Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kan starta nytt lag – i Fifa: "Var skeptisk"

"Jag var skeptisk till en början", säger Blåvitts tf klubbdirektör Mats Palmgren. Foto: BILDBYRÅN

GÖTEBORG. IFK Göteborg jagar nya intäkter.

På tisdag kan klubbens styrelse fatta beslut om en satsning på något helt nytt – ett E-sportlag.

Redan nästa år kan arbetet starta med att följa i Hammarbys spår och dra igång ett allsvenskt lag som spelar Fifas tv-spel.

– På sikt kan det bli en allsvenska även i E-sport sponsrad av företag som inte finns i andra fotbollssammanhang, säger Blåvitts kommersielle chef och tf klubbdirektör Mats Palmgren.

Vid Blåvitts medlemsmöte på Gamla Ullevi i går kväll bekräftades den bild som gavs på det förra medlemsmötet.

Klubben har lyckats sänka kostnaderna ordentligt, men intäkterna är lägre än vad som beräknades i budgeten inför 2017.

I resonemangen om hur fler åskådare ska lockas till Gamla Ullevi och hur man ska få fler sponsorer att ställa upp med mer pengar kom också insticket att stärka ekonomin med en eventuell satsning på E-sport.

Det väckte ingen större uppmärksamhet, inga följdfrågor ställdes.

Men när GT pratade med Mats Palmgren efteråt fanns det en del konkret att gå på.

Som att styrelsen diskuterade frågan på sitt förra möte.

– Det är något som kommer alltmer. När de allsvenska klubbcheferna träffas finns frågan oftast med. Och den finns på agendan hos SEF (Föreningen Svensk Elitfotboll), säger Palmgren. Förhoppningsvis tar vår styrelse ett beslut i nästa vecka.

"Jag var skeptisk…"

Det finns stora och små turneringar där det spelas Fifas tv-spel. Ibland är det stora tävlingar inför publik, ibland kan spelare sitta hemma.

Men precis som vid vanlig fotboll är de bästa spelarna anställda av klubbarna.

– Jag var skeptisk till en början när mina barn började prata om hur stort det är. Jag undrade vem som vill sitta och se när andra spelar tv-spel. Sönerna kontrade med att det är ungefär samma sak som att sitta på en vanlig fotbollsarena och se på en match, säger Palmgren.

Ska inte ta några ekonomiska risker

Hammarby och Jönköping Södra är redan i gång. Hammarby hade en provspelning i somras där tv-spelare fick övertyga om sin kapacitet varefter de bästa engagerades och nu spelar för klubben.

– Om vi börjar kommer spelare att sitta i blåvita tröjor och spela. På tröjorna blir det reklam, precis som på de matchtröjor vi har nu, säger Mats Palmgren.

Men hur skulle ni kunna tjäna pengar på det?

– Det är en stor växande marknad som stöttas av företag varav många inte syns i andra fotbollssammanhang, teknikföretag till exempel. Och det finns tv-kanaler som bara sänder sådana här matcher och turneringar, svarar Blåvitts tf klubbdirektör.

– Om styrelsen säger ja ska vi börja med att säkra de pengar som behövs för att dra igång, vi ska inte ta några ekonomiska risker, säger Mats Palmgren.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!