Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Jag är grymt sugen, går inte att beskriva"

Planen är att Ludwig Augustinsson ska vara spelklar igen den 27 augusti. Men själv tror han att det kan gå fortare än så.
Foto: KAI MARTIN
Foto: Kai Martin

GÖTEBORG. Han var bara någon vecka från sin allsvenska debut när den blev uppskjuten.

Nu närmar han sig den igen. Med tålamod och försiktighet ska Ludwig Augustinsson komma tillbaka. Och han längtar mer än någon kan förstå till att få gå in på Gamla Ullevi till Joel Almes "Snart skiner Poseidon".

– Jag vill vara på plan, inte vid sidan. Inte på läktaren. Nu får jag vänta på det. Men jag längtar, säger den meniskskadade 19-årige talangen.

BÖRJADE SPELA I BP REDAN SOM FYRAÅRING

Började drygt fyra år gammal i BP:s fotbollsskola.

Var Brommapojkarna trogen till och med 2012.

Har spelat i svenska pojklandslaget sedan han var 15 år.

Som 16-åring fick han spela med Brommapojkarnas A-lag.

Debuterade i superettan 2011.

Spelade matcher, 2011: Tre (startade tre, utbytt i en) i superettan. 2012: 27 (startade 24, utbytt i en, inbytt i tre) i superettan. Spelade sju U19-landslagsmatcher och en U21. 2013: Träningsmatcher med IFK Göteborg under försäsongen samt U21-landskampen mot Portugal 21 mars, då han blev knäskadad.

26 oktober 2012 och Brommapojkarna kan bli klart för uppflyttning till allsvenskan genom bortavinst mot Varbergs Bois. Ludwig Augustinsson, då 18 år, är på planen. Men 2-2-matchen innebär att avancemanget till högsta serien säkras först tre dagar senare när Halmstad förlorar mot Assyriska.

På läktaren den köldslagna oktoberkvällen satt Mikael Stahre och Håkan Mild. Båda med avsikten att kolla in den unge vänsterbacken.

– Ingenting jag kände till då. Det var min agent som hade ordning på kontakterna. Jag blev nog mer inblandad först efter säsongen, säger han.

Då klev storklubbarna in i handlingarna: IFK Göteborg, AIK, Elfsborg... ja, det fanns till och med intresse från utlandet. Men det var Blåvitt som lockade mest och kring jul bestämde Ludwig Augustinsson sig.

– Jag hade varit nere och fått ett otroligt gott intryck. Kamratgården är ju inte precis som Grimsta IP. Eller som någon annan förenings träningsanläggning överhuvudtaget, säger han.

Etablerade sig snabbt

Han hann knappt landa i Göteborg innan planet lyfte till IFK Göteborgs första träningsläger i Perralda, Spanien vid 2013-års början.

Lika snabbt etablerade han sig som vänsterback i laget. En position han höll en bit in i mars. En stukning på höger fot hindrade honom en kort tid, men då landslaget kallade till U21-match mot Portugal fanns Ludwig Augustinsson på plan.

– Jag hade lindat foten rätt kraftigt. När jag gjorde en glidtackling och skulle resa mig upp var foten, på grund av stukningen, utåtriktad. Jag fick en vridning i knät. Det knäckte till och jag kände med en gång att något var fel, säger han.

– Jag trodde först att det var korsbandet som var av. Precis efteråt, i halvtid, och på kvällen grät jag.

Positivt besked blev negativt

Sedan kom undersökningen, som visade att skadan inte var så allvarlig.

– Det skulle handla om fyra till sex veckor. Då firade jag. Sedan vaknade jag till beskedet att det skulle handla om fem månader. Det var tungt, säger Ludwig Augustinsson.

– Men läkaren Leif Swärd betonade att det behövdes för att nå bäst resultat.

Med bara någon vecka kvar till den allsvenska premiären och inmarschen till "Snart skiner Poseidon" blev det operation av menisken, följt av rehab och en massa tålamod.

Inte enkelt för en ung man med kroppen fylld av energi och hela knoppen full av fotboll.

– Det har inte varit lätt. Men nu är det full fokus på träningen och nu hänger jag med hela laget, precis som om jag vore frisk, säger han.

Han erkänner att en period som den här, med landslagsspel, är speciellt jobbig.

– Jag hade ju en given plats i U21-landslaget och nu är jag inte med i hetluften. Men det får vänta. I höst kanske jag är tillbaka, säger Ludwig Augustinsson.

– Men jag är grymt sugen. Det går inte att beskriva.

Nu har han ändå, genom sjukgymnasten Fredrik Larssons försorg, kommit så långt i sin rehab att han får jobba med boll.

– Jag kanske ska köra med boll i 20 minuter. Men det blir lätt en timme.

Eto'o hade samma skada

Men mest handlar det om tålmodiga övningar utan boll, allt för att stärka knät efter meniskoperationen.

– Jag googlade den här skadan som jag har och har läst på. Det visade sig att Eto'o hade en likadan då han spelade i Barcelona och han kom tillbaka i toppskick.

Ludwig Augustinsson suger på ordet "toppskick" och det syns att det smakar bra. Men så har också mental träning ingått i den unge fotbollstalangens utveckling sedan en längre tid.

– Jag hade redan innan skadan kontakt med en mental coach i Stockholm. Jag har varit uppe tre gånger sedan operationen och talar med honom var fjärde vecka, säger han.

– Jag vet att många korsbandsskadade spelare lägger band på sig när de kommer tillbaka. Det hindrar. Det gäller att bli mentalt stark och förstå att kroppen också är det.

Planen är att han ska vara tillbaka till den 27 augusti. Men Ludwig Augustinsson tror att det kan gå fortare än så.

– Ja, med min inställning. Men samtidigt... jag stressar inte. En vecka hit eller dit är inte viktig, Å andra sidan, jag är stressig av mig och vill tillbaka.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!