Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"IFK Göteborg är en sjuk patient"

Nils Wiberg är en engagerad storsponsor. Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN / BILDBYRÅN
IFK Göteborg har haft ett blytungt år – på alla plan. Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN

IFK Göteborg brottas med en rad olika problem inför 2018 och enligt GP har affären med tränaren Andreas Brännström spruckit. 

Nu ryter storsponsorn Nils Wiberg ifrån. 

– Valberedningen har förstört för klubben och så länge den sitter kvar blir det inga extrapengar från oss, säger han. 

Nils Wiberg, vd och ägare på Prioritet Finans som i fjol redovisade en vinst på närmare 200 miljoner, är djupt bekymrad över situationen i IFK Göteborg. 

– Klubben är som en sjuk patient. Antingen ger man honom bara lite huvudvärkspulver eller så går man in för att bota honom ordentligt. Jag tycker att man ska vända ut och in på hela klubben och börja med att slänga ut valberedningen. Den är högst upp och ytterst ansvarig för allt som har hänt de senaste åren. Den tillsätter styrelsen som tillsätter sportchef som rekryterar tränare och spelare, säger han. 

Den allsvenska tabelltian har förutom dåliga sportsliga resultat skakats av interna stridigheter och har en ekonomiskt besvärlig situation. Klubben lyckades heller inte komma överens med Dalkurd för att få loss tränaren Andreas Brännström. Enligt Dalkurds sportchef Adil Kizil är förhandlingarna avslutade. 

– Det är som det är. Bollen har legat hos Göteborg hela tiden. Vi har varit väldigt tydliga från början och har inte krävt någon fantasisumma. En miljon kräver vi inte, långt ifrån. Vi var nära varandra och jag trodde att vi skulle hitta en lösning, men det gjorde vi inte. Men vi är nöjda och har vår tränare, säger han. 

Andreas Brännström var själv helt överens med IFK Göteborg om ett tvåårskontrakt. Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

"Valberedningen måste lämna" 

Nils Wiberg berättar att han inte fått en förfrågan om att skjuta till pengar, som han gjorde när Blåvitt kontrakterade Torbjörn Nilsson i somras. 

Skulle du kunna tänka dig att ställa upp igen? 

– Jag lägger inte några pengar för att stödja ett köp av en tränare. För att jag ska fundera på att göra en extrainsats så måste valberedningen lämna. Den bär det totala ansvaret. 

Vad har valberedningen gjort för fel? 

– Den har inte fixat sammanhållningen i klubben. Den ska tillsätta rätt människor i styrelsen men har inte följt upp hur det går och har inte tagit ansvar för sina rekommendationer. Man har gjort ett väldigt dåligt jobb. Jag vill vara väldigt tydlig med det, säger Nils Wiberg, som dock betonar att han fortsätter sponsra klubben som vanligt. 

"Så att folk inte hinner somna" 

Storsponsorn vill att en alternativ valberedning föreslås till årsmötet i mars. 

– Som någon eller några gamla IFK-profiler sätter ihop, förslagsvis med Gunnar Larsson (hedersordföranden) i spetsen. Sedan tycker jag att det här borde vara punkt ett på årsmötet, så att folk inte hinner somna. Valberedningsfrågan är den viktigaste. 

– Det är sällan någon attackerar en valberedning i Sverige, men den är ju ytterst ansvarig. Så är det i varje organisation. 

Joakim Brinkenberg är valberedningens ordförande. 

– Han är ju medlem och kan rösta bort oss, det är inte krångligare än så. Vi sitter på ett år. Och det är klart att vi har ett ansvar på det sättet som han säger. Nils är bra på att uttrycka sina synpunkter och det har han all rätt att göra, säger Brinkenberg. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!