Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ilskan mot Hyséns ord: ”Respektlöst”

Glenn Hyséns hälsning i coronatider
”Respektlöst”. Det finns saker man inte skojar om”, säger IFK Göteborgs Hosam Aiesh om Blåvitt-legendaren Glenn Hyséns ord på Twitter.
Foto: MICHAEL ERICHSEN/BILDBYRÅN
IFK Göteborgs Hosam Aiesh i löpduell med Sirius Hjalmar Ekdal när lagen möttes i Svenska cupen tidigare i år.
Foto: MICHAEL ERICHSEN/BILDBYRÅN

Glenn Hysén, 60, skämtade om muslimer och Allah. 

Det uppskattade inte Blåvittspelaren Hosam Aiesh, 24. 

– Respektlöst. Det finns saker man inte skojar om. Han kommer undan med mycket för att han är Glenn, säger mittfältaren. 

Fotbollslegendaren Glenn Hysén är känd för att dra fräckisar och skoja om allt mellan himmel och jord. 

Häromdagen publicerade han flera skämt i rad på mikrobloggen Twitter, som exempelvis den här: 

”Varför är det många muslimer som är irriterade på mig???? För att Allah heter Glenn i Göteborg. Ha d Gott. Glenn”. 

Den ordvitsen som anspelar på det arabiska ordet för Gud och den klassiska fotbollsramsan ”Alla heter Glenn i Göteborg” gick inte hem hos Blåvittspelaren Hosam Aiesh, som skrev följande på sitt Instagramkonto: 

”Så skämmigt och dålig respekt mot muslimer med din ålder och erfarenhet så borde du veta vad som man kan skoja om och inte skoja om, skäms på dig!!”

”Ska inte irritera folk” 

För GT utvecklar Hosam Aiesh sin syn på saken: 

– Jag vet att Glenn är en stor före detta IFK Göteborg-spelare som är en älskad person här i Göteborg. Man samtidigt finns det alltid gränser. Det kan vara roligt med skämt och så där, men man bör tänka på att man inte ska irritera folk. 

Ska man inte kunna skoja om allting? 

– Religion och hudfärg är två saker man inte ska gå in på tycker jag. Man ska visa respekt för andra. 

https://twitter.com/Glenn_Hysen/status/1249035453434671105

Kan du inte se något roligt i den här ordvitsen? 

– Nej, och jag skulle aldrig skoja om någon annans Gud. Jag är religiös och Allah är den störste för oss och det vet Glenn och alla andra om. Det är inget man skämtar om. Glenn skämtade om något som är väldigt mycket större än honom. Men jag vill ändå säga att jag personligen inte känner mig kränkt, men många andra gör det. 

Hosam Aiesh betonar att han ”absolut inte” tror att Glenn Hysén menade något illa och att Hysén gärna får fortsätta skoja om religioner, men att han den här gången kände att han vill markera för att visa var han står någonstans. 

– Glenn är säkert en väldigt skön person och hans son Tobias som jag hade i IFK förra året är en väldigt skön människa som spred glädje, men jag tycker ändå att det här skämtet var respektlöst. Om jag blir upprörd över det så blir många andra det också och jag vet att några mådde dåligt över det. Han kommer undan med mycket för att han är Glenn. 

Hosam Aiesh skrev vad han tyckte på sitt Instagramkonto.

Vad har du fått för reaktioner på Instagram? 

– Många skrev att de höll med mig och sedan fanns det andra som tyckte motsatsen. Jag står alltid upp för mina åsikter och kommer aldrig att vika mig om jag tycker att något är fel. Jag tycker inte att man ska skoja om homosexuella heller. Bara för att Sverige är ett fritt land behöver man inte gå ut och kränka folk. Det måste finnas gränser, säger Hosam Aiesh och tillägger: 

– Glenn får göra som han vill och alla väljer sina strider. Jag tycker att man får skämta om skåningar, göteborgare och araber och andra, då tror jag inte att folk tar åt sig på samma sätt, men man behöver inte dra in religion eller hudfärg. Jag tycker att Glenn gjorde fel och står för det. 

Hysén: ”Alltid någon som blir sur”

Den 60-årige ordvitsaren har 230 000 följare på Twitter och skämtet om att ”Allah heter Glenn i Göteborg” har fått klart större genomslag än normalt. Fler än 2 500 gillamarkeringar och av närmare 50 kommentarer är endast ett fåtal negativa. 

Om Hosam Aieshs kritik säger Glenn Hysén: 

– Allttid är det någon som blir sur. Jag skämtar om det mesta och kommer att göra så hädanefter också, men det var inte meningen att göra Hosam förbannad.