Anders Broström: "Jag måste hitta ett jobb" Foto: HENRIK JANSSONAnders Broström: "Jag måste hitta ett jobb" Foto: HENRIK JANSSON
Anders Broström: "Jag måste hitta ett jobb" Foto: HENRIK JANSSON
Anders Broström träffar GT:s Stefan Nilsson. Foto: HENRIK JANSSONAnders Broström träffar GT:s Stefan Nilsson. Foto: HENRIK JANSSON
Anders Broström träffar GT:s Stefan Nilsson. Foto: HENRIK JANSSON
Foto: HENRIK JANSSONFoto: HENRIK JANSSON
 Foto: HENRIK JANSSON
Foto: JAN DÜSINGFoto: JAN DÜSING
 Foto: JAN DÜSING
Foto: PETER BERGGRENFoto: PETER BERGGREN
 Foto: PETER BERGGREN

"Jag får inga bra svar av Frölunda"

Publicerad

GÖTEBORG. Han är en av Frölunda-supportrarnas största favoriter genom tiderna.

Har precis blivit invald i Göteborg-idrottarnas egen Hall of Fame.

Men när Anders Broström, 64, blir folkpensionär om tre månader väntar ingen glimrande tillvaro i strålkastarljuset.

– Jag måste hitta ett jobb. Behöver jobba två tre dagar i veckan, även efter att jag fyllt 65. Annars blir det katastrof, säger den gamle backkämpen.

Foto: HENRIK JANSSON

Det är inte alla som känner igen Anders Broström, 64, när han klädd i arbetskläder, kliver in i Frölundas gym under försäsongsträningen.

De lite äldre kulturbärarna, som Sebastian Stålberg, kommer fram och hälsar. Men unga och nya spelare har inte lika bra koll på en av klubbens största giganter genom tiderna.

Anders Broström själv har dock koll. Både på gamla och unga spelare.

Han ser 75 procent av Frölundas hemmamatcher på plats i Scandinavium, resten följer han via tv.

Anders Broström snackar med Rasmus Dahlin (till höger) och några andra av Frölundas ungdomar i gymmet.Foto: HENRIK JANSSON / HENRIK JANSSON GT/EXPRESSEN

En av de unga han skakar hand med är Rasmus Dahlin, 17, som kan vara den största talang som tränat i Frölundaborg.

– Han är ju fantastisk, det är nästan overkligt. Allt han gör verkar sitta i ryggraden, det svåra ser så enkelt ut. Och sen att han vågar göra det på matcherna också. Han har det som man brukar säga, säger Broström.

”Dahlin är outstanding”

Du har sett NHL:s bäste back Erik Karlsson utvecklas i Frölunda. Kan du jämföra?

– Jag har sett John Klingberg också. Men Dahlin är outstanding, svarar han snabbt.

Broström var en helt annan typ av spelare. Han vägde över hundra kilo, använde kroppen till att hålla motståndarna borta.

– Min spelstil gick ut på vilja och fysik. Jag var ju ingen lirare. Jag använde min kropp, gav och fick stryk, säger han.

Han gjorde ändå många poäng, hade ett fruktat skott. Men det är tacklingarna, närkamperna och spelaren som alltid gjorde allt för laget man tänker på när man pratar om Anders Broström.

Fem av åtta säsonger i Frölunda vann han elitseriens busliga. Det hade blivit sex om inte klubben hade plockat in en ny spelare: Thommie Bergman, som betraktades som hård även i NHL där han gjorde 246 matcher i Detroit innan han kom till Frölunda.

– Ha-ha, när Bergman kom slog han väl mig med en minut det året, säger Broström med ett leende.

 

LÄS OCKSÅ: Anders Broström och katastroffemman

Broström hade många tvåor

Vad sa motståndarna när du och Thommie Bergman försvarade ert mål när ni spelade tre mot fem?

– Vad dom sa vet jag inte. Men dom gav sig nog inte in där frivilligt för då gjorde det ont, det kan jag lova.

– Men bara för att man är utvisad mycket behöver man inte vara ful. Jag hade många tvåor för tripping, slashing och såna grejor. Jag var inte ful i den bemärkelsen, jag gjorde det som krävdes. Min spelstil var ju sån, jag backade aldrig. Var det något var jag där.

