Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

IFK-backens tunga tid: 'Var jävligt tufft'

Victor Wernersson.Foto: BILDBYRÅN
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

SAN PEDRO DEL PINATAR. Han hade ett jobbigt halvår i Danmark.

Nu hoppas Victor Wernersson, 22, kunna bygga upp självförtroendet i IFK Göteborg.

Samtidigt säger han sig ha dragit nytta av tiden i Vejle.

– Det var jävligt tufft – men man lär sig mycket om sig själv när det går dåligt, säger Wernersson.

Victor Wernersson under en träning med IFK Göteborg på träningslägret i Spanien.Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Malmö FF-talangen Victor Wernersson slog igenom i Syrianska FC.

Vänsterbacken kopplades ihop med Hammarby – men valde i stället att flytta till Vejle, topplag i den danska andraligan, sommaren 2017 på ett långtidskontrakt.

Där skulle han få en jobbig tid.

Från att ha haft en utvecklingskurva som i det närmaste pekat rakt uppåt avstannade Wernerssons utveckling i Danmark.

– Det är en ganska lång historia, men för att dra den kort blev det inte riktigt som jag hade tänkt mig. Fotbollen är sådan ibland. Du får höra mycket… allt lät bra när jag gick dit (till Vejle) men när jag väl kom dit var det varken som jag trodde eller hade hoppats, säger Victor Wernersson när GT träffar honom på IFK Göteborgs träningsläger i Spanien.

Menar du sportsligt?

– Njae, sportsligt var det okej. Jag kom dit precis efter min knäskada så jag var kanske inte i min bästa form – men jag ska inte skylla på det för jag fick tid på mig att bygga upp mig. Men det blev bara helt fel. Tränaren ville inte ha mig i sitt spelsystem.

Victor Wernersson hoppas få ett lyft i Blåvitt.Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

"Det var jobbigt"

Svensken hamnade snabbt på bänken i italienaren Adolfo Sormanis lag.

– Det var ägarna som värvade mig. Tränaren… Jag frågade dem innan om tränaren hade sett mig för det var viktigt för mig att han skulle tro på mig. Då sa de att han hade gjort det och att han hade gillat det han hade sett. Men sen gick det som det gick ändå. Jag trodde kanske att det skulle vara bättre för mig i längden att flytta till Danmark, men så blev det inte.

Hur hanterade du det?

– Det var jobbigt, men jag hade min flickvän och min familj stöttade mig. Alla runtomkring gjorde det. Jag kände bara att jag måste försöka komma till ett lag där man spelar fotboll med offensiva ytterbackar. Min agent hjälpte mig mycket när jag sa att jag ville hitta något nytt.

Känns det som ett bortkastat år i Danmark?

– Nej, nej, verkligen inte. Man lär sig mycket om sig själv när det går dåligt, man härdas på något sätt av motgångarna. Jag tror att det var bra för mig att få den erfarenheten. I Syrianska gick allt jättebra, men det går inte alltid uppåt. Mentalt får man lära sig att hantera det och sedan gå vidare.

Wernersson stretchar i Spanien.Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Hyllar stämningen

IFK Göteborg köpte loss Victor Wernersson från Vejle och nu hoppas den 22-årige skåningen få en nytändning i en ny miljö.

– Det känns mycket bättre här. Jag har kommit in bra både i gruppen och i spelet – och självförtroendet börjar komma också. Det är väldigt viktigt. Det är två helt olika spelare, med självförtroende och utan. Det gör jättemycket. Jag är väldigt glad över att ha fått den här chansen.

Vad kan Blåvitt-fansen förvänta sig av dig?

– De kommer att få se hårt jobb. Jag kommer jobba mycket för laget, springa mycket upp och ner och försöka bidra med både poäng, fart och energi.

Hur är stämningen i laget?

– Jättebra! Vi har en skön grupp och skojar mycket med varandra. Det är en av de bättre jag har varit i faktiskt. Alla tar väl hand om en. Det kan bära långt.

Har pratat mycket taktik

Ni har pratat mycket taktik med Poya Asbaghi.

– Ja, det blir ju så. Det är ett nytt spelsystem för många. De flesta har inte spelat med en trebackslinje innan och då måste man nästan börja från grunden så att alla lära sig sina roller. Sen kan man finslipa allt eftersom.

Vad är utmaningarna för dig som ytter i ett 3-4-3?

– Svårigheten är att orka. Man ska vara med uppe i anfallen samtidigt som man ska försvara. Men man får utnyttja sina offensiva egenskaper och det gillar jag. Man får komma till mycket inspel. 

– Det är en rolig roll och man får rätt mycket boll, kanske mer än en ytterback i en vanlig fyrbackslinje. Jag tycker att det är roligare att spela så här, man är mer delaktig, säger Victor Wernersson.