”Jag ska inte ljuga – var jävligt jobbigt”

Jasmin Sudic är på väg tillbaka efter sin fjärde korsbandsskada.
Foto: BILDBYRÅN
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Efter karriärens fjärde korsbandsskada är Jasmin Sudic, 27, tillbaka. 

För GT ger BK Häckens mittback sin syn på den tunga tiden, inkomstbortfallet och det utgående kontraktet. 

– Det är en svår sits, men det är väldigt kul att spela fotboll igen, säger han. 

Malmöpågen imponerande i början av fjolåret och hade dåvarande tränaren Mikael Stahres fulla förtroende. 

Men redan i den andra omgången tog Jasmin Sudics säsong slut. En kraftig kollision med Djurgårdens anfallare Gustav Engvall resulterade i varje fotbollsspelares mardöm – och för mittbacken var det korsbandsskada nummer fyra i ordningen. 

– Jag ska inte ljuga. Den här fjärde var jävligt jobbig. Jag hade en känsla inför säsongen att det skulle bli bra. Jag hade tränat som fan för att visa upp mig för den nye tränaren. Sen tror jag att det är viktigt att jag har visat att jag kan komma tillbaka på en jävligt hög nivå. Det hade varit en annan femma om jag efter varje gång blivit sämre och sämre. Då kanske jag hade fått spela division 1-fotboll och då hade jag hellre lagt av. Jag hör inte hemma där eller i superettan, sa Jasmin Sudic i en GT-intervju några veckor senare. 

Nu är det mars 2018 och sedan någon vecka tillbaka tränar han fotboll för fullt igen med BK Häcken. 

– Det är samma härliga känsla som vanligt när man kommer tillbaka. Man känner sig verkligen som en i gänget och jag har varit med och spelat elva mot elva. 

”Har varit väldigt tufft”

Frågan är när han kan göra tävlingscomeback. 

– Jag har inte satt upp några mål på det viset. Jag vet att ett knä kan kännas annorlunda från en dag till en annan. Det kan ändras snabbt. Jag tränar för fullt men vet inte var jag står om en vecka eller en månad. 

Hur har rehabtiden varit? 

– Den har verkligen varit väldigt, väldigt tufft. Det är inte bara knät som ska må bra igen utan det är allt annat fysiskt som ska hänga med och komma tillbaka. Kroppen är en maskin som ska börja rulla och det är bara att smörja den igen.  

Vad har varit värst? 

– Eftersom jag har gjort det här förut visste jag hur det skulle vara. Efter en korsbandsskada är det mycket upp och ner. Det kan kännas fantastiskt i en månad och sedan vaknar man upp nästa dag och det känns som att man är nyopererad. Det har varit en krokig väg, men nu har jag tagit mig igenom det igen. 

– Samtidigt har jag kunnat hantera det annorlunda. Jag har fyllt 27 och kommit upp i en ålder där mycket annat i livet betyder mycket. När jag var 18 var fotbollen precis allt. 

Hur hittar man motivation för att ta sig tillbaka en fjärde gång? 

– Jag har den inom mig. Jag krigar på och har en enorm vilja. När jag var yngre satte jag upp en plan för min karriär och när det inte har gått som jag önskat har jag alltid försökt borra tillbaka mig på rätt spår. Jag vill själv bestämma när karriären är över, och jag hoppas att det dröjer länge. Det här är mitt jobb. 

Hur mycket hjälp har du fått från BK Häcken? 

– Vi fotbollsspelare är ganska utsatta eftersom skaderisken är så pass hög. Jag hamnar på samma sjukförsäkring som du gör om du blir sjuk. Det är komplicerat. Häcken har precis som alla andra klubbar varit där och frågat hur det går. Men en klubb lever vidare och värvar spelare, ingen har stått och sörjt och det är fullt normalt. Jag har stått där själv med min familj i bakgrunden. Det är jag som har gått igenom det här.
– Men det är inte menat som en pik mot Häcken eller något. Klubben har varit bra. 

Det låter som att du har förlorat mycket pengar på att vara skadad. 

– Man ska kunna få upp till 80 procent av sin verkliga lön, men då ska du aldrig ha varit skadad tidigare. Det är mycket annat också som ska stämma för att man ska få ut 80 procent. Det är säkert bättre för oss spelare i dag än för tio år sedan, men vi är inte skyddade på det sättet vi borde vara med tanke på skaderisken. 

– Det här är mitt jobb och det som gör att jag kan betala räkningarna. Det är inget att sticka under stol med att man vill ha full lön, det vill ju alla. Men nu får jag det eftersom jag tränar normalt igen. 

Hyllar Andreas Alm

Efter säsongen går kontraktet ut och Jasmin Sudic måste visa att han är bra nog för en förlängning eller för att en annan klubb ska nappa efter så många allvarliga skador. 

– Det är en svår sits, det hade kanske varit bättre om jag hade haft fyra år till med tanke på situationen. Men senast åkte jag till Mjällby ett halvår för att visa att jag höll och efter det ringde BK Häcken och klubbar från Norge och Danmark. Jag är inte orolig. När jag väl spelar kommer jag över tid att prestera väldigt bra. Sedan är det upp till Häcken att tycka till, men jag trivs väldigt bra här och stannar gärna. Min flickvän är från Göteborg, staden är lite större än Malmö och det går fort att åka hem. Helhetslösningen är bra. 

BK Häcken har gått som tåget under försäsongen under Andreas Alm och laget har än så länge inte släppt in ett enda mål. 

– Alm är en väldigt bra tränare. Oerhört fokuserad och koncentrerad på grejer som ingen annan tränare har pratat om innan. 

Ge ett exempel. 

– Svårt på rak arm, men det handlar inte bara om det fotbollsmässiga. På morgonen missar han inte att hälsa på en enda spelare. Alla är lika viktiga oavsett om man är skadad eller inte. Jag är oerhört imponerad av Alms första tid här och det speglar sig på planen också. 

”Journalisterna har varit lyhörda”

BK Häcken är alltså starka defensivt och det är hård konkurrens om mittbackplatserna. 

– Men så ska det vara om vi ska vara ett topplag. Jag konkurrerade med samma spelare förra året och fick spela då, så det är inget som skrämmer mig. Men alla är väldigt duktiga. Sitter jag på bänken kommer jag att njuta av att se dem spela. Och spelar jag kommer jag att ge allt. 

Jasmin Sudic vill passa på att tacka alla som har stöttat honom när det har varit som jobbigast. 

– Även ni journalister som har varit lyhörda och tagit det lugnt när jag har behövt det. Det är jag tacksam över och nu ser jag fram emot att få börja spela matcher igen.