Anders Broström tar plats i utvisningsbåset. En vanlig syn under hans karriär.Foto: PETER BERGGREN

Älskad i Scandinavium. Ofta hatad borta. Framförallt i Johanneshov när Frölunda mötte AIK. Broström åkte ibland fram mot hemmaklacken, det så kallade Apberget, och provocerade på ett sätt som varken är tillåtet eller möjligt i dag.

– Det började redan 1977 när kanadensaren Mike Ford kom till oss. Vi fick utstå mycket skit. Dom var ju inte snälla själva på läktaren. Men ju oftare vi var där, desto mer ville jag ge tillbaka lite. Ibland när jag satt i utvisningsbåset, ibland när jag gjorde mål. Då fick dom veta att det hade blivit mål, berättar han.

Fick Dagens ros genom GT

Var det någon gång med glimten i ögat?

– Inte i början, men det blev kanske lite det så småningom. Jag har ju hört flera gånger från Stockholm att dom saknar den tiden lite. Jag har blivit intervjuad i AIK:s tidning. Och när min bok kom ut kom det genom GT en Dagens ros till ”Bros” med tack från läktaren för alla år. Så kärleken... eller hatkärleken... finns nog kvar, säger han.

Bokens titel spann just på det temat. Den heter ”Älskad eller hatad”, skrevs av Fredrik Persson och kom ut 2014.

– Det var fantastiskt skoj att den kom ut och togs emot på det sätt som jag ville. Det var väl mer eller mindre mina memoarer, från det jag föddes i Ronneby tills för fyra år sedan, säger den förre backen.

Anders Broström crosscheckar Skellefteås Janna Erixon i Skellefteå1982.Foto: LASSE JANSSON

Anders Broström spelade med sin fysiska spelstil och sitt ständiga slit till sig fansens kärlek under åtta säsonger. Han har ett Frölunda-hjärta, större än de flesta andras. 

Broströms favoriter

Bäste medspelare:

Ray Bourque, back, Boston Bruins

”Han var inte bäst när vi spelade, men han blev bäst.”

Bäste motspelare:

Vladimir Petrov, center, CSKA och Sovjets landslag

”När han satte ner klubban framför mål behövdes en mobilkran för att lyfta den.”

Bäst i Frölunda:

Jörgen Pettersson, forward, Frölunda och St Louis

”Jörgen är den bäste göteborgare som kommit fram i klubben.”

Bäst i Sverige:

Ulf Sterner, center, Forshaga, Färjestad, Frölunda, New York Rangers m fl

”Sveriges genom tiderna bäste hockeyspelare, anser jag.”

Viktigast i dagens Frölunda:

Joel Lundqvist, center

”Ingen diskussion. Joel är den som betyder mest i Frölunda.”

Bubblare i Frölunda:

Rasmus Dahlin, back

”Han var bra redan förra säsongen, men blir en bärande spelare redan i år om han fortsätter utvecklas.”

Frölundas tränare Roger Rönnberg.Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

”Bros” hyllar sin favoritklubb mycket och ofta, men har heller inga problem att kritisera det han inte gillar.

– Som Frölunda lagt upp det sedan Roger Rönnberg kom vill dom ju ha unga spelare som utvecklas. Och det kan jag köpa, bara dom är beredda på att börja om varje år. Men då måste dom behålla en ryggrad och bygga runt dom. Och där begriper jag inte riktigt hur dom har tänkt, säger han.

Kulturbäraren Christoffer Persson fick lämna Frölunda efter SM-guldet för ett år sedan – i år vann han SM-guld med sin nya klubb HV 71.Foto: NICKLAS ELMRIN / BILDBYRÅN

Förklara!

– Du kan inte göra dig av med spelare som Christoffer Persson förra året och Patrik Carlsson nu. Sådana spelare som nästan inte syns, som inte får några tidningsrubriker, men som gör ett fantastiskt jobb för laget. Hade jag bestämt hade det varit de två sista som åkt i väg – ja, tillsammans med Joel Lundqvist, förstås. För kaptenernas kapten rör man inte, säger Frölunda-legendaren.

Patrik Carlsson lämnar Frölunda för finska HIFK.Foto: Tommy Holl / IBL

"Kan dom inte ta det är det dåligt"

Men Patrik Carlsson bestämde ju sig för att flytta till Finland?

– Patrik är från Kungälv och hade i princip kommit hem. De borde ha gett honom så mycket betalt att han hade stannat kvar. 

Har du sagt det till Frölunda?

– Ja, men jag får inga bra svar. Jag började fråga förra året när Christoffer Persson försvann, men jag får inga bra svar.

Att kritisera din favoritklubb, är det en del av engagemanget?

– Ja. Definitivt. Kan dom inte ta det tycker jag att det är dåligt, konstruktiv kritik måste man kunna ta, slår Anders Broström fast.

Men den förre backen är absolut ingen gnällig typ. Den som exempelvis följer hans uppdateringar på Facebook vet att det är en man som sprider mycket kärlek om och till Frölunda – både i med- och motgång.

Han skriver ofta och gärna. Alltid med STORA BOKSTÄVER.

– Ja. Det har blivit en grej, det får hänga kvar. Men det kanske är någon som retar sig på det...

Diskussion med domaren. En vanlig syn när Anders Broström var på isen. Den här gången pratade han med Gary Eriksson.Foto: JAN DÜSING

Du har nästan tre tusen vänner på Facebook, får ofta flera hundra gilla-markeringar och massvis av kommentarer när du skriver. Är det viktigt för dig?

– Nej, viktigt är det inte. Jag höll på i två år och skrev varje morgon några så kallade uppmuntrande ord med väder och vind och annat. Men sen mådde jag inte så bra på ett tag och orkade inte med det. Ska jag skriva ska jag göra det för att jag känner för det, inte för att jag känner mig tvingad. Nu har jag lite inlägg då och då och då är det ju många som läser, säger han.

Du skriver gärna om kärleken till din sambo Marianne och dina barn och barnbarn.

– Ja. Det finns inget större. Familjen äger för mig, säger Anders Broström.

Måste jobba vidare efter pensionen

Han kom under lunchen till intervjun i Frölundaborg. Med tre månader kvar till dagen då han blir folkpensionär jobbar Broström fortfarande heltid, han åker runt och lagar staket och grindar runt förskolorna i Göteborg.

– Visst är kroppen sliten, jag har bytt en höftled och knäna känner jag av. Går jag ner på knä tar det en halvtimma att komma upp. Men det beror väl också på att jag är äldre och inte tränar så mycket. Men man kan vända på det också. Hade jag inte känt något nu hade jag inte varit med och spelat ordentligt, det ska ju kännas lite, säger han och ler igen.

Många av dagens hockeystjärnor behöver inte fundera på framtiden. En back av Anders Broströms kaliber kan i dag sätta undan en del pengar.

Men 64-åringen, fyller 65 den 18 september, ser inte slutet på sitt yrkesliv.

– På den tiden jag spelade var hockeyn en hobby, jag spelade för att det var det roligaste jag visste. Fick man chansen att spela i ett bättre lag tog man den utan att tänka på pengar. Snarare var det så att jag förlorade pengar på att spela, hockeypengarna var mer en ersättning för att jag var borta så mycket från mitt ordinarie jobb, säger han.

Hade 5 000 i månaden som bäst

Hur mycket tjänade du i Frölunda?

– Som mest hade jag 5 000 i månaden. Det stora problemet med det ser jag nu, pengarna från hockeyn var inte ATP-grundande. Därför har jag en kass pension och måste jobba vidare två eller tre dagar i veckan efter pensionen. Annars blir det katastrof, säger han.

Men du valde väl bort en NHL-karriär som hade gett dig helt andra inkomster?

– Efter SM-finalen mot Brynäs 1980 fick jag ett kuvert i brevlådan med Boston Bruins emblem på. Först undrade jag om någon skojade. Men jag blev bjuden till ett träningsläger i augusti där det gick väldigt bra. Dom erbjöd ett kontrakt, ville att jag skulle stanna direkt, erbjöd hur mycket speltid som helst, berättar Andres Broström.

Men..?

– ”Nej”, sa jag. ”Jag har kontrakt med Frölunda ett år till.” Så jag gav fan i det, åkte hem och spelade i Frölunda ett år till.

Nobbade NHL – hade kontrakt med Frölunda

Under vad som var tänkt att bli den sista säsongen i Frölunda skrev Broström på ett kontrakt med Boston.

– Men när jag åkte över den gången gick det inte lika bra på lägret. Tränaren ville skicka mig till farmarlaget i två veckor för att jag skulle komma in i det. Då gick jag upp till Harry Sinden, general manager på den tiden, och sa till honom att jag tänkte åkte hem och spela med Frölunda istället. ”Köp en biljett så slipper ni betala för mig”, sa jag till honom. Och så blev det, säger Anders Broström.

Om du hade stannat, hade du blivit förmögen då?

– Mitt kontrakt var på 75 000 dollar för en säsong. Även om dollarkursen var mycket lägre än nu var det mycket pengar, säger han.

En dollar var värd runt fem kronor, vilket skulle gett Broström motsvarande 375 000 kronor.

Ångrar du att du inte stannade när Boston ville ha dig första gången?

– Nej. Absolut inte. Det har varit min grej hela tiden; har man ett kontrakt spelar man färdigt. Mina barn har frågat mig varför jag inte stannade. ”Då hade ni inte funnits”, svarade jag. Sen frågade dom inte mer, säger han.

29 oktober förra året hyllades Anders Broström i ett välfyllt Scandinavium inför matchen mellan Frölunda och Scandinavium. Supportrarna i Goa gubbar gjorde honom då till hedersmedlem.

Anders Broström skakar hand med Sebastian Stålberg.Foto: HENRIK JANSSON

Och 20 augusti i år ska han hyllas på Liseberg när han tillsammans med andra Göteborgsprofiler som cyklisten Susanne Ljungskog, trestegshopparen Christian Olsson och tidigare Blåvitt-profilen Thomas Wernerson tar plats i Göteborgs eget Hall of fame.

– Jag blev omtumlad när jag fick beskedet. Lite overkligt. Fantastiskt ärofullt, men jag hade aldrig tänkt att jag skulle platsa där, säger han.

Har fått de största priserna

Men trots sin ikonstatus i Frölunda uppfyller Anders Broström inte kriterierna för att få sin tröja upphissad i Scandinaviums tak.

Han gjorde ”bara” åtta säsonger i klubben, det krävs minst tio för att hänga bland legendarerna.

– Men vad är en eventuell tröja i taket mot de två största priserna som jag redan har fått. Jag har fått fansens pris, är hedersmedlem i Goa gubbar. Och så är jag invald i Hall of Fame. Större kan det inte bli, säger han.

 

Anders Broström om...

...höjdpunkten i karriären:

– Säsongen 1979–1980. Vi gick till final mot Brynäs och hade magiskt skoj på alla sätt i vår femma, som döptes till Katastroffemman i tidningarna. 

...huvudskadorna i dagens hockey:

– Jag tror mycket beror på farten, som blivit för hög. Spelet har blivit renare, men en liten touch på armen eller något som var tillåtet tidigare fick ner farten. Spelet har blivit renare på ett sätt, fulare på ett annat.

...underhållningsvärdet i dagens hockey:

– Det fanns fler profiler på den tiden då jag spelade. I dag är alla så mycket mer vältränade, det är svårt att lyfta fram någon, i stort sett alla är lika bra. Det är nästan som två olika sporter jämfört med när jag spelade.

...Frölunda inför nästa säsong:

– Det ser bra ut på forwardssidan, men jag är inte jätteimponerad av backsidan. Det är som förra året, de räckte i serien men inte i slutspelet. Vi hade aldrig tagit guld 2016 utan Christoffer Persson och Oliver Lauridsen.

...landslagskarriären:

– Den blev kort. Bara sju landskamper. Tommy Sandlin var tränare både för landslaget och Modo när jag var som bäst. Och han gillade inte mig.

Relaterade ämnen
Stefan Nilsson
Stefan Nilsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag