Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Jag kommer ta Patrik Sjöberg till rätten"

Svein-Arne Hansen.
Foto: Bildbyrån.
Patrik Sjöberg.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Patrik Sjöberg gick anklagade Svein-Arne Hansen för att ha betalat rena idrottare att utföra dopingtester.

Nu hotar Hansen, som är ordförande för det europeiska friidrottsförbundet, att stämma Sjöberg.

– Det här är helt vansinnigt. Jag kommer ta det här till rätten om Sjöberg inte tar tillbaka sina anklagelser, säger han till SportExpressen.

Det europeiska friidrottsförbundet misstänker att många av friidrottens rekord satts med hjälp av doping.

Därför har man föreslagit att samtliga rekord satta innan 2018 ska kallas för "gamla Europarekord".

Förslaget har fått flera att gå i taket.

En av dem: Den svenske höjdhoppslegendaren Patrik Sjöberg.

– När man tittar på vem som sitter som ordförande för Europeiska friidrottsförbundet är det skrattretande. Svein-Arne Hansen var arrangör för Bisletts gala i Oslo varje år. Han har nu tagit på sig den här hederliga rocken för att rensa upp inom friidrotten, säger Sjöberg till Radiosporten och fortsätter:

– Vi fick betalt för att göra dopingprov – vi som han (Svein-Arne) visste var odopade – så han har väldigt mycket att berätta som ordförande. Han kanske ska låta oss som har tävlat och varit rena behålla våra rekord.


LÄS MER: Sjöberg: "Det är skrattretande"

Hansen kan stämma Sjöberg

Patrik Sjöbergs ord tas inte emot väl av den norske friidrottspampen, som hotar med att stämma Sjöberg om han inte backar från sina anklagelser.

– Jag har pratat med min advokat och jag kommer ta det här till rätten om Sjöberg inte tar tillbaka sina anklagelser. jag har aldrig lagt mig i vem som ska göra några dopingtester, säger Hansen.


LÄS MER: Carolina Klüft: "Dags att ta problemet på allvar"

"Det är helt vansinnigt"

Varför tror du att han kommer med de här anklagelserna?

– Jag vet inte var han har fått det här ifrån, det får du fråga honom om. Jag har alltid haft ett gott förhållande med Patrik och han har fått en massa pengar av oss genom åren och vi har aldrig misstänkt honom för att vara dopad. Jag är hundra procent säker på att han har varit ren under sin karriär, säger Hansen och fortsätter:

– Det här ju helt vansinnigt, man kan inte bara slänga ur sig såna här saker. Jag kan ju inte acceptera att folk anklagar mig för saker som inte är sanna. Jag har familj och vänner att tänka på och jag har aldrig varit med om något liknande.


LÄS MER: Kajsa Bergqvist: "Det skulle kännas surt"