Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Turbulens? Inte helt olikt Gefle..."

Poya Asbaghi, 32, ska ta Tobias Hysén, 35, och IFK Göteborg till högre höjder.Foto: BILDBYRÅN
Poya Asbaghi har skrivit ett treårskontrakt med IFK Göteborg.Foto: THOMAS JOHANSSON / TT
Asbaghi och Blåvitts sportchef Mats Gren.Foto: THOMAS JOHANSSON / TT
IFK Göteborg har en tung säsong bakom sig.Foto: BILDBYRÅN
Blåvitt-tränarna Alf Westerberg och sparkade Jörgen Lennartsson.Foto: BILDBYRÅN

GÖTEBORG. IFK Göteborg har utsett sin nya huvudtränare.

I dag bekräftades GT:s avslöjande: Poya Asbaghi, 32, lämnar Gefle och tar över Blåvitt.

– Jag har aldrig varit stoltare, säger han.

Poya Asbaghi.Foto: Krister Andersson / BILDBYRÅN

Efter årets missräkning med en tiondeplacering i allsvenskan och en sparkad huvudtränare mitt under säsongen vill IFK Göteborg få till en nystart inför 2018. Som ett led i det har klubbens sportsliga ledning varit på jakt efter någon som kan genomföra en riktningsförändring.

Tränarfrågan har på Kamratgården beskrivits som "oerhört känslig" och ryktessnurran har under hösten gått varm kring vem som ska ta över klubben till nästa säsong. Namn som Olof Mellberg (Brommapojkarna), Håkan Ericsson (tidigare U21-landslaget), Andreas Brännström (Dalkurd), Poya Asbaghi (Gefle) och Jimmy Thelin (Jönköpings Södra) har kopplats samman med tränarjobbet i Blåvitt.

Blåvitts sportchef Mats Gren.Foto: Tommy Holl / IBL

Strandade förhandlingar

Andreas Brännström såg länge ut att bli IFK Göteborgs man – men eftersom Brännström står under kontrakt med den allsvenska nykomlingen Dalkurd behövde klubbarna komma överens om en övergångssumma och i lördags strandade förhandlingarna trots att parterna var nära varandra.

– Bollen har legat hos Göteborg hela tiden. Vi har varit väldigt tydliga från början och har inte krävt någon fantasisumma. En miljon kräver vi inte, långt ifrån. Vi var nära varandra och jag trodde att vi skulle hitta en lösning, men det gjorde vi inte. Men vi är nöjda och har vår tränare, sa Dalkurds sportchef Adil Kizil.

Andreas Brännström och Poya Asbaghi jobbade ihop i Dalkurd.Foto: Andreas L Eriksson / BILDBYRÅN

LÄS MER: Vändningen: Tränaren till Blåvitt

Presenterades under måndagen

GT kunde i början av november avslöja att Poya Asbaghi, 32, var en av kandidaterna på IFK Göteborgs lista över tänkbara tränare. Varken Asbaghi eller Blåvitts sportchef Mats Gren ville då kommentera uppgifterna. 

Men när förhandlingarna med Dalkurd om Andreas Brännström i helgen strandade tog Blåvitts tränarjakt en vändning, och enligt GT:s uppgifter bestämde sig IFK Göteborg för Poya Asbaghi. I dag presenterades 32-årige Asbaghi som Blåvitt-tränare på Kamratgården.

– Jag var inställd på att fortsätta träna Gefle, men när en klubb som IFK Göteborg knackar på dörren tror jag att det är få personer i min sits som hade tackat nej, säger Asbaghi och fortsätter:

– Jag ska vara ärlig och säga att det här är det överlägset största uppdraget som jag har stått inför hittills i min karriär. Med tanke på min bakgrund, jag är 32 år gammal, heter Poya Asbaghi och har aldrig spelat elitfotboll är det nästan unikt. Det är i alla fall av sällan skådat slag. Men jag hoppas och tror att jag har tagit mig hit tack vare ett fint arbete.

Poya Asbaghi på måndagens presskonferens.Foto: Lovisa Waldeck

LÄS MER: "Han är nästan som en trollkarl"

Slog igenom i Dalkurd

Asbaghi slog igenom på allvar i Dalkurd. Han förde Borlängeklubben till superettan 2016 och under sitt debutår som huvudtränare i superettan ledde han klubben till en fjärdeplats i tabellen. I maj i år lämnade han Dalkurd för en ny utmaning i Gävle. Asbaghi tog över efter sparkade Thomas Andersson och förde krislaget Gefle från en jumboplacering i superettan till nytt kontrakt.

Att Blåvitt har haft ett turbulent år – har du haft det i bakhuvudet?

– Ja, det har jag. Det de har varit igenom är inte helt olikt det jag var med om i Gefle som också hade ett tufft år. Men det är klart att IFK Göteborg är en större klubb på alla sätt. Det finns otroligt mycket potential i IFK Göteborg.

Att både han och tidigare kollegan Andreas Brännström kopplats ihop med tränarjobbet i IFK Göteborg ser Poya Asbaghi som smickrande.

– Ja, att vi båda var kandidater till att ta över ett av de mest åtråvärda jobben är ett fint betyg för oss båda.

Har ni haft någon kontakt de senaste dagarna?

– Inte så mycket.

Torbjörn Nilssons framtid osäker

Blåvitts sportchef Mats Gren om valet av Poya Asbaghi:

– Vi har följt honom under en längre tid och är i dag glada och stolta över att kunna presentera Poya Asbaghi som ny huvudtränare för IFK Göteborg. Han står för en spännande och vägvinnande fotboll.

– Vi har haft mycket diskussioner internt om hur vi ska spela i framtiden, vilken spelidé och filosofi vi vill ha, och det är framför allt det vi har letat tränare efter.

Kontraktet med Poya Asbaghi sträcker sig över tre år. Han kommer att assisteras av Alf Westerberg. Hur det blir med Blåvitt-ikonen Torbjörn Nilsson, som stärkte upp tränarstaben under årets säsong, är fortfarande oklart.

– Torbjörn har ett avtal som går ut sista november och han ville se hur hela konstellationen skulle se ut. Det är inget klart där än, säger Mats Gren.