tror inte riktigt att man förstått hur stort det här faktiskt är, och då har man ändå varit med på hela den här resan. Jag vet att det är stort för honom och jag är glad för hans skull. Att vinna har varit en dröm för honom sen han kom till ligan för tio år sedan, säger hon.

Barndomstränaren: ”Då tog karriären fart”

Frank Alm är en annan som följt Jerebko noggrant genom karriären.

Han var ungdomstränare för Jonas i sex år hemma i Kinna, och fick vara med och bevittna det första stora genombrottet.

– Jag träffade honom när han gick i högstadiet då han och några andra basketelever gick hos mig. Det hände otroligt mycket för Jonas under de åren. Jag hade honom hela gymnasiet, och det var framför allt i slutet som hans karriär tog ordentlig fart. Han var duktig även på distriktsnivå i högstadiet men i den åldern var det väldigt svårt att se hur bra han faktiskt kunde bli.

Redan i ung ålder sågs Jonas Jerebko som en stor talang, även fast han inte fick vara med i något juniorlandslag.Foto: Privat

Hade du dina aningar att det skulle sluta så här?

– Med tanke på att han hade ett sådant otroligt driv och var så målinriktad så förstod jag någonstans att han skulle bli proffs. Men NBA-spelare gick inte ens att föreställa sig i och med att ingen hade gjort den resan förut.

Mamma Elaine är inne på samma spår.

– Det var svårt att tänka sig, det var ju inte så att han var uttagen till juniorlandslag eller så när han var yngre. Det var egentligen bara i lilla Kinna han stack ut. I landslagen var det bara Stockholmsspelare.

– Men han är ju min son, jag har alltid trott på honom. Och jag vet att han har en tillgång genom att vara så mentalt stark. Han har tillbringat många timmar i hallen när ingen annan varit där, och när kompisarna var ute och festade så tränade han i stället. Han har alltid haft ett väldigt starkt driv. Det såg man inte minst för tio år sedan när han slet av hälsenan och det kunde tagit slut. Men han var så bestämd om att han skulle ta sig tillbaka och kämpade sig igenom den perioden.

Jerebko i kamp med Dallas Mavericks center DeAndre Jordan i vintras.Foto: KYLE TERADA / USA TODAY SPORTS BILDBYRÅN

”Ungefär som att ha en svensk i Real Madrid”

Christopher Solum-Faeste var en av Jerebkos bästa vänner i ungdomsåren. De två gick på basketgymnasiet i Kinna tillsammans – och umgås än i dag när tillfälle ges.

Han har, precis som Elaine och Frank, svårt att ta in Jerebkos otroliga resa.

– Det som Jonas är med om nu var något som man själv drömde om när man var en liten pojk. Bara att han lyckades ta sig till NBA var stort – och nu det här. Han spelar final med Warriors, ett av världens bästa lag. Det är faktiskt helt ofattbart. Jag brukar säga det till mina kolleger, att det är ungefär som om vi hade haft en svensk i Real Madrid. Folk här i Sverige har nog svårt att greppa hur stort det är att spela i Warriors, säger han.

En ung Jerebko på ett träningsläger i USA.Foto: Privat

Hur upplevde du Jonas när ni var yngre?

– Jag såg honom som en av mina bättre vänner. Han har alltid haft en jäkla humor – och det har han än i dag vilket man kan se i många intervjuer. Hans personlighet är intakt – och det är en av hans stora styrkor skulle jag säga. Han har alltid haft fötterna på jorden, oavsett hur framgångsrik han har varit.

– Men vilken resa den killen har gjort! Det har varit svinkul att man fått varit med och följa utvecklingen. Jag minns att jag tyckte att det var stort redan när han skrev på för Plannja.

Jonas Jerebko med barndomsvännen Christopher Solum-Faeste.Foto: Privat

Älskad av coacherna: ”Ett föredöme”

Men Jerebkos resa i NBA har inte varit spikrak under de tio åren i ligan.

Ofta har han varit i klubbar där han mestadels fått sitta på bänken. Så även i storklubben Golden State.

Men både Frank och Elaine intygar att bristen på speltid sällan har varit ett problem för honom.

Snarare tvärtom – han är en av få som klarar av att hantera det på helt rätt sätt.

– Han är ett föredöme bland alla divor och stjärnor genom sitt sätt att vara. Coacherna där borta ser honom som en modell för yngre spelare som kommer in i ligan i hur man ska uppträda. De pekar på honom och säger ”Gör så där så kommer ni att lyckas”, säger Frank Alm och fortsätter: 

– Han är en expert på att ta chansen när han får den. Det är nog det som jag imponeras mest över när det kommer till Jonas. Han kan vara bänkad i långa stunder men ändå lyckas karln ta chansen direkt den dyker upp och prestera. Jag tror att hela Basketsverige och alla som känt honom gläds över framgången.

Jonas Jerebko med frun Johanna Lundbäck Jerebko och barnen Celine och Izabel hemma i Oakland i april.Foto: JOHAN ERIKSSON

Drömmen om framtiden: Avsluta i Sverige

Förutom en NBA-titel så har Frank Alm ytterligare en önskan innan dagen kommer när Jerebko väljer att lägga basketskorna på hyllan:

En säsong till i Sverige.

Nyligen köpte 32-åringen också ett hus i Onsala.

– Det är vad jag hoppas men jag är inte säker. Han börjar ju komma upp i åren, har inte så många säsonger kvar. Det hade varit fantastiskt om han avslutade med ett eller två år i Sverige. Det skulle betyda väldigt mycket för basketen här, och inte minst för landslagets del.

Mamma Elaine:

– Jag vet faktiskt inte hur han kommer att göra. Han har ju börjat komma upp i åren och jag tror att han vill spela där borta så länge han kan och får kontrakt. Han vill se det säsong för säsong nu.

Den första matchen i finalserien mellan Golden State Warriors och Toronto Raptors spelas natten till fredag.

 

LÄS MER: Jerebko köper hus i Onsala – vill hyra idrottshall

LÄS MER: Stjärnan om drömhuset på ”Sveriges guldkust” 

LÄS MER: Jerebkos hälsning – skrev historia i natt 

LÄS MER: Jerebko avslöjar: Det gör han med pengarna 

LÄS MER: Jonas Jerebko säljer lyxhuset i USA

LÄS MER: Stjärnans miljonsatsning: ”Otroligt bra investering”