Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Janelle Larsson förbereder sig för att lämna Sverige

Kvällsposten träffade Janelle Larsson under förra året. Se intervjun här.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Janelle Larsson rider i Scandinavium.
Foto: TOMMY HOLL/TT NYHETSBYRÅN

GÖTEBORG. Hoppryttaren Janelle Larsson, 17, föddes i Skottland när pappa Henrik spelade fotboll i Celtic.

Nu håller ryttartalangen på att förbereda sig för sin egen flytt utomlands.

– Jag hoppas kunna utvecklas hos någon tränare eller meriterad hoppare i Belgien eller Holland, säger ryttartalangen, som just nu tävlar i Gothenburg Horse Show.

Förra året vann Janelle Larsson Young rider cup i Scandinavium.

Men i torsdags tävlade hon för första gången mot seniorer i en så kallad femstjärnig klass i Scandinavium och lyckades nå en sjundeplats.

Mamma Magdalena fanns, som alltid, på plats när dottern tävlar.

Henrik och Jordan hörde av sig

Pappa Henrik och storebror Jordan (spelar fotboll i Spartak Moskva) uppmärksammade också hennes framgång.

– Båda hörde av sig. Så är det alltid, säger Janelle.

Hör du av dig till Jordan när han gör mål?

– Ja. Men inte bara då. Vi pratar inte med varandra varje dag, men ofta, säger hon.

Janelle Larsson har i flera år betraktats som en stor ryttartalang. Under sitt tredje besök som hoppare på Gothenburg Horse show i Scandinavium visar hon att hon är klar att börja tävla med seniorer.

Tar studenten i år

Med bara en vecka kvar till 18-årsdagen är hon i början av ett år som på olika sätt kan ta henne till nästa steg i karriären.

Framåt sommaren är det dags att ta studenten.

– Jag började ett år tidigare och är därför snart klar med gymnasiet. Och ja, jag har kollat – jag kan vara med både på avslutningen i skolan och på studentbalen. Jag har inga tävlingar då, säger hon med ett leende.

När skolan är avslutad får hon ännu mer tid att ägna åt Sture (egentligen Staralme Esc Z, hästen Janelle rider i Scandinavium) och de övriga tre hästarna hemma på gården i Helsingborg.

Siktar utomlands

– Jag håller på med hästarna varje dag och dessutom går jag i skolan. Till hösten behöver jag bara tänka på hästarna, det ska bli skönt, säger hon.

Men efter sommaren hoppas Janelle också på en annan förändring av sitt liv.

Hon siktar på att ta med sig två av hästarna och flytta utomlands för att bli ännu bättre.

– Det är i Belgien, Holland och Tyskland allt händer inom hästhoppningen. Vi bor i Skåne, men det tar ändå två dagar att komma till Belgien med hästarna. Ur ett helhetsperspektiv blir det bäst om jag kan komma till en tränare eller duktig aktiv ryttare i Belgien eller Holland för att fortsätta utvecklas, säger Janelle.

Hoppas på storägare

Hon hoppas dessutom på att dra till sig uppmärksamhet från stora hästägare, som skulle vilja se Janelle tävla på deras hästar.

– Det är väldigt dyrt att finansiera topphästar på egen hand. Förhoppningsvis kommer jag dit att någon vill sätta sin häst hos mig, det hade verkligen varit jättekul, säger hon.