Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ikonernas oväntade projekt: "Bedrövligt"

Foto: Jan Wiriden

Några av Sverige största idrottshjältar har gått ihop – och bildat landets kanske sämsta manskör.

På tisdagen samlades "Ingvar Oldsberg och hans vänner" för att öva in en specialskriven jullåt som ska framföras på "Bingolottos" uppesittarkväll.

– Oldsberg ska la inte öppna käften, han är totalt bedrövlig, säger Glenn Hysén, av flera inblandade utsedd till den sämsta sångaren i gänget.

En brokig skara legendarer samlades på tisdagseftermiddagen i "Bingolottos" studio i Gamlestan i Göteborg.

– Bara för att ni ska komma rätt in i musiken får ni nu en ton. Aaaaaaahhhh, utbrister Ingvar Oldsberg, varpå hela församlingen brister ut i högljutt skratt.

De kallar sig "Gubbröran" och visst finns det ett visst fog för det körnamnet. Herrarna som ska framföra den specialskrivna julsången är: Jan Rippe, Ralf Edström, Thomas Ravelli, Christian Olsson, Thomas Wernerson, Pontus Kåmark, Glenn Hysén, Magnus Wislander, Bert Karlsson, Eddy Bengtsson, Jörgen Mörnbäck och David Lega. Den 23 december, under Bingolottos uppesittarkväll, ska de tillsammans framföra sången "Hårda paket". Idén föddes på Bingolottos redaktion. Sedan började Ingvar Oldsberg bläddra i sin telefonbok.

– Jag ringde in de kamrater jag har och det är de här. Det är Sveriges musikaliska elit, eller kanske elit inom andra områden, säger Ingvar Oldsberg.

"Ett gäng sköna typer"

Den överväldigande majoriteten i ensemblen är rörande överens om en sak – de kan inte sjunga.

– Det är Ingvar som känner en massa folk som inte kan sjunga, säger Ralf Edström

– Jag har ju stått för dålig musik i alla tider, säger Bert Karlsson.

– Jag tillför överhuvudtaget ingenting. Men jag lyssnar på de andra. På alla utom Glenn Hysén, säger Ingvar Oldsberg.

GT:s utsända på plats kan intyga att sången under repetitionen inte höll allra högsta klass. Även för det otränade örat lät det understundom bedrövligt. Men Bert Karsson, som jobbat med några av Sverige mest uppskattade artister, väljer att se saken på ett något annorlunda sätt.

– Det här är inte sämre än "Melodifestivalen". Där finns ju ingen stjärnstatus överhuvudtaget. Det här är ett gäng sköna typer.

– Jag lovar dig, det vilar inga ledsamheter där inte. Det är underbara människor, säger Edström

Ska avgöra uppesittarkampen

De enda i gänget med någon egentlig sångvana är revyartisten Jan Rippe och Jörgen Mörnbäck, imitatör och pianist. De övrigas roll i kören sammanfattas kanske bäst av handbollsikonen Magnus Wislander.

– Min roll blir nog att försöka att inte höras.

Glenn Hysén:

– Vi får la få till det så gott det går. Det blir jävligt dåligt och falskt och bedrövligt. Men det är väl lite det det ska vara, hoppas jag.

Nu hoppas Ingvar Oldsberg att den specialskrivna sången ska avgöra uppesittarkampen mot SVT och programledaren Lasse Kronér.

– Absolut. Vi kör det här och två spel. Sedan är det klart, säger Oldsberg.

Det kan vara något av det sämre jag har hört rent musikaliskt. Har du några tankar om det?

– Då har du inte hört den skiva som jag gav ut 1982 för det här skyhögt mycket bättre. Men det är klart, Jan Rippe och Jörgen Mörnbäck står för det musikaliska. Vi andra är mera skönhet, utfyllnad. Det ska ju vara flärd också.

Så på tio poäng. Var är ni på väg med det här?

– En majoritet skulle nog säga utför. Men jag håller inte med.