"Jag har kommit till
en vinnande klubb"

"Jag är fantastiskt glad och exalterad över att vara här nu. När jag fick höra att IFK Göteborg var intresserade så kände jag direkt att det var rätt," säger Riski.
Foto: AP

IFK Göteborgs nyförvärv Riku Riski, 25, är på plats i Göteborg.

Vad han känner sig mest laddad för nu?

Att få se sina nya lagkamrater avancera i Europa League.

– Det ska bli riktigt roligt. Jag ser fram emot att få känna av atmosfären. Den ska ju vara otrolig på Ullevi, säger han.

Tidigare under kvällen blev det efter en tids spekulationer klart att IFK Göteborg lånar den 25-årige anfallaren Riku Riski av norska Rosenborg säsongen ut.

Och det är en minst sagt nöjd nybliven Blåvittanfallare som GT talar med på onsdagskvällen.

– Jag är fantastiskt glad och exalterad över att vara här nu. När jag fick höra att IFK Göteborg var intresserade så kände jag direkt att det var rätt, säger Riski.

Han har 16 A-landskamper på meritlistan – och har under de tre senaste åren svarat för 30 mål i norska Tippeligan.

Föredrar 4-4-2

Riski berättar dock att den senaste våren var tung.

– Laget gick bra och det är alltid det viktigaste. Det var personligen som det var en besvikelse. Jag har alltid varit som bäst när mitt lag spelar med en 4-4-2-uppställning och Rosenborg spelar 4-3-3. Det blev inte riktigt bra, säger han, men poängterar:

– Jag vill inte alls skylla på något. Jag förstår att de spelar som de gör. Laget vinner ju, menar den finländske 25-åringen.

Och att vinna är något som är oerhört viktigt, berättar Riski.

– När det blev aktuellt att lämna Rosenborg ville jag till ett vinnande lag. Det har jag kommit till nu – och det är jag väldigt glad för.

"Känner mig redo"

Hur ser du på att ersätta en storstjärna som Lasse Vibe?

– Han är en fantastisk spelare – och jag skulle inte vilja jämföra mig med honom. Vi kanske har en del liknande egenskaper. Huvudsaken är att jag känner mig redo för det här – och det gör jag verkligen. Höga förväntningar ser jag som något positivt.

Vad kommer du främst att kunna bidra med?

– Jag gör vad tränarna säger åt mig. Det viktigaste är att IFK Göteborg vinner – det är det jag bryr mig om. Sedan hoppas jag kunna hjälpa laget med det, bland annat genom att göra mål och att arbeta hårt.

Under torsdagskvällen spelar Blåvitt retur i Europa League-kvalets tredje omgång hemma på Gamla Ullevi mot Belenenses, som har en 2-1-seger med sig från första mötet nere i Portugal.

Har koll på Blåvitt

– Jag såg lite av den första matchen och vårt bortamål kan bli väldigt viktigt, tror Riski, som nu får se returen på plats.

– Det ska bli riktigt roligt. Jag ser fram emot att få känna av atmosfären. Den ska ju vara otrolig på Ullevi.

Du låter väldigt påläst.

– Ja, men jag har nog gjort min hemläxa. Det har varit viktigt för mig att komma till en vinnande klubb, som sagt – och det är IFK Göteborg.

Enligt sportchefen Mats Gren ser den nye anfallaren ut att kunna bli spelklar redan till söndagens bortamatch mot Malmö.

– En ny tuff match – men det gäller att ta en sak i taget. Först ska Belenenses besegras, säger Riski.