Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Huligan greps - blev utpekad av fansen

Foto: C More.

BORÅS/STOCKHOLM. Mötet mellan Elfsborg och Djurgårdens stoppades när ett knallskott skadade en brandman på Borås Arena.

Efter matchen står det klart att brandmannen drabbades av hörselskador – och att personen som kastade är gripen.

– Han blev utpekad i klacken – det hade nog inte varit så jättebra för honom att stanna kvar, säger Elfsborgs säkerhetschef Björn Bördin.

Mötet mellan Elfsborg och Djurgården försenades efter mängder av pyroteknik på bortasektionen inför matchstart.

Och efter pausvilan fortsatte det.

När spelarna skulle äntra planen för andra halvlek kastades ett knallskott in från bortasektionens ståplats. En brandman skulle plocka upp pjäsen, men då small den av mitt framför ansiktet på honom.

– Han blev omskakad, och det ringer i hans öron. Men i övrigt är han oskadd, säger Mats Hermanson, stabschef på räddningstjänsten i södra Älvsborg, till TT.

"Hörselskador"

Elfsborgs säkerhetschef Björn Bördin:

– Han hade tydliga hörselskador, säger han.

Såväl Elfsborgs som Djurgårdens supportrar tog tydligt avstånd mot personen som kastade in knallskottet, och flera av de supportrar som stod i närheten av personen pekade ut den skyldige.

– Han kände blickarna. Han blev utpekad i klacken. Det hade nog inte varit så jättebra för honom att stanna kvar, säger Björn Bördin.

"Hör inte hemma"

Personen är nu identifierad och gripen av polisen. Matchdelegaten har skrivit en rapport, som nu går vidare till fotbollsförbundets disciplinnämnd.

– Det gäller ett hundratal bengaler, knallskottet och en hel del rök, säger Björn Bördin.

Djurgårdens säkerhetschef Mats Jonsson:

– Vi känner en jättestor frustration över all pyroteknik som togs in och knallskottet som fick de konsekvenserna som vi vet om nu. Knallskott hör inte hemma på idrottsarrangemang överhuvudtaget, säger han.

För Djurgården väntar av allt att döma böter för bengalerna och det inkastade knallskottet. Klubben vill, som man brukar, få den skyldige personen att bekosta boten.

– Den skada man åsamkar oss ska man stå för själv. De böter vi får har vi för ambition av att gå vidare mot personen, säger Mats Jonsson.

Kan porta Stockholmsfans

Efter flera matcher med problem med bortasupportrar överväger Elfsborg nu att stänga ute AIK och Djurgården.

– De lag vi har haft problem med är AIK och Djurgården, och med vissa små undantag IFK Göteborg. Hur ska vi ha det när de (AIK och Djurgården) kommer nästa år? Ska vi verkligen ha en bortasektion med ståplats? Jag är tveksam, säger ordförande Bosse Johansson.

– Som arrangör måste man ju fundera på vad vi kan göra. Vi lägger ner enorma resurser på att få dem att inte ta med sig knallskott och bengaler in, men det är omöjligt, säger han. 

Matchen?

Djurgården slog Elfsborg med 1-0 efter Haris Radetinac mål i 52:a minuten.

Elfsborg-Djurgården 0-1 (0–0)

Elfsborg-Djurgården 0-1 (0–0)
0–1 Haris Radetinac (52).
Varningar, Elfsborg: Andreas Klarström. Djurgården: Haris Radetinac, Alexander Faltsetas.
Domare: Markus Strömbergsson, Gävle.
Publik: 11 450.
Elfsborg (4–3–3): Kevin Stuhr Ellegaard – Johan Larsson, , Daniel Mobaeck, Sebastian Holmén (Adam Lundqvist 74), Andreas Klarström – Marcus Rohdén, Viktor Claesson, Anders Svensson – Simon Hedlund, Viktor Prodell (Per Frick 61), Lasse Nilsson (Arber Zeneli 83).
Djurgården (4–4–2). Kenneth Høie – Stefan Karlsson, Emil Bergström, Fredrik Stenman, Jesper Arvidsson – Haris Radetinac, Alexander Faltsetas, Martin Broberg (Philip Hellquist 88), Simon Tibbling – Amadou Jawo, Sebastian Andersson (Andreas Johansson 64).