Blåvitts ordförande Frank Andersson och sportchef Mats Gren. Foto: BILDBYRÅN & TT
Blåvitts ordförande Frank Andersson och sportchef Mats Gren. Foto: BILDBYRÅN & TT

IFK Göteborg riskerar ekonomiskt bakslag

Publicerad

GÖTEBORG. Den uppskjutna matchen mellan IFK Göteborg och AIK kan bli en hård ekonomisk smäll för Blåvitt.

– Självklart har vi en hel del kostnader, säger IFK:s sportchef Mats Gren.

Enligt vad GT erfar rör det sig om cirka 700 000 kronor – och än vet Blåvitt inte om förbundet kommer att kompensera klubben.

– Det finns inget särskilt regelverk för en sådan här unik situation, säger Anders Hübinette, chefsjurist på förbundet. 

Blåvitts säkerhetschef Mike Sahlenius, ordförande Frank Andersson och sportchef Mats Gren vid torsdagens presskonferens.Foto: ADAM IHSE / TT

IFK Göteborg och AIK skulle ha mötts i ett sommarvarmt Göteborg under torsdagskvällen.

Men tidigt på förmiddagen gick Svenska fotbollförbundet ut med beskedet att matchen skjuts upp sedan en AIK-spelare erbjudits en stor summa pengar för att underprestera i matchen.

Nyheten slog ned som en bomb i fotbolls-Sverige och i både Stockholm och Göteborg hölls presskonferenser med anledning av det inträffade.

När matchen kommer att spelas är i nuläget osäkert. IFK Göteborg ska tillsammans med AIK och Svensk elitfotboll hitta ett nytt speldatum, sannolikt kommer ett besked under fredagen. Blåvitt ser helst att matchen kan spelas före sommaruppehållet, men medger samtidigt: 

– Schemat är tajt och AIK ska spela kval till Europa League. Men vi vill inte hamna i otakt med de andra lagen, säger IFK Göteborgs sportchef Mats Gren.

 

LÄS ÄVEN: Bjärsmyr: "Får en klump i magen" 

700 000 kronor

Drygt 13 800 biljetter var sålda till matchen på Gamla Ullevi i kväll och för Blåvitt kan beskedet att matchen skjuts upp innebära en ekonomisk smäll. 

Enligt GT:s uppgifter kostar en allsvensk toppmatch omkring 700 000 kronor att arrangera för IFK Göteborg. Då ingår lönekostnader för ordningsvakter och övrig personal, hyra, mat och transport med mera. 

Blåvitt dras sedan tidigare med en ansträngd ekonomi. 

Vet du hur mycket detta kan komma att kosta er, Mats?

– Vi har inte de direkta kostnaderna i dag. Vi får samla ihop och sedan sammanställa allt när vi har helheten. Sedan får vi se vad det blir för kostnader.

 

LÄS ÄVEN: Hysén: "Sätt dit idioten stenhårt"

"För tidigt att uttala sig om"

Kan förbundet kompensera er på något sätt?

– Dit har vi inte kommit än. Det är för tidigt att uttala sig om vem som tar ansvar för detta.

Det är dyrt att arrangera en allsvensk match.

– Ja, definitivt. Självklart har vi en hel del kostnader. Det handlar ju om mat och sådant som vi har beställt, och den får vi säkert stå för även nu, säger Mats Gren. 

Anders Hübinette är chefsjurist på Svenska fotbollförbundet och utesluter inte att förbundet kan kompensera Blåvitt. 

– Det ska vi diskutera i lugn och ro tillsammans med klubbarna. Det är klart att det blir kostnader, men det kommer ju att genomföras en match också. Det är svårt att veta vad det blir på sista raden så att säga. Och det finns inget särskilt regelverk för en sådan här unik situation. Men som sagt, vi tar det i lugn och ro. Det här är det lilla problemet i dag, säger Hübinette. 

IFK Göteborg har redan inlett samtal med olika samarbetspartners för att kunna hitta någon form av ekonomisk lösning. 

 

Följ utvecklingen i GT:s app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Relaterade ämnen
Hector Junelind
Hector Junelind
Markus Wulcan
Markus Wulcan

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag