Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

IFK Göteborg kan sänka målsättningen

Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN
Frank Andersson, IFK Göteborgs ordförande.
Foto: Robin Aron

GÖTEBORG. IFK Göteborgs ekonomiska problem gör att klubben ser över sin sportsliga vision.

Ordförande Frank Andersson har lyft frågan i styrelsen om att ta ett steg tillbaka från målsättningen att ta sig ut i Europaspel.

– Jag kan bara konstatera att vi måste vidta åtgärder för att få en ekonomi i balans, säger han.

IFK Göteborg är mitt i rekryteringen av en ny klubbdirektör. Ordförande Frank Andersson och vice ordförande Mats Engström har pratat med tre, fyra kandidater som är aktuella och IFK-ordföranden uppskattar att arbetet kan vara i mål i augusti eller september.

När klubben gick ut med ansökan skrev de på sin hemsida att de letar en klubbdirektör som kan ”leda föreningen mot visionen att bli ’Nordens mest framgångsrika fotbollsförening – både på och utanför plan’”.

Samtidigt har nye ordföranden Frank Andersson under våren lyft frågan i styrelsen om Blåvitt ska dra ner klubbens sportsliga målsättning, som säger att klubben ska vara topp-tre i allsvenskan varje år och att IFK ska spela i Europa.

Målet: Europa League 2016

När den nya ”IFK-modellen” formulerades i samband med att Jörgen Lennartsson blev tränare för 1,5 år sedan, sattes målet att nå gruppspel i Europa League senast 2016 och Champions League senast 2021.

– Vi måste antingen få in mer pengar eller dra ner på kostnaderna och då tror jag att vi måste föra en realistisk diskussion – med de pengar vi har, hur bra kan vi gå i allsvenskan och hur långt kan vi gå i Europa? säger Frank Andersson.

Kan ändras kommande år

Styrelsen har konstaterat att kostnaden för spelartruppen måste ner redan i sommar, men sportchefen och tillförordnade klubbdirektören Mats Gren betonar att klubben inte backar på den sportsliga målsättningen i år. Däremot kan målbilden ändras till kommande år.

– Det kan bli så, ja. Men jag säger inte att det blir så utan det är någonting vi sitter och tittar på. Men Blåvitt har tagit några smällar förut också, att man sagt att ”nu får vi köra ner det, nu måste vi starta om och ta ett eller två år”. Det är inte säkert att det blir sämre heller, säger Mats Gren.

"Trångt ekonomiskt"

Det långsiktiga arbetet handlar om att öka intäkterna för att kunna ligga på en kostnadsnivå klubben känner behövs för att kunna konkurrera sportsligt, men kortsiktigt handlar det om att få en ekonomi i balans och då har klubben större möjlighet att påverka kostnaderna än intäkterna.

– Det är ingen hemlighet att vi sitter trångt ekonomiskt. Samtidigt vill jag inte gå in och störa verksamheten. Tar du ett snäpp ner och blir ett mittenlag i allsvenskan så minskar intresset och det ger i sin tur minskade intäkter. Men jag tror det är viktigt att vi tar en sådan här diskussion, säger ordförande Frank Andersson.


LÄS MER: IFK Göteborgs turbulenta halvår