Markus Karlsson. Foto: Mattias LundinMarkus Karlsson. Foto: Mattias Lundin

Markus Karlsson.

 Foto: Mattias Lundin
Marius Holtet. Foto: Ronny JohannessonMarius Holtet. Foto: Ronny Johannesson

Marius Holtet.

 Foto: Ronny Johannesson
Henrik Rehnberg. Foto: Denny CalvoHenrik Rehnberg. Foto: Denny Calvo

Henrik Rehnberg.

 Foto: Denny Calvo
Magnus Kahnberg. Foto: Anders YlanderMagnus Kahnberg. Foto: Anders Ylander

Magnus Kahnberg.

 Foto: Anders Ylander

"Jag saknar att spela hockey varje dag..."

Publicerad

GÖTEBORG. Tacklingar, kamplusta och högt tempo är några av de saker som gör hockey till en fartfylld publiksport.

Men det fysiska spelet har också en baksida.

GT ringde upp fyra spelare från Frölunda och Färjestad som tvingats lägga av efter upprepade hjärnskakningar.

– Jag saknar att spela hockey varje dag. Och det kommer jag aldrig att kunna göra igen, säger Markus Karlsson.

Det kan gå fort i hockey – ibland lite för fort. En tackling som träffar rätt kan vara ett inslag som tillför intensitet och tempo i en jämn hockeymatch. Men en som träffar fel kan också få ödesdigra konsekvenser.

Nu berättar 16 hockeyspelare som tvingats sluta efter att ha åkt på upprepade hjärnskakningar sina historier. Fyra av dem har representerat Frölunda eller Färjestad: Magnus Kahnberg, Marius Holtet, Markus Karlsson och Henrik Rehnberg tvingades alla sluta med hockeyn på grund av smällar mot huvudet.

– Totalt sett hade jag åtta registrerade hjärnskakningar under min karriär. Dessutom hade jag ett par i USA som inte registrerades. Några gånger var det otur, men några gånger var det riktigt fula tacklingar. Vid de sista tillfällena började jag märka att något inte stämde, säger Henrik Rehnberg, som spelade i Färjestad i slutet av 90-talet.

Problemet har förvärrats

Han slutade spela hockey för 14 år sedan. Men ser att problemet med hjärnskakningar förvärrats i och med att farten i spelet höjts.

– Alla nya regeltolkningar, där alla spelförstörande moment ska plockas bort, gör att spelet går mycket, mycket fortare. På ett sätt var det bättre när man kunde interfera lite grann, för nu hinner inte alltid spelarna försvara sig. När det väl smäller, så smäller det rejält, säger han och fortsätter:

– Det handlar om respekt också. Går man in i en närkamp och ser motspelarens siffra och namn på ryggen, då är det inte okej att tacklas. Jag är faktiskt runt och pratar med unga hockeyspelare om sådant här.

Kan göra mer

Också Färjestadsspelarna Marius Holtet och Markus Karlsson tycker att hockeyns aktörer skulle kunna göra mer för att förhindra att spelare får men.

– Unga spelare måste få utbildning i vilka symptom som kommer vid hjärnskakningar, så att de kan lyssna på kroppen och inte bara köra på när det kommer huvudsmärtor, säger Holtet.

Men arbetet består inte bara i att få de drabbade spelarna att förstå allvaret i upprepade hjärnskakningar. Utan också i att få bort de allra värsta smällarna.

– Det finns en logik där vissa spelare får mycket uppmärksamhet i media om de delar ut smällar. På ett sätt blir det att de höjer sitt marknadsvärde genom att de får den uppmärksamheten, säger Markus Karlsson.

Läs de fyra spelarnas berättelser i rutan intill artikeln.

Läs också artikeln om de övriga SHL-spelarnas erfarenheter här.

Alexander Piauger
Alexander Piauger

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag