Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jerebko om uppbrottet: ”Skyldiga mig miljoner”

Jonas Jerebko under sin tid i NBA-klubben Golden State Warriors.
Foto: KEVIN SOUSA / BILDBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: D. ROSS CAMERON / AP TT NYHETSBYRÅN

Jonas Jerebko, 33, är tillbaka i landslaget efter en stormig tid i Ryssland.

Nu berättar den svenske basketstjärnan om uppbrottet från BC Chimki.

– Coachen sa att jag inte behövde komma tillbaka, säger han till Aftonbladet.

Enligt Jerebko är klubben nu skyldig honom miljontals kronor.

Efter tio år i världens bästa basketliga lämnade Jonas Jerebko NBA efter säsongen 2019. Flyttlasset gick till Rysslands huvudstad Moskva och toppklubben BC Chimki som spelar i Euroleague, Europas bästa liga. 

Men tiden i det ryska laget blev inte vad Jerebko hade hoppats och nyligen bröt klubben kontraktet med sin svenske stjärna. Chimki skrev på Twitter att orsaken var personliga skäl.

– Det var en blandning av olika saker. Jag hade inte träffat familjen på fem månader så i december sa jag att jag behövde åka hem och jag fick ledigt. Sedan var jag redo att åka tillbaka den 4:e, men dagen innan fick jag ett sms från min agent som sa att jag skulle stanna hemma. Coachen hade sagt att jag inte behövde komma tillbaka, säger Jerebko till Aftonbladet och fortsätter: 

– Det var inte ett så svårt beslut att stanna hemma när han sagt så. Sedan har det varit lite uteblivna betalningar och sådana grejer. Det är inget man är van vid.

Jonas Jerebko i Chimki-tröjan.
Foto: ALEXEY FILIPPOV / SPUTNIK BILDBYRÅN

”Inget jag är orolig över”

Enligt Jerebko är klubben fortfarande skyldig honom pengar och det ska röra sig om miljoner.

– De är väldigt dåliga på den sidan. Men det får min agent sköta. Det är inget jag är orolig över direkt, säger han till Aftonbladet.

Jerebko säger att han spelade sin bästa basket som han gjort på väldigt länge och han ser nu fram emot att spela för landslaget igen för första gången på åtta år. Sverige möter Turkiet den 20 februari och Nederländerna två dagar senare. I potten ligger en plats till EM 2022.

Vilken klubb Jerebko ska spela i framöver vet han ännu inte – just nu vill han bara fokusera på landslaget och familjen som väntar tillökning. Jonas och hustrun Johanna Lundbäck Jerebko har sedan tidigare två döttrar, Izabel och Celine (födda i april 2016 och i januari 2019). I april ska de få en son.

Jonas Jerebko med hustrun Johanna Lundbäck Jerebko och döttrarna Celine och Izabel.
Foto: JOHAN ERIKSSON