Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Jag har varit otrogen i många förhållanden”

Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Patrik Sjöbergs relationer har präglats av bråk och svåra uppbrott.

I en ny bok, skriven tillsammans med psykologen Rebecka Malm, konstaterar han att det går att koppla vissa problem till hans tuffa uppväxt – och övergreppen från tränaren och styvfadern Viljo Nousiainen.

– Jag är glad att jag inser att jag har många brister, säger Sjöberg.

Förra hösten sände SVT en dokumentär där den svenska höjdhoppslegendaren Patrik Sjöberg går i terapi, och bearbetar bland annat de sexuella övergrepp han utsattes för av sin styvfar och tränare Viljo Nousiainen och hur de påverkat honom.

Nu kommer boken ”Hur svaghet kan bli styrka”, som en förlängning av det programmet. I boken tar Sjöberg upp sina funderingar kring olika händelser i sitt liv, och sedan får Rebecka Malm får analysera hans tankar utifrån sitt psykologperspektiv

I boken berättar han hur övergreppen från tränaren Viljo Nousiainen påverkat hans personlighet på flera sätt. Flera gånger återkommer han till svårigheten att hantera kärleksrelationer, något han pratat om vid tidigare tillfällen.

”Det finns nog några som jag har levt med som har upp- levt att jag har försökt att kontrollera dem. Jag har aldrig varit våldsam, men verbalt har jag varit det. Jag har ju varit tränad i konflikter och bråk, så jag kan förstå att många har känt sig totalt överkörda när jag har satt igång”, skriver Sjöberg i boken.

Omslaget till bokenFoto: Polaris förlag

Sjöberg om problemen med relationer

Sjöberg menar att han tenderar att söka upp bråk i sina förhållanden på grund av andra destruktiva relationer mellan olika familjemedlemmar under barndomen.

– Jag har varit van vid det sedan jag var liten. Det har varit tröttsamt i väldigt många år, jag påverkar absolut utgången och livslängden på mina relationer. Jag har väldigt lätt att gå in i bråk och inte släppa i rätt tid. Men det började innan Viljo kom in i mitt liv, säger Sjöberg.

Han skriver i boken:

”Det är inget jag är stolt över men i många av mina förhållanden har jag varit otrogen och det är något jag inte hade accepterat om det hade varit omvänt. Jag är ofta ärlig, kanske ofta alldeles för ärlig. Men det är inte samma sak som att jag aldrig ljuger. Det är bara det att jag ljuger jävligt bra”.

”Jag hoppas att det kan hjälpa”

Den förre friidrottaren menar att han nästan gett upp tanken på att försöka leva i en långvarig relation.

– Jag är osäker på att jag letar efter det och att uppleva livskärleken, om det ens finns. Jag vet inte om det är värt det. Jag är i alla fall glad att jag inser att jag har många brister och gör fel i många lägen.

”Nu vet jag varför jag reagerar som jag gör, och kanske också hur jag ska undvika det. Jag försöker jobba på det, men det är inte samma sak som att det inte händer”, skriver Sjöberg i boken.

Vilken är den viktigaste insikten terapin gett dig?

– Rebecka har påpekat flera gånger att jag måste inse att det har varit väldigt synd om mig, det har jag aldrig tillåtit mig att tänka överhuvudtaget. 

Vad vill du uppnå med boken?

– Jag tror det är väldigt viktigt att prata om sådana här saker. Jag har aldrig närmat mig det, och jag tror att män i större utsträckning behöver sätta sig ner och prata om det. Så jag hoppas att det kan hjälpa lite.