Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Jag såg min sons barnvagn i två delar"

Marcus Kowal.
Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
Marcus Kowal.
Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
Marcus Kowal.
Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
Marcus Kowal.
Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

I september förlorade han sin ettåriga son i en trafikolycka – orsakad av en 72-årig rattfyllerist.

Numera lägger den svenska MMA-profilen Marcus Kowal all vaken tid till sin största kamp.

– Min son ska inte bara bli statistik utan förhoppningsvis göra att världen blir lite bättre, säger han.

Den 3 september inträffade den ofattbara händelsen som skulle förändra MMA-fightern Marcus Kowals liv.

Hans blott 15 månader gamla son Liam blev ihjälkörd av Donna Marie Higgins, en 72-årig rattfyllerist på gatan utanför hemmet i Hawthorne i Kalifornien. 

GT har tagit sig en pratstund med den svenska MMA-stjärnan som berättar om mardrömsdygnet för snart ett år sedan – och hans dagliga arbete i att hedra sin son.

– Jag sprang ut och fick se min sons barnvagn i två delar. Och på gatan låg hans lilla gröna groda som han alltid hade med sig. Det var den värsta synen man kunde se, berättar han.

Det var vid ett övergångsställe, alldeles intill Marcus Kowal och hans flickvän Mishels bostad som rattfylleristen körde mot rött ljus och rakt mot barnvagnen. Och Kowal berättar om den jobbiga ovissheten efter incidenten.

”Trodde att det var kört...”

– Efter att jag hade sett barnvagnen trodde jag att det var kört. Men sen berättade en polis, som hade kontakt med ambulansen, att Liam andades själv.

Därefter rådde en nervös väntan för Marcus och flickvännen Mishel.

– Först fick jag höra att han hade ett brutet ben, brutna revben, punkterad lunga och skador på mjälten. Som fighter vet man ju vad för typ av skador som är allvarliga, och vad som går att reparera. Vid den här tidpunkten hade man hoppet uppe, säger han.

Därefter konstaterades det att Liam hade drabbats av blödningar i hjärnan och att det var allvarligt.

– Vad jag då inte visste var att man kunde dödförklaras genom hjärnan och inte bara genom hjärtat. Det gjordes två olika tester på Liam, först med en neurolog och sedan fick man vänta i tolv timmar för nästa test, och då var två personer med.

– När jag ser tillbaka på det i efterhand så förstod jag nog redan efter första testet att det var kört. Men man ville ju ha hoppet uppe, och under tiden jag satt med honom så rörde han på fingrarna. Men det visade ju sig vara ryggmärgen och inte hjärnan som styrde.

MMA-fightern Marcus Kowal är på besök i Göteborg för att arrangera ett event för sin tragiskt bortgångne son Liam.
Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

”Går inte att föreställa sig”

– Det var fruktansvärt att gå därifrån. Att gå från sitt barn som man är programmerad att försvara för allt och alla, det går inte att föreställa sig. Och som kampsportare har man ju hela tiden känt tryggheten i att kunna försvara ens familj. Hade någon för tre år sedan sagt att en 72-årig kvinna kommer ta mitt barns liv skulle jag skrattat.

Hur har tiden varit sedan dess?

– Det har varit upp och ner, vissa dagar är värre än andra. Hans födelsedag den 25 maj var fruktansvärd. Mors dag var extremt jobbig för Mishel. Men samtidigt har man successivt börjat leva med det även att det är en smärta som aldrig försvinner.

Redan på sjukhuset bestämde sig Marcus och Mishel för att starta en stiftelse i Liams namn "Liams Life".

– Jag visste att fyllekörning var ett problem i USA men inte hur stort det egentligen var. Hela den här grejen fick ett stort mediepådrag och även fast det sista man ville var att gå ut och göra intervjuer så var det ett steg i att bearbeta sorgen. Ofta känner man mycket aggression av en sådan här händelse men jag har känt väldigt lite. Det är mer systemet i USA som jag känner aggression mot då det är så jävla fel.

Kowal har gjort mängder med intervjuer sedan incidenten. Bland annat har han varit med i Los Angeles största morgonshow "Good morning LA". Han har under den här perioden också skrivit en bok som kommer ut inom kort.

– Det var viktigt för oss för att känna att vi gjorde något direkt för att få till en förändring. Min son ska inte bara bli statistik utan förhoppningsvis göra att världen blir lite bättre. Jag är väl medveten om att det här är ett krig vi kommer föra länge, antagligen resten av mitt liv.

Vill få ner promillehalten till 0,4

När det kommer till problemen med fyllekörning så jobbar stiftelsen med olika delmål. Det största är att sänka promillehalten i USA.

– Var 53:e minut är det någon som dör i USA på grund av fyllekörning. I alla delstater förutom Arizona som har 1,0 och Utah som har 0,5 så är det 0,8 som är alkoholgränsen i landet, vilket är ett stort problem. Totalt är det så mycket som 63 procent av befolkning som på något sätt påverkas av fyllekörning. Kvinnan som körde bilen när Liam dog hade 1,2 klockan halv fyra på eftermiddagen.

Han berättar att han upplever att kampen förvånansvärt snabbt har gått framåt – även fast det är en lång väg att vandra.

Marcus Kowal tillsammans med sin bror Thomas Kowal (till vänster).
Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

– När de i Utah bytte från 0,8 till 0,5 så blev de enormt motarbetade av lobbyister och restaurangorganisationer bland annat. Så det är en svår kamp när det kommer till att ändra en lag i USA, där det handlar så mycket om pengar. Men vårt mål är att få gränsen till 0,4 och där ska vi vara en vacker dag, även om det tar tid.

Den viktigaste delen när det kommer till arbetet mot fyllekörning är attityden emot det, menar Marcus. Där använder han ofta Sverige som ett bra exempel när han föreläser på skolor i USA.

– Jag är väldigt stolt över att vara svensk, I Sverige bryr vi oss om våra medmänniskor. Här det skamfullt att dricka och köra, så ser det inte ut i USA. Vi vill inte kriminalisera alkohol på något sätt. Gå ut och drick hur mycket du vill men utsätt inte andra människor för fara. Därför jobbar vi mycket med gymnasieelever som är nästa generation.

”Därför vill vi jobba med båda delarna”

I ”Liams life” ingår förutom arbete mot fyllekörning även ett arbete kring organdonation.

– Många säger att man ska ha ett tydligt mål med en stiftelse. Men jag jobbar inte riktigt som alla andra. Det var fyllekörning som tog Liams liv och det var organdonation som gjorde att Liam räddade andra liv. Därför vill vi jobba med båda delarna.

I dag söndag kommer de att hålla i ett event på Port du Soleil på Trädgårn i Göteborg. Ett event som Marcus kommer att hålla tillsammans med svenska organisationen MOD (Mer organdonation).

– Förutom att det kommer handla om just organdonation så kommer bland annat också förra årets Idol-vinnare, som ironiskt nog också heter Liam, att stå på scenen. Alla pengar från inträdet kommer att gå till organforskningen och det finns också en bil som åker runt i Göteborg med texten ”Remember Liam”. Den bilen kommer att köra hem personer från klubben på natten, berättar han.

MMA-fightern, som ursprungligen kommer från Lindome men flyttade utomlands redan vid 15-årsålder, kommer att vistas i Göteborg i närmare en vecka innan det blir dags att återvända till vardagen i USA. 

Där har han ett ljus i tunneln att se fram emot.

– Liam ska få en lillebror, berättar han.