Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Live-published photos and videos via Shootitlive

IFK Göteborg vann den svenska cupen

Lasse Vibe blev hjälte.

IFK Göteborg är cupmästare på dansk manérn.

Lasse Vibe och Sören Rieks ordnade vändningen mot Örebro till 2-1.

– Det är för att vinna titlar vi håller på och det är det fansen vill ha, säger tränaren Jörgen Lennartsson.

Det var skilda världar som ställdes mot varandra i cupfinalen på Gamla Ullevi.

IFK Göteborg har tillbringat veckan som allsvenska serieledare efter Malmö FF:s poängtapp mot Elfsborg förra helgen. Örebro, å sin sida, är en krisstämplad jumbo och jagar fortsatt sin första seger för säsongen.

Inledningsvis märktes ingenting av detta.

ÖSK var klart piggare och forcerade in 1-0 genom Ayanda Nkili, vars distansskott styrdes via en försvarare och ställde John Alvbåge.

– Det är viktigt att komma in i det rätt och få i gång farten. Vi kände att vi successivt började komma i gång. Sen kom det där målet där bollen tog på en. Sånt som kan hända, säger Jörgen Lennartsson

– Sen försökte vi höja tempot ytterligare ett snäpp och fortsätta trycka på.

Danska vändningen

Efter halvtid lyckades IFK Göteborg skruva upp tempot aningen. Och utdelningen kom: fjolårets skyttekung Lasse Vibe petade in sin egen retur från nära håll till 1-1 i 67:e minuten.

– Jag såg inte bollen. Jag vill bara vara före min försvarare vilket jag inte var i första halvlek, säger Vibe om målet.

Och tio minuter senare fullbordade Sören Rieks vändningen till 2-1. Återigen låg Emil Salomonsson bakom anfallet – den här gången spelade han bak till dansken som misslyckades med sitt första skott men sedan tryckte in 2-1.

IFK Göteborg hade god kontroll på händelserna fram till slutsignal.

– Det är för att vinna titlar vi håller på. Det är det fansen vill ha. Jag är glad att vi kunde glädja dem., säger tränaren Jörgen Lennartsson.

– Jag är väldigt glad för spelarna, klubben och supportrarna.

Även Örebros tränare Alexander Axén var, trots förlusten, nöjd med insatsen.

– Vi gör så gott vi kan. Vi har en plan på hur vi ska spela som klarar rätt så bra. De är tunga att möta men vi gör en rätt bra första halvlek.

– Jag är supernöjd med spelarna. De kämpar på.

Eftersom IFK Göteborg slutade tvåa i allsvenskan i fjol har man redan en Europa League-plats. I stället får Elfsborg jubla, vars fjärdeplats i allsvenskan i fjol nu belönas med en plats i Europa League.

– Nu ska vi fira med fansen. Sen får vi se om fansen orkar gå upp till jobbet imorgon eller inte. Det får de välja själva, säger Lasse Vibe.