Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Jag försöker njuta som det vore sista chansen”

Foto: PER WIKLUND / BILDBYRÅN
Foto: PER WIKLUND / BILDBYRÅN

Hon är en av de främsta målgörarna i slutspelet och en av Pixbos stora nyckelspelare – nu kan SM-finalen bli hennes sista match i Sverige.

Denisa Ratajovas framtid är oklar med ett optionsår kvar på kontraktet.

– Man vet aldrig vad som händer nästa säsong. Jag försöker njuta som om det vore sista chansen, säger 25-åringen inför lördagens final.


Storsatsning på SM-finalerna – sänds gratis på SportExpressen! 

Tjeckiska landslagsspelaren Denisa Ratajova är inne på sin tredje säsong med Pixbo. De 45 poängen under grundserien förra säsongen följdes upp med 35 i år, och i slutspelet har hon levererat nio mål på åtta matcher.

Nu är hon redo för karriärens första SM-final.

– Känslan är bra. Efter söndagens match var det glädje på måndagsträningen efter att ha vunnit serien, sedan började vi fokusera fullt på matchen som kommer i går. Det känns bra och jag är exalterad över att få spela en final. Det är mitt tredje år här och nu har vi en chans att nå vårt mål, säger forwarden.

Hon har ett optionsår kvar på sitt kontrakt med Pixbo, något som sportchefen Kalevi Pessi berättat om tidigare. 

– Denisa (Ratajova) har kontrakt men har också en möjlighet att flytta hem om hon vill det. Hon har en pojkvän i Tjeckien som hon varit borta från en längre tid och hon har möjlighet att bryta, men vi hoppas att hon blir kvar, sa han till SportExpressen för en månad sedan.

Denisa Ratajova kan lämna Pixbo

Hur framtiden ser ut efter lördagens final är oklart.

– Man vet aldrig vad som händer nästa säsong. Jag försöker njuta som om det vore sista chansen, man vet aldrig om den här chansen kommer igen, säger hon.

– För mig är det oklart vad som händer. Jag vill bara fokusera på slutspelet och efter det kommer vi börja prata om det. Allt är öppet.

Forwarden berättar att det främst handlar om att ta ett beslut om hon ska flytta hem till Tjeckien eller inte.

– Egentligen är allt öppet för Pixbo, Tjeckien eller något annat land. Men framför allt är det att bestämma om jag varit tillräckligt länge i Sverige och ska åka hem till familj, pojkvän och kanske starta en annan karriär också. Men nu vill jag fokusera på finalen.

I den final som hon vill lägga sitt fokus på väntar seriesegraren Thorengruppen från Umeå.

– De har två väldigt bra femmor och kommer som favorit till den här matchen enligt de flesta. men vi har också visat att vi har tre femmor som gör det bra och kan göra mål, och jag tror vi har kapacitet att slå dem. 

Hon fortsätter:

– När jag kom till SSL var det till stor del för att tävla mot de bästa. Att spela mot Thorengruppen är peaken på det. De har många svenska landslagsspelare och Kauppitvillingarna, det kommer bli kul att tävla mot dem som lag och individuellt.

Anmäldes för videogranskning

En snackis kring Denisa Ratajova under årets slutspel är det faktum att hon blev rapporterad till videogranskning två gånger för olika situationer under kvartsfinalserien mot Västerås Rönnby, men båda gångerna togs beslutet att det inte skulle gå vidare till Juridiska Nämnden.

– Jag fick veta det inför en av matcherna och tänkte bara ”okej”. Jag var glad att de inte hittade något eller att de såg som det var enligt mig, jag vet inte ens vad det var, säger Ratajova.

Hur ser du på ditt fysiska spel?

– Mycket av min individuella träning handlar om att bli starkare och bättre på att täcka bollen. Jag gillar den delen av spelet men samtidigt gillade jag serien mot Endre mer där båda lagen försökte spela med boll och göra mål. De flesta lagen i serien vet nog hur jag spelar och jag gillar att de tillåter mer fysiskt spel i den svenska ligan än i tjeckiska till exempel, det är min stil.

Storsatsning på SM-finalerna – sänds gratis på SportExpressen! 


Se säsongens snyggaste mål från damernas SSL