Daniel Redén med Delicious U.S. Foto: KANAL 75Daniel Redén med Delicious U.S. Foto: KANAL 75
Daniel Redén med Delicious U.S. Foto: KANAL 75
Foto: KANAL 75Foto: KANAL 75
 Foto: KANAL 75

"Jag kan förstå att det stack i ögonen"

Publicerad

MÖLNDAL. Storsegrarna kommer som på ett pärlband.

Det kan bli en ny i Åby Stora Pris.

Daniel Redén, 38, är travets nye maktfaktor.

– Det är skönt efter alla jävla hundår, säger han.

Travintresset väcktes som 11-åring. Daniel spelade Dagens dubbel tillsammans med sin pappa. Som för många andra var spelet inkörsporten till travets värld.

Daniel Redén skulle bli kock. Han började utbildningen i skånska Simrishamn men sedan han varit på Jägersro och sett Mats Rånlunds Good As Gold vinna Derbyt i september 1995 kastade han knivar och kockmössan i soptunnan för hästarna.

Han fick en praktikplats på en ridskola men det var inte riktigt hans grej. 

– Som en blyg och okunnig 15-åring fick jag anställning hos Stefan Melander. Där fick jag göra allt. Från att köra dyngkärran till att så småningom ta hand om väldigt fina hästar, berättar Daniel. 

Jag undrar om Stefan såg ett stjärnämne i Daniel.

– Nja, han kom ju från en ridskola men förhoppningsvis lärde han sig väl något hos mig, säger "Tarzan" på sitt lite underfundiga vis.

För att sedan fortsätta:

– Daniel var jätteduktig. Älskade att arbeta och är lika envis som jag. Han hade väldigt fin hand med hästarna. Dessutom var han banmästare och tillbringade många timmar i traktorn. Något som jag satte stort värde på. Hästarna måste ha ett bra underlag att träna på, säger Stefan.

Daniel småskrattar när han hör beskrivningen.

– Ja, Stefan brann för att ha banan i toppskick. När det handlade om hästarna var det mest Cattis (Catharina Lundström och Stefans sambo) som jag lärde mig det mesta av. Cattis var i stallet och Tarzan satt i traktorn eller framför någon dator och kollade trav i Frankrike eller USA. Cattis är född in i sporten och jag tycker att hon är den skickligare av de två när det kommer till att träna hästar!

"Trodde att någon skämtade"

Det blev 13 år på Tillinge Gård utanför Enköping. Därefter ville Daniel ta ytterligare ett steg för att förkovra sig. Kosan styrdes mot Kil och Björn Goop.

I stort sett samma stund slog bomben ner i Daniel Redéns värld. Miljardären Bengt Ågerup bakom Stall Zet sökte en ny ansvarig för sin travsatsning som floppat. Hans val föll på Daniel.

– Först trodde jag att det var någon som skämtade med mig men när jag fått allt klart för mig var det aldrig någon tvekan. Jag började hos Goop med att säga upp mig, skrattar Daniel.

Bengt Ågerup, 74, byggde upp företaget Q-Med i Uppsala 1993 och sålde det för 3,5 miljarder kronor 2011. Ågerup, som själv kallar sig en äkta socialist, har länge haft ett brinnande idrottsintresse. Pumpat in många miljoner i Sirius och älskar trav.

Den då 28-årige Daniel Redén med bara grundskola som utbildning blev vd för Brixton Medical AB. Ett bolag som i sin tur ägs av ett företag i Nederländerna. Ännu en tentakel på Ågerups världskarta.

Inledningen som boss för det hela blev stentuff.

– Hästarna underpresterade samtidigt som infektionerna i stallet avlöste varandra. Vi gick med många miljoner i förlust och det var riktiga hundår, minns Daniel.

Omsätter 57 miljoner kronor

Vändningen kom hösten 2012.

– När jag kom till Örsundsbro försökte jag att plagiera allt jag lärt mig hos "Tarzan" om att sköta träningsbanan. Det fungerade inte. Vår mark är inte som hans. Jag beslutade att vi måste lägga om banan. Sedan började det lossna.

Från 2014 har miljoncheckarna trillat in i en allt stridare ström. Pengar som självklart bidrar till Daniels lön även om han till skillnad från andra travtränare inte har någon provision på framgångarna.

– Jag har en budget att förhålla mig till och en fast vd-lön för mitt arbete, förklarar han lugnt.

Brixton Medical AB omsätter i år 57 miljoner kronor. Bokslutet tyder på svarta siffror efter att bolaget skalat av en och annan gren som inte visat sig bärkraftig.

– Klart att det varit skönt att ha en ekonomiskt stark uppbackare under de här åren. Jag kunde väldigt lite om trav när jag kom till Tarzan och jag kunde ännu mindre om ekonomi när jag blev vd för Brixton, erkänner han.

Och tillägger:

– Jag har väldigt bra medarbetare omkring mig som lär mig plus och minus...

"Kanske stack i ögonen..."

Sedan ett år tillbaka kan han även titulera sig proffstränare efter alla år med amatörlicens.

– Egentligen är det ingen större skillnad. Jag tränar mina hästar på samma sätt men jag kan förstå att det kanske stack i ögonen hos vissa att jag som amatör basade över en så stor verksamhet, medger Daniel.

Kontakten med Bengt Ågerup är regelbunden och de pratas vid efter nästan varje race. Däremot är Daniels klippkort över Atlanten för att titta på unghästauktioner inte lika frekventerat som förr.

– Jag har inte varit över på två år. Men i höst tänker jag åka till Harrisburg och kika på utbudet!

Då får han lämna ögonstenen, 2-åriga "Jackie" hemma.

Vars hela namn är Jaqueline Isabell Delicious! Andranamnet är efter sambon Isabell Bond och det tredje efter Stall Zets  supersto Delicous U.S som sprang världsrekord i Bollnäs 2015.

Läckert eller hur?

 

Daniel om sina chanser på Åby

Canari Match

Distansen 1640 är perfekt. Två heat ett plus. Inte snabb ut men har utvecklats rejält på slutet. Passar Johan Untersteiner perfekt med jänkarvagn.

 

Whitehouse Express

Har haft en enorm utveckling. Lite mer svårkörd än Canari Match. Örjan och jag diskuterade val och han ville fortsätta med Whitehouse. 

Redéns största tränarsegrar

2015: Sundsvall Open Trot - Delicious U.S.

2015: Breeders Crown, 4-åriga ston - Tritity Zet.

2016: Finlandia Ajo - Propulsion

2016: Norrbottens Stora Pris - Propulsion.

2016: Hugo Åbergs Memorial - Propulsion

2016: Breeders Crown, 4-åriga ston - In Toto Sund

2017: Olympiatravet - Lionel N.O.

2017: Norrbottens Stora Pris - Propulsion.

2017: Hugo Åbergs Memorial - Propulsion.

Lägg därtill att Redén hade fyra hästar med i årets Prix d'Amérique: Propulsion, Lionel N.O, Call Me Kepper och Wild Honey.

Relaterade ämnen
Matts Olsson
Matts Olsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag