Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hon blir vinnare av årets Kristallkula

Elin Rubensson, 22, vinner Kristallkulan på damsidan.

Foto: Henrik Jansson

Elin Rubensson, 22

Foto: Henrik Jansson

GÖTEBORG. Elin Rubensson, 22, har vunnit fyra SM-guld med Rosengård.

Inför säsongen gick flyttlasset till Göteborg.

Årets Kristallkulan-vinnare på damsidan har redan hunnit förälska sig i staden.

– Jag tycker att Göteborg är en trevligare stad än Malmö. Det måste jag erkänna, säger landslagsspelaren.

1993 vann GFC-tränaren Stefan Rehn Kristallkulan. Samma år föddes Elin Rubensson.

Nu tilldelas fotbollsspelaren från Eslöv samma pris.

"Åh vad roligt! Vilken ära" svarar hon glatt när GT-sporten meddelar henne att hon vunnit.

När vi sedan träffar henne på Valhalla är hon fortfarande väldigt glad.

– Det känns roligt. Jag hade inte hört talas om priset innan, men det är för att jag inte har bott här innan. Jag kollade upp vilka som vunnit och det är flera stora profiler. Det verkar vara ett stort och ärofullt pris. Jag rankar det väldigt högt, säger Elin Rubensson.

Individuellt sett är hon nöjd med säsongen.

– Jag har uppnått mina mål. Jag kom med till VM och fick spela ganska mycket. Och jag har fått mycket speltid i allsvenskan och gjort några mål. Lagmässigt har det inte gått riktigt som jag tänkt. Det är lite synd. Jag är ändå hyfsat nöjd med året.

Som junior var hon en supertalang. Det dröjde inte länge innan hon fick dra på sig landslagsdressen. Mellan 2008 och 2012 producerade hon 48 mål på 48 U17- och U19-landskamper.

2010 värvades hon av LDB FC Malmö, som nu heter FC Rosengård, och fick snabbt debutera i damallsvenskan. Hon vann SM-guld under sin första säsong. Säsongen därpå slog hon igenom ordentligt och fick pris i kategorin "Årets genombrott" på Fotbollsgalan. Totalt blev det fyra SM-guld mellan 2010 och 2014 men hon var inte alltid ordinarie.

– Största anledningen till att jag bytte till GFC var att få kontinuerlig speltid. Det har jag fått, så det är jag nöjd med. Jag trivs jättebra här uppe. Det är en väldigt trevlig stad och jag har kommit till ett jättehärligt lag.

Elin fick dessvärre en tung inledning på säsongen. På en landslagsträning träffades hon av en boll i bakhuvudet. En hjärnskakning konstaterades vilket ledde till att hon missade de första omgångarna av allsvenskan. VM i Kanada genomförde hon iklädd ett huvudskydd.

– Jag påverkades ganska mycket av hjärnskakningen i början. Jag hade huvudvärk varje dag och det drog ut på tiden. Vi var extra försiktiga då jag haft tre innan.

Tre stycken?

– Jag har haft lite otur. Jag har fått skott i huvudet från nära håll och en gång skallade jag ihop med en annan. Det har varit mycket.

Elin tog sig tillbaka på planen och startade 18 matcher för GFC i allsvenskan. I landslaget är hon ytterback. I klubblaget har hon en offensivare roll ett kliv uppåt i banan.

– Det är olika roller men samtidigt ganska lika då båda är på kanten. När jag spelar ytterback vill jag komma fram mycket offensivt och använda mina kvalitéer. Jag trivs bäst framåt.

Hon är numera bofast i förbundskapten Pia Sundhages startelva.

– Det är roligt att få förtroende av Sundhage, säger Rubensson.

Landslaget har fått en drömstart på kvalet med tre raka viktorior.

– Verkligen! Spelet börjar sätta sig mer och mer. Det har känts bra nu. Vi har ett väldigt spännande OS-kval i mars (mot Holland) som vi redan börjat förbereda oss för. Vi är revanschsugna sen VM.

Hon älskade att slå Danmark inför rekordpubliken 11 244 åskådare på Gamla Ullevi.

– Det var riktigt skönt. 1-0-vinster är alltid sköna. Danmark är ett bra lag. Det var på håret men vi lyckades hålla undan. Det var en riktigt viktig vinst.

22-åringen har börjat smälta besvikelsen över GFC:s sjätteplats. Hon vet också varför det gått snett.

– Vi har varit alldeles för ojämna. Vi har haft en hög högstanivå men en alldeles för låg lägstanivå. Vi har haft många skador och sjukdomar i laget och även målvaktsproblem. Man kan inte skylla på det, men det har bidragit. Det har inte alls blivit som vi tänkt oss.

Elin är säker på att GFC gör en bättre säsong 2016. Hon rosar nyförvärven.

– Pauline Hammarlund är jätteduktig. Likaså Elin Landström från Umeå och ett par till. Vi har bara fått in landslagsspelare än så länge. Det ser väldigt spännande ut.

Vad vill du själv utveckla?

– Jag vill fortsätta utveckla det jag är bra på. Främst vill jag förbättra uthålligheten, så jag orkar göra fler maxlöpningar i matcherna, och göra lite fler mål. Det hade inte varit fel.

Hon och pojkvännen Filip Stenström, 24-årig före detta MFF-spelare, är förälskade i sin nya hemstad.

– Vi har hunnit utforska Göteborg. Jag gillar Malmö också, men jag tycker att Göteborg är en trevligare stad. Det finns väldigt mycket att göra och folket som bor här är väldigt trevliga. Alla är så öppna och glada. Typiskt göteborgare.

Sambon tvingades i januari lägga av med fotbollen på grund av en hjärnskakning.

– Han jobbar och pluggar nu. Det kommer nog aldrig bli någon comeback. Han har fortfarande problem med hjärnskakningen.

Tråkigt att ni båda har haft bekymmer med hjärnskakningar!?

– Ja. Det smittar väl, säger Rubensson, som i december åker till Åre på skidsemester, med ett leende.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!