Johan Larsson, Mika Zibanejad och Max Friberg efter JVM-guldet 2012. Foto: BILDBYRÅN & IBLJohan Larsson, Mika Zibanejad och Max Friberg efter JVM-guldet 2012. Foto: BILDBYRÅN & IBL
Johan Larsson, Mika Zibanejad och Max Friberg efter JVM-guldet 2012. Foto: BILDBYRÅN & IBL
Foto: OLLE WANDEFoto: OLLE WANDE
 Foto: OLLE WANDE

"Inte det enda jag vill bli ihågkommen för"

Publicerad

Efter fyra år i Nordamerika bestämde han sig för att vända hem till Sverige.

Nu hoppas Max Friberg, 24, att Frölunda ska ge honom en boost i karriären.

– Det finns många exempel på spelare som kommit hit och lyckats, säger han.

Max Friberg i händelsernas centrum under junior-VM 2012.Foto: OLLE WANDE

För stora delar av hockey-Sverige är Max Friberg "JVM-hjälten" – då han var en starkt bidragande orsak till att Sverige vann guld 2012.

Friberg själv gjorde nio mål och två assist på sex matcher och vann turneringens skytteliga.

25-åringen blickar gärna tillbaka på minnena därifrån.

– Det var hur kul som helst och jag är väldigt stolt över vad jag bidrog med där.  Mycket av snacket med mig här i Sverige handlar ju än i dag om den turneringen och det är väldigt kul så klart, men samtidigt är det inte det enda man vill bli ihågkommen för, säger han.

I det avseendet hoppas han att tiden i Frölunda kommer ge honom ett steg framåt i karriären. För när han berättar om sina fyra år i Nordamerika så är det inte genom att beskriva en spikrak utvecklingskurva.

”Fick en annan typ av roll”

– De två första åren var bra, jag kände att jag tog steg mot en plats i Anaheim och fick chansen ett par matcher i NHL. Men efter trejden (till Montréal Canadiens och farmarlaget St. Johns IceCaps) fick jag en annan typ av roll, mer defensivt inriktad. Jag kände att jag stannade upp lite i min utveckling och behövde en nytändning, säger han.

Det slutade i ett treårskontrakt med Frölunda.

– Direkt när Frölunda hörde av sig så kände jag att det var klockrent. Det var precis hit jag ville. Det finns många exempel på spelare som kommit hit och lyckats för att senare lämna för storlag, antingen KHL eller NHL, säger han.

Friberg är själv fostrad i Skövde och har därmed ett långt gånget förhållande med Frölunda. Han har i unga år sett flera matcher i Scandinavium.

Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

”Kommer passa mig bra”

Sedan Roger Rönnberg tagit över som huvudtränare är han också medveten om vilken typ av hockey laget vill spela.

– Roger känner jag bra från framför allt JVM. Jag vet att man vill spela en hockey med hög intensitet, inte mycket vila utan full fart hela tiden. Sen är det ett spelande lag med ett offensivt tänk, vilket jag tror kommer passa mig bra, säger han.

Vad tror du om lagets chanser i år?

– Jag tycker att det känns bra. Det är många som lämnat men jag tycker att platserna har fyllts upp på ett bra sätt. Där ingår också jag själv då jag hoppas kunna fylla en lucka och bidra på ett bra sätt.

Kommer hockeyn i Sverige kännas ovan efter så många år i Nordamerika?

– Det känns lite nervöst faktiskt, det måste jag säga. Men samtidigt väldigt roligt. Jag tror att jag kommer att få tid att komma in i det.

”Hoppas jag hittar dit igen”

Och även om den sanslösa målfabrikationen från JVM-turneringen kanske var en något missvisande bild av Max Friberg som hockeyspelare, så hoppas han att puckarna ska trilla dit i jämn takt i vinter.

– I grund och botten tror jag bara att det handlar om att tro på sig själv och fortsätta som man gör. Ibland kommer man in i stim och i JVM gick i stort sett allt jag sköt in. Jag hoppas jag hittar det igen, säger han.

Vad förväntar du dig för roll i Frölunda?

– Jag vet inte om jag förväntar mig en roll utan det kommer nog bli mycket upp till mig själv att bevisa vad jag förtjänar. Det finns många som till exempel slåss om powerplay-tid i det här laget så det lär bli den som är hetast som får chansen. Då gäller det att ta för sig.

Relaterade ämnen
Oskar Lindwall
Oskar Lindwall

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag