Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Jag har skrämt skiten ur många”

De senaste åren har Patrik Sjöberg jobbat för att motverka sexuella övergrepp inom barnidrotten.Foto: HENRIK JANSSON & ANNA-KARIN NILSSON
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Patrik Sjöberg med dottern Isabelle och dåvarande hustrun Therese Lorentzon.Foto: LARSERIC LINDEN
Patrik Sjöberg och Emelie Kjell 2015.Foto: STEFAN LINDBLOM / HELSINGBORGS-BILD / KVÄLLSPOSTEN

GÖTEBORG. Patrik Sjöberg, 53, säger att han har lätt för att bli oproportionerligt arg.

För GT berättar friidrottsprofilen och entreprenören om hur det har påverkat hans relationer – och hur den insikten har förändrat honom.

– Det har varit alldeles för mycket bråk. Verbalt har jag skrämt skiten ur väldigt många, säger Sjöberg.

Den 30 juni 1987 hoppade Patrik Sjöberg 2,42 på Stockholms stadion. Nytt världsrekord – och än i dag har ingen svensk hoppat högre. Efter rekordhoppet hyllades såväl Sjöberg som hans mångårige tränare och styvfar Viljo Nousiainen stort.

Men 2011 gav Patrik Sjöberg ut boken ”Det du inte såg” i vilken han avslöjade att han som barn blivit sexuellt utnyttjad av Nousiainen. Boken fick enormt genomslag och sedan dess har den tidigare höjdhoppsstjärnan vid upprepade tillfällen berättat om övergreppen och hur de har påverkat honom i livet.

53-åringen från Göteborg har engagerat sig i ett flertal kampanjer mot övergrepp mot barn och i höstas bearbetade han sina egna erfarenheter i SVT-dokumentären ”Patrik Sjöberg i terapi”.

 

LÄS MER: Patrik Sjöbergs nya hemliga projekt

”Har varit svår att leva med”

I det senaste avsnittet av Göteborgspodden säger Sjöberg att terapin har varit nyttig för honom och tar upp ett exempel:

– Jag har varit väldigt svår att leva med. Kort stubin när det kommer till saker som rör relationer. Det har med osäkerhet och de bitarna att göra. Nu har jag aldrig varit aggressiv fysiskt – men verbalt har jag skrämt skiten ur väldigt många och det har jag aldrig satt mig in i riktigt, säger Patrik Sjöberg och fortsätter:

– Jag kan hålla inne väldigt mycket men i vissa situationer … Inom idrotten var det okej att gapa och skrika, då tyckte alla: ”Fan, han är laddad – det är nervositet och adrenalin”. Man kunde gömma sig bakom det. Tyvärr tog jag med mig det i privatlivet.

När GT pratar med Sjöberg utvecklar han hur det har påverkat hans relationer.

– Jag har väl inte haft de lättaste relationerna. Även om jag kanske stått för väldigt mycket av problematiken själv så har jag kanske inte träffat rätt kvinnor.  Det har varit … samma mönster. Personer som inte direkt har varit lämpade för varandra, vilket jag har insett senare.

Patrik Sjöberg.Foto: ANNA-KARIN NILSSON

LÄS MER: Patrik Sjöberg om sitt liv som singel

”Det slutar aldrig väl”

Enligt Sjöberg har han haft tillitsproblem och blivit oproportionerligt arg.

– Jag har en massa saker med mig som gör det svårt för mig att lita på folk. Det krävs att jag litar på den jag träffar och att den personen litar på mig, och där har det brustit väldigt mycket. Det beror delvis på att jag inte har uttryckt mig på rätt sätt och inte berättat om min bakgrund förrän jag skrev boken (”Det du inte såg”). Jag kan känna igen mig i många personer som har samma bakgrund som mig. Egentligen är det ett skrik på hjälp.

Du säger att du har ”skrämt skiten ur folk verbalt” – hur menar du då?

– Verbalt är jag väldigt överlägsen de flesta och det har jag fått lära mig den hårda vägen. Jag har alltid sagt att det är tur att jag inte är våldsam. Jag har inget problem med humöret eller att jag är aggressiv – men verbalt kan jag knäcka vem som helst. Men det är ingen positiv egenskap. Själv har jag inga problem med verbala påhopp, jag har levt med det i hela mitt liv, och därför har jag aldrig sett det som en ”big issue” men genom terapin har jag förstått mer och mer att det bara är vad jag tycker.

– Det finns saker som jag vill ändra på i mitt liv och i mitt beteende, men det är bara att inse att det inte är så enkelt. Även om jag vet att jag gör fel och säger fel, så reagerar jag ibland innan jag hinner tänka efter.

 

LÄS MER: Patrik Sjöberg: ”Jag gillar inte falska människor”

”Har varit för mycket bråk”

Har du sårat människor?

– Det händer ju … Nu vet jag inte hur andra människor löser det, men jag har varit väldigt definitiv. Det har varit alldeles för mycket bråk. Sedan har det funnits andra ingredienser också, är man en offentlig person som jag så kan konflikter skapas av att ens partner får läsa något som kanske inte ens stämmer. Jag har nog med problem som det är, men att vara en offentlig person har lagt till ytterligare flera dimensioner. Många som inte är offentliga personer kanske inte förstår det.

– De senaste åren har allt exploderat med sociala medier. Nu har alla en mobilkamera, Facebook, Twitter och Instagram – och så kallade nyheter sprids fort. Det har också påverkat förhållanden. Jag har aldrig kunnat tackla de problemen riktigt rätt.

Hur har du tacklat dem?

– Jag har blivit förbannad, i princip. Då löser man ingenting.

Patrik Sjöberg: ”Jag har aldrig betett mig illa på grund av att jag har varit elak.”Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Patrik Sjöberg säger att han i dag är mer medveten än någonsin om vad han ska jobba på – men att han gärna hade insett det för 20 år sedan.

– Då hade jag besparat andra människor väldigt mycket problem, folk som har blivit sårade, ledsna och – helt förklarligt – förbannade. Det är ingen ursäkt, det är en förklaring. Sedan inser jag också, nu när jag har kommit till den här insikten, att det är flera som jag aldrig borde ha träffat från början. Jag blir nästan förbannad på mig själv för att jag inte insåg det direkt.

– Men jag har aldrig betett mig illa på grund av att jag har varit elak. Det finns ett beteende och ett mönster. Hade jag fått jobba med det för 20 år sedan hade det blivit annorlunda. Det är svårt att greppa det, men det finns faktiskt elaka människor. Vissa av dem jag har träffat har varit elaka, vilket jag aldrig har velat erkänna förut. Jag har blivit utnyttjad av vissa, det har jag förstått nu. Men det är aldrig för sent att få saker förklarade för sig och därför kommer jag att fortsätta gå i terapi.

 

LÄS MER: Ida, 22, pekas ut som Sjöbergs nya kärlek

”Jag har alltid varit ensam”

Patrik Sjöberg har dottern Isabelle, 17, tillsammans med exflickvännen Therese Lorentzon. Han var ihop med Emelie Kjell, 30, under ett års tid men relationen tog slut i november 2015.

Träffar du någon i dag?

– Nej, det gör jag väl inte…

Vill du träffa någon?

– Jag har egentligen alltid varit ensam – oavsett vilken civilstatus jag har haft. Jag har vissa saker som är jävligt svåra att ändra på. Först och främst är det kanske att jag hela tiden gör som jag själv vill när det passar mig bäst. Det är svårt att få det godkänt i förhållanden. Även i de långa förhållanden som jag har haft har jag varit ensam.