Rasmus Dahlin kan gå i Connor McDavids och Auston Matthews fotspår.
Rasmus Dahlin kan gå i Connor McDavids och Auston Matthews fotspår.

"Jag ser inte på mig själv på det sättet..."

Publicerad

Rasmus Dahlin, 17, har hela hockeyvärldens ögon på sig.

Frölundatalangen tippas gå som nummer ett i nästa års draft.

Men när han fick frågan hur han ser på sig själv som en så kallad generationstalang var han inte förberedd.

– Jag ser inte på mig själv på det sättet. NHL är världens bästa liga, att jag skulle få chansen att spela där känns overkligt, säger han till NHL.com.

Det finns flera tidigare exempel på generationstalanger, spelare som varit förstaval i draften och sedan dominerat i NHL.

Som superstjärnorna Alexander Ovetjkin (2004) och Sidney Crosby (2005).

2015 var det Edmontons Connor McDavid, som förra säsongen gjorde hundra poäng (30 mål, 70 assist).

2016 var Auston Matthews Torontos förstaval, han gjorde direkt 69 poäng (40+29) under sin debutsäsong.

Gillar att se på Erik Karlsson

Och 2018 års förstaval kan bli Rasmus Dahlin, som redan jämförs med Ottawa Senators före detta Frölunda-back Erik Karlsson.

– När jag var yngre gillade jag att se på Peter Forsberg och när han slutade började jag titta på Karlsson. Det är roligt att höra, men jag kan inte ens tänka på att bli jämförd med honom för han är så bra. Han är den bäste spelaren i världen. Hans pass är overkliga och han har en fantastisk speluppfattning, säger Rasmus Dahlin till NHL.com.

Han är just nu med Frölunda i franska Gap för en resultatmässigt betydelselös match eftersom gruppsegern i CHL redan är säkrad.

Backarna Jonathan Sigalet, Adam Almquist och John Nyberg har stannat hemma. Men inte Rasmus Dahlin, som förmodligen kommer att skaffa nya supportrar i de franska Alperna.

Rasmus Dahlin.Foto: JONAS LJUNGDAHL / BILDBYRÅN

NHL väntar på Dahlin

Dahlin slog igenom med dunder och brak förra säsongen.

Han hamnade i centrum under junior-VM som den yngste spelaren och hans drömmål i kvartsfinalen mot Skellefteå gav en explosion på sociala medier.

Supertalangen, som först 13 april fyllde 17 år, är favorit till att väljas först i NHL-draften nästa år.

Därför nagelfars allt han gör hela tiden.

NHL väntar på Dahlin, som i år tagit en plats som en ledande back.

Mot Luleå senast spelade han 18.41 minuter, mest hittills under de 32 seriematcher plus 14 slutspelsmatcher han spelat.

Fokuserar på sin egen hockey

Förra säsongen spelade han över en kvart i fem matcher, av de sex som spelats i höst har han fyra gånger varit på isen i mer än 16 minuter.

I Nordamerika ser man honom som en potentiell generationsspelare.

Men så långt har Rasmus Dahlin svårt att se vad det gäller sin egen karriär.

– Jag försöker fokusera på mina grejor och fortsätta göra det enkla, fokusera på min egen hockey. En sak jag lärde mig förra året var att det är så stor mediebevakning och att du då verkligen måste vara dig själv. När jag började spela i Frölundas A-lag lärde jag mig att vara professionell, säger han till NHL.com.

Relaterade ämnen
Stefan Nilsson
Stefan Nilsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag