Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

IFK Göteborg fruktar en ny läktarskandal

Foto: Lennart Månsson

I går på Tele 2 Arena lyckades Hammarbysupportrar ta sig till sektionen ovanför Gaisklacken och attackera bortasupportrarna.

Nu fruktar IFK Göteborg läktarbråk i matchen mot AIK på måndag – rykten florerar att bortaanhängare köpt biljetter på Blåvitt-sektioner.

– Vi tar det på största allvar och har naturligtvis beredskap för det, säger Blåvitts säkerhetschef Tommie Elgestål.

– Om det visar sig att det är supportrar av den karaktären som vill ställa till bråk är det ett jätteproblem för arrangören, säger polisens insatschef Martin Fredman som ansvarar för polisens arbete kring matchen.

Känner du dig trygg på svenska fotbollsarenor?

Matchen mellan Blåvitt och AIK på måndag är slutsåld sedan några dagar. Nu kommer uppgifter att AIK-anhängare köpt biljetter på IFK:s läktare. Då riskerar det att bli nya läktarbråk – bara några dagar efter skandalen på Tele 2 arena, när Hammarby-anhängare kastade föremål på Gais-klacken.

– Supportrar har ringt till mig och varnat mig för att AIK-supportrar köpt biljetter på sittplatssektioner, säger Tommie Elgestål till GT.

"Man vill inte spä på för mycket"

– Men när de här ryktena drar i gång vill man inte spä på för mycket så att det blir sanning. Jag kan inte verifiera att ryktena stämmer, men om det bli så här har vi naturligtvis åtgärder.

Vad för åtgärder?

– Vanligtvis har vi 40 ordningsvakter på våra matcher men det har vi ökat lite till den här matchen. Vi har också gjort frizoner ovanför AIK:s klack, det är tre sektioner som stängts.

Detta för att supportrar inte ska kunna nå sektioner där de inte hör hemma.

– Det är synd och vi tappar mycket publikkapacitet, säger Tommie Elgestål.

– Man är alltid mer på tårna när stockholmslagen kommer. Nu är både IFK och AIK med i guldracet vilket gör att det säkert blir ännu hetare känslor. Vi gör naturligtvis allt för att alla ska känna sig trygga när de kommer till vår arena.

"Beredda att gå in på arenan"

Martin Fredman, polisens insatschef, menar att hotbilden alltid är hög när AIK kommer till Göteborg för att spela mot Blåvitt. På måndag jobbar 200-300 poliser med att se till att de olika grupperingarna hålls isär.

– Hotbilden är alltid hög när IFK och AIK möts. Den är inte högre nu än tidigare. Vi lägger stora reurser på att hantera det som sker på staden. Inne på arenan har arrangören det huvudsakliga ansvaret, men vi är givetvis beredda att gå in där också om det behövs, säger Martin Fredman.

Angående AIK-fans som sitter på "fel" läktare säger Fredman så här:

– Vi får se på måndag. Arrangören har en beredskap för att flytta supportrar till andra platser om det behövs. Det är ett villkor vi ställt i tillståndet.

Enligt Martin Fredman kommer någonstans mellan 1 000 och 1 500 AIK-anhängare till Göteborg.