Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

IFK Göteborg ska sälja Kamratgården

Foto: ROBIN ARON
Foto: ROBIN ARON
Foto: ROBIN ARON

GÖTEBORG. Krisen i IFK Göteborg blir allt djupare.

Klubben meddelade på ett medlemsmöte på Gamla Ullevi att Kamratgården säljs – efter ett enhälligt styrelsebeslut.

Blåvitts träningsanläggning får en extern köpare: Varbergs Stenfastigheter.

IFK-ikonerna Håkan Mild och Ralf Edström rasar mot beslutet.

– Det är för jävligt! Det är helt obegripligt att det kan få gå så här långt. IFK har ju haft 14 000 i snitt. Vad fan har de gjort med pengarna? frågar sig Ralf Edström.

– Det är otroligt, otroligt tråkigt. IFK går miste om en anläggning i absolut toppklass, säger Mild.

IFK har i kväll haft ett två timmar långt medlemsmöte för att informera sina medlemmar om läget med klubbens ekonomi.

I samband med detta meddelade styrelseledamoten Ulf Ivarsson att träningsanläggningen Kamratgården säljs.

– Vi får i och med detta bort våra lån och får en stabil soliditet, säger klubbens styrelseledamot och kassör Ulf Ivarsson.

Varbergs Stenfastigheter är köpare och avtalet sträcker sig till 2033. Ett bolag vid namn Anno 1904 skapas och ägs av Varbergs Stenfastigheter. Blåvitt har nyttjanderätt till Kamratgården i oförändrad utsträckning.

– Kamratgården säljs för att få loss kapital. Beslutet togs i slutet av november efter ett enhälligt styrelsebeslut. Det finns avtal för att köpa tillbaka den vid senare tillfälle. Den kan köpas tillbaka när som helst. Endast dagens fastighetsvärde och konsumentprisindex kan påverka priset, säger medlemmen Sebastian Gustafsson som är på plats.

Många blev chockade när IFK berättade.

– Det var knappast någon som var beredd på det. Det är något man skrattat åt när andra klubbar i stan gjort det tidigare. Ser man till när de gjort det har de varit på ruinens brant. Det var frågetecken på mötet kring att detta inte kommunicerats tidigare. När Kurzwelly fick gå var man tydliga med att det inte var någon kris. Nu säljer man Kamratgården för att ha eget kapital. Om inte det är kris så vet jag inte vad som är det, säger Gustafsson.

Ralf Edström skogstokig

Förre storspelaren och sportchefen Håkan Mild är inte nöjd med beslutet.

– Det är jättetråkigt tycker jag personligen. Det är en toppklassanläggning. Under min tid var Kamratgården väldigt viktig.

Ralf Edström blev skogstokig när han fick höra att IFK ska sälja Kamratgården.

– Det är för jävligt, bedrövligt! Det är helt obegripligt att det kan få gå så här långt. IFK har ju haft 14 000 i snitt. Vad fan har de gjort med pengarna? Det är konstigt, obegripligt, en gåta! dundrar legendaren.

Blåvitts lagkapten Mattias Bjärsmyr blev tagen på sängen när han hörde om försäljningen efter att ha avslutat ett träningspass.

– Det är klart att det kom som en överraskning. Vi har ju förstått att ekonomin inte är så bra, men visst är jag förvånad. Samtidigt vet jag inte om det innebär så mycket för oss spelare. Vi ska dit och träna i morgon som vanligt.

Ordförande Karl Jartun förklarar anledningen för GT:

– Intäkterna har inte varit som vi hoppats på samtidigt som kostnaderna varit höga. Det här var en slutpunkt i ett åtgärdspaket som vi började diskutera i somras.

Går minus lika mycket som 2014

Blåvitt berättade också att de kommer att gå minus ungefär lika mycket som tidigare år, det vill säga tio miljoner kronor. Utgifterna för A-truppen, som i år kostat 52 miljoner kronor, har minskat med åtta procent i år och kommer krympas ytterligare 2016.

– Det finns inte utrymme för något nyförvärv såvida vi inte säljer någon, säger Ulf Ivarsson angående nyförvärv.

IFK fick på mötet utstå kritik för att inte fler spelare från akademin släppts fram - då akademin är något klubben satsat många miljoner på.

Blåvitt går ur året med cirka tolv miljoner kronor i eget kapital.