Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ilska efter beslutet att Göteborg inte får VM

Emma GreenFoto: Erik Mårtensson / Scanpix
Michel Torneus.Foto: Anders Wiklund / Scanpix
Angelica Bengtsson.Foto: Mikael Sjöberg
Irene EkelundFoto: Johanna Lundberg
Björn ErikssonFoto: Sara Strandlund

GÖTEBORG. Eugene får arrangera friidrotts-VM 2021.

Det innebär att Göteborgs Stads planerade ansökan om att arrangera mästerskapet ställs in.

Nu rasar Björn Eriksson, ordförande för Svensk Friidrott, mot hur förfarandet har gått till.

– Det luktar fiffel lång väg, säger han.

Det var vid ett styrelsemöte i Internationella Friidrottsförbundet, IAAF, som beslutet om att tilldela Eugene, USA, arrangörskapet av friidrotts-VM 2021 fattades.

Enligt Björn Eriksson, ordförande för Svensk Friidrott, har man därmed gått helt emot IAAF:s vanliga ordning för hur mästerskap tilldelas.

Han är starkt kritisk.

"Vem är vinnare?"

"Vi är djupt besvikna och förbannade över hur det här har gått till och jag kan konstatera att det här inte andas rent spel", sa Eriksson i ett pressmeddelande.

Han utvecklar resonemanget när GT ringer upp.

– Det luktar bortförklaringar och fiffel lång väg, säger han.

– Jag är förvånad att ytterligare ett fall av något av extremt dubiös karaktär dyker upp i organisationer på den här nivån. Det här skapar bara förlorare. Vi förlorar, och de som skulle kunna tjäna pengar är förlorare eftersom vi andra inte får chansen att buda. Jag ser inte vinnaren, i alla fall inte på den vita planhalvan.

Göteborgs Stad går miste om att arrangera mästerskapet och besvikelsen är stor även där.

– Göteborg är mitt i en intensiv process där vi har lagt mycket möda på att förbereda en ansökan. Så händer detta att vinnaren utses utan att ens loppet har startat. Vi känner oss väldigt förvånade och besvikna, säger Camilla Nyman, vd för Göteborg & Co.

"Ett unikt tillfälle"

På sin hemsida har IAAF förklarat varför Eugene har tilldelats värdskapet. Man nämner att delstatens guvernör har fattat ett gemensamt beslut med den amerikanska olympiska kommittén om att man tillsammans ska bekosta spelen. Dessutom har tv-bolaget NBC gett en garanti att man ska sända VM i USA.

– Det här är ett strategiskt beslut som låter oss dra nytta av ett unikt tillfälle som kanske aldrig kommer att dyka upp igen, där staten, den privata sektorn, den nationella olympiska kommittén, NBC och en särdeles entusiastisk befolkning har gått samman, säger IAAF-presidenten Lamine Diack.

"Ett barns intellekt"

Men Eriksson ger inte mycket för Diacks argument.

– Det ligger ju på ett barns intellekts nivå. De har väl ingen som helst aning om vad som hade dykt upp om vi hade fått lägga fram vårt förslag.

– Jag är så gammeldags att jag är van vid att man tittar på alla bud, sedan väljer man det bästa. Så för mig låter det där som en bortförklaring så att det dånar om det.
Bortförklaring för vad – vad vill de inte säga?
– Det är det jag har funderat på. Jag satt och resonerade med några vänner i natt och försökte komma på en vit, godtagbar förklaring på det här. Och jag misslyckades tyvärr. Jag hittar ingen förklaring av acceptabel karaktär, sedan om man ger sig in på avdelningen fiffel och båg kan jag komma på oerhört många förklaringar som gammal polis.

Kommer ni att vända er till IAAF med er kritik?

– Det kommer vi att göra, men sett med mina och Göteborgs ögon kommer det bara att vara till gagn till de som kommer efter oss. Det här gällde nu, när GBG skulle fira fyra år. Slutsatsen är snarare att det här kanske är ett umgänge man inte är så intresserad av framöver. Det kanske finns andra evenemang med mer gedigna, rakryggade spelare som man vill ha att göra med.

Menar du att det här har dödat lusten att göra liknande satsningar i framtiden?

– Det tar definitivt bort lusten när det gäller den här organisationen. Men det tar inte bort lusten när det gäller att arrangera friidrott. Det finns europeisk friidrott och andra delar som inte är infekterade av de här bacillerna.

Har du tappat för förtroendet för IAAF?

– Jag har inget förtroende för dess president om det inte finns en förklaring som jag inte i min vildaste fantasi kan föreställa mig. Däremot kan jag inte ta avstånd från världens friidrottsvänner. Det vore något förmätet. Men går saker och ting till på det här sättet så kan jag känna en viss glädje över att inte sitta vid samma förhandlingsbord, eftersom jag gärna vill kunna se mig i spegeln dagen därpå.