”Hon har allt jag vill ha av en häst”

Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Irma Karlsson är årets överraskning under ridsportens inomhussäsong. Hon tog sig till hoppningens världscupfinal i Göteborg med god marginal.

– Det hade jag inte väntat mig. Och det var inget direkt mål heller, säger Irma Karlsson.

Orden "lugn" och "envis" återkommer när 26-åriga Irma Karlsson får beskriva sig själv som ryttare. Hon har gått raka spåret från uppväxten i Bollnäs, via anställning hos hästfamiljen Lindelöw i Skåne, till att driva eget stall i Hörby. Viljan att jobba med hästar har alltid funnits där.

Envisheten gäller förresten även Irma Karlssons bästa häst, stoet Ida van de Bisschop.

– Hon har allt jag vill ha av en häst. Hon är envis, försiktig och nervig, har stark mentalitet och mycket kapacitet, beskriver Karlsson.

– Jag är lite envis själv och ger mig inte så lätt. Så det kan nog vara bra, tillägger hon.

Hästen känner lugnet

TT: Vilken är din bästa egenskap som ryttare?

– En del skulle säga det norrländska lugnet, svarar Irma Karlsson.

– Hästen känner att jag är lugn. Det är viktigt.

Karlsson hittade Ida van de Bisschop med hjälp av familjen Lindelöw, och äger nu hästen själv.

– Irma har utvecklats tillsammans med hästen. De har gått från klarhet till klarhet. Hästen är en av de bättre i startfältet här, säger förbundskapten Henrik Ankarcrona inför världscupfinalen.

– Hon är också en väldigt stark ryttare, som vunnit EM för "young riders" och vet vad det handlar om i ett mästerskap, tillägger Ankarcrona.

Höga egna krav

Förbundskaptenen ser Irma Karlsson som en spännande utmanare i världscupfinalen, med chans att nå en fin placering.

Själv vill hon inte berätta om något särskilt mål i cupfinalen – utom "att vara med sista dagen", vilket 30 av 35 deltagare får.

– Jag har höga krav på mig själv, men går inte ut och säger något resultat. Jag vill rida bra. Då vet jag att min häst nästan alltid hoppar felfritt, säger Irma Karlsson.

Svårt i Norrland

Trots flytten till Skåne tävlar hon fortfarande för sin "hemmaklubb" Bollnäs.

– Det är svårt att vara ryttare på proffsnivå i Norrland. Det finns fler tränare och fler tävlingar längre ner i landet. Men hästintresset i Norrland är väldigt stort, säger Irma Karlsson.

Övriga svenskar i hoppningens världscupfinal är Europamästaren Peder Fredricson och Henrik von Eckermann, som blivit trea i de två senaste cupfinalerna. Finalen inleds med tidshoppning på torsdagskvällen.