IFK-favoriten lämnar Kina

Gustav Svensson.
Foto: DANIEL STILLER
Svensson under en landslagsträning på Friends Arena.
Foto: NILS PETTER NILSSON
Foto: MICHAEL ERICHSEN
Foto: MICHAEL ERICHSEN

Gustav Svensson, 29, lämnar sin kinesiska klubb Guangzhou R&F.

Men han vänder inte hem till IFK Göteborg – i stället väntar USA. 

– Jag är sjukt inspirerad av det jag har sett hittills, säger han. 

För ett år sedan sålde IFK Göteborg sin nyckelspelare Gustav Svensson till Guangzhou R&F. Den Azalea BK-fostrade mittfältskuggen, som var Blåvitts viktigaste spelare, lämnade ett stort tomrum efter sig och IFK-fans har redan börjat drömma om hans återkomst.

– Man ska aldrig säga aldrig, har Svensson tidigare sagt i en intervju.

I början av januari köpte Guangzhou R&F in den defensive mittfältaren Junior Urso, 27, för omkring 25 miljoner kronor. Och kort därpå – bara sex veckor före ligapremiären – ändrades utan förvarning reglerna. Från och med i vinter får klubbarna bara ha tre utländska spelare i matchtruppen

"Skildes åt som goda vänner"

Det gjorde att Gustav Svensson, som hade två år kvar på kontraktet, och flera andra utlänningar hamnade i kläm. 

– Jag var ju beredd på att vara kvar och satsade på ett år till. Jag hade hela klubben och tränaren bakom mig. Men så ändrades reglerna och vi var alldeles för många utlänningar. De kommer bara att köra med tre utlänningar i truppen, så de bad mig att se mig om efter en ny klubb, säger Svensson och fortsätter: 

–  Det blev väldigt konstigt och gick väldigt snabbt. Det har varit mycket jobb, framför allt för Carl Fhager (advokaten och rådgivaren). Men vi skildes åt som goda vänner och vicepresidenten körde mig till och med till flygplatsen. 

Gustav Svensson flyttar dock inte hem till Blåvitt utan karriären fortsätter i USA. Han är överens med mästarlaget Seattle Sounders om ett tvåårskontrakt. 

Advokaten Carl Fhager säger: 

– Kineserna hade ju gärna behållit honom, men i och med regeländringen blev det en ny situation. Det blir kul för honom att komma till de amerikanska mästarna. 

Mittfältaren är redan på plats i sin nya hemstad. 

– Det känns väldigt bra. En fin stad och en underbar atmosfär. En stor och bra klubb och jag är sjukt inspirerad av vad jag har sett hittills. De snittar ju över 40 000 åskådare per match. Det här är en bra deal för alla parter, alla tre är vinnare kan man säga, säger Gustav Svensson. 

Var det aldrig aktuellt med Blåvitt? 

– Det är alltid aktuellt, men jag hade ju i huvudet att jag skulle vara utomlands något år till och det var prio just nu. Det här känns som en väldigt bra lösning för mig och min familj. Förhoppningsvis kan jag göra två bra år här och sedan komma hem till Göteborg. 

Ställs mot John Alvbåge

Gustav Svensson fick snabbt packa ihop familjens grejer i Kina. 

– Det var väldigt surrealistiskt. Jag fick packa frugans kläder och min sons leksaker. Jag hade åtta väskor helt själv. Jag såg nog ut som en väldigt konstig turist, haha. 

Nyligen blev IFK Göteborgs målvakt John Alvbåge och Häckens mittfältare Rasmus Schüller klar för MLS-klubben Minnesota United

– Det ska bli kul att möta John. Jag vet ju vilka som är hans svaga hörn..., säger Svensson. 


 Följ utvecklingen i GT:s app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.