"Jag tycker det är för tidigt att gå till NHL"

PÅ HEMMAPLAN. Christian Folin har med sitt spel i den amerikanska collegehockeyn väckt intresse hos NHL-klubbarna - men nobbat alla erbjudanden. I sommar är 22-åringen hemma i Kungsbacka och kör försäsongsträning.
Foto: Jan Wiriden

KUNGSBACKA. Frölundafostrade Christian Folin gör succé i den amerikanska collegehockeyn.

Ett tiotal NHL-klubbar, däribland Vancouver och Ottawa, har redan visat intresse.

Men Kungsbackakillen har nobbat dem allihop.

- Jag tycker det är för tidigt att gå dit så här direkt efter skolan, säger han.

Han bestämde sig för tre år sedan. Hemma vid köksbordet i Kungsbacka tillsammans med föräldrarna Susanna och Martin skissades det på planen att kombinera utbildning och ishockey.

Men USA-äventyret 2010 började inte optimalt för den blyge backtalangen. I Fargo Force, Minnesota, i amerikanska juniorligan USHL kom Christian Folin på kant med tränaren och plötsligt blev han bortbytt efter bara tolv matcher. Skiftet skedde på en bensinstation mitt ute i ingenstans.

- Det var svårt att komma dit som ny, inte ha koll på språket och allting är nytt, all terminologi och hemlängtan på det. Det var tufft att komma in i hockeyn då, säger han.

- Så där på bensinstationen klev jag av bussen med hockeygrejer, en kasse med kläder och mina klubbor för att hoppa på nästa buss med ett annat lag.

Gick till final i slutspelet

Men bytet blev bra. Austin Bruins, Minnesota, var ett lag med kvalitet och spel i NAHL (högsta juniorligan i USA). Även om resorna till bortamatcherna kunde bli väl dryga.

- Jo, det kunde handla om upp till 13 timmar i buss och då snackar vi inte en buss med någon vidare kvalitet, säger han.

Väl i Austin blev hans backspel uppskattat - och uppmärksammat.

Till förra säsongen fick han erbjudande om stipendium på University of Massachusetts Lowell.

- Jag träffade den assisterande tränaren, som dessutom jobbar med backarna. Det var något som passade mig och jag vill ju utveckla backspelet. Anläggningen här håller toppkvalitet, som går att jämföra Frölunda Campus, förklarar han.

Han har spelat 38 matcher och gjort bra ifrån sig. Laget gick till final i slutspelet, Frozen four, men förlorade den enda matchen - mot Yale University - på övertid.

- Vi har spelat riktigt bra hela säsongen, så gör vi en enda dålig match, säger Christian Folin, som fortfarande grämer sig över förlusten i Pittsburgh inför 18 000 på läktarna.

Men nervöst...? Nej, när han är på isen är han trygg.

- Men när vi skulle gå på röda mattan innan matchen var det jobbigt och jag gick dessutom först.

På universitetet, strax utanför Boston, läser han affärsekonomi, för att bli klar om tre år.

Men redan är NHL-lagen och rycker i honom. Enligt hockeybloggen Mr Madhawk, ska Christian varit på väg att skriva på för Vancouver, där även Ottawa funnits med i diskussionerna.

- Jag har hört om det. Men det har aldrig varit aktuellt. Jag tycker det är för tidigt att gå till NHL direkt efter skolan. Men självklart är NHL-spel målet.

Sommarjobbar i Kungsbacka

Hur länge har du vetat att scouterna haft ögonen på dig?

- Första gången var strax efter jul. När jag precis fått på mig kostymen efter en match fick jag reda på att en NHL-scout ville prata med mig. Det var roligt, känslan är svår att sätta ord på. Det hände inte i Frölunda, precis.

Just nu är han hemma i föräldrahemmet. Dels för rekreation, men också för att jobba och köra försäsongsträning. Han har haft samma sommarjobb med emballagehantering på Volvo i några år.

Det handlar om tidiga morgnar och sedan fyspass med lite löpning och skotträning nere vid Kungsbacka ishall.

- Så försöker jag njuta av den svenska sommaren, säger han.

Till den 5 juli ska han vara tillbaka på universitetet i Massachusetts.

- Då börjar sommarträningen. Jag tror att det är bra att jag är med där, säger Christian Folin, som fått erbjudande om att åka på utvecklingscamp med flera NHL-lag.

- Men jag är inte i form och inte haft möjlighet att träna på is. Jag satsar på nästa år och känner mig inte redo, säger Christian Folin.

VARVAR HOCKEYSPEL MED AFFÄRSEKONOMI

Ålder: 22 år gammal.

Längd: 193 centimeter, vikt 97 kilo.

Bor: Utanför Boston på University of Massachusetts, där han spelar i skolans hockeylag.

Position: Back.

Familj: Pappa Martin, före detta elitfotbollsspelare (Gais och Frölunda), mamma Susanna, bröderna Niklas (19, spelar back i Omaha Lancers i USHL) och Ludwig (12).

Gör: Studerar affärsekonomi och spelar hockey med sikte på NHL. Just nu hemma för sommarjobb och försäsongsträning i Kungsbacka.

NHL-SVENSKAR SOM GÅTT COLLEGEVÄGEN

Viktor Stålberg

Väg: Frölunda J20,

University of Vermont (NCAA), Toronto och Chicago (NHL).

-

Douglas Murray

Väg: Djurgården J20, Cornell University (NCAA), San José och Pittsburgh (NHL).

-

Carl Hagelin

Väg: Södertälje J20, University of Michigan (NCAA), New York Rangers.

-

Gustav Nyquist

Väg: Malmö J20, University of Maine (NCAA), Detroit Red Wings (NHL).