Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Vilken snackis det blev – herregud…”

Frölundas besked: Skrotar indianen.
Glenn Hysén.Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

I lördags diskuterades Frölundas Indians i SVT Play.

Diskussionen blev livlig mellan Glenn Hysén och konstnären Antonie Grahamsdaughter.

Och reaktionerna efteråt blev många.

– Jag har aldrig varit med om maken. Vilken snackis det blev, herregud vilket liv, säger Hysén.

Att Frölunda har beslutat att ta bort indianen som symbol har blivit ett stort diskussionsämne, inte minst på sociala medier. Från och med nästa säsong ska en annan logga pryda hockeyklubbens tröjor.

Antonie Grahamsdaughter, som själv har rötter hos den kanadensiska urbefolkningen, har i flera år kritiserat att klubben kört vidare med loggan.

Högljudd diskussion

Glenn Hysén, den förra fotbollsstjärnan som är stor Frölunda-supporter, har nästan lika länge sagt att han inte förstår hur indianhuvudet på bröstet kan vara en rasistisk symbol.

När de båda meningsmotståndarna möttes i SVT Plays ”Mötet” blev det stundtals en högljudd diskussion.

– Hur kan det här vara rasism, det är ju en hyllning, säger Hysén i början av programmet.

– Vad ser jag liggande på isen? Ett avhugget huvud på en hövding där ishockeyspelarna åker genom munnen och ut på rinken. Det är väldigt kränkande, säger Grahamsdaughter  bland annat.

Antonie Grahamsdaughter.Foto: Skärmdump / SVT Play

”Men vi är ju inte sådana”

Under de knappt tio minuter diskussionen pågår utvecklar båda sina ståndpunkter.

I slutet av programmet läser Glenn Hysén upp den sista av frågorna de utgår från: Vad kan vi enas om?

Grahamsdaughter har en förhoppning om att hennes förklaring av historien ska ha förändrat Hyséns uppfattning om hur kränkande behandlingen av ursprungsbefolkningen varit.

– I min hjärna förändras en del, för det är ju för jävligt. Men det var ju idioterna på den tiden som gjorde det, jävla dårar. Men vi är inte sådana. Jag vill ha indianen på bröstet, men det går ju inte, säger Hysén i programmet.

Har inte ändrat uppfattning

I slutet av programmet ser man de båda kombattanterna gå tillsammans efter att Glenn Hysén bjudit Antonie Grahamsdaughter att hänga med på en öl.

– Jag tyckte att han började förstå, jag såg det på hans kroppsspråk, att han började förstå att det ligger i något i det här, säger Grahamsdaughter i slutet.

Joel Lundqvist i Frölundas matchtröja, som för sista säsongen kommer vara klädd med en indian.Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN

När GT några dagar efter att programmet börjat streamas i helgen pratar med Glenn Hysén dementerar han att han har ändrat uppfattning.

– Det var inga sura miner eller så, jag respekterar att man har olika uppfattningar. Men jag har inte ändrat min. Jag ser inget rasistiskt i att ha en indian på bröstet, säger han.

GT har sökt Antonie Grahamsdaughter.

TV: Frölundas ordförande om klubbens beslut

Frölundas ordförande Mats Grauers: ”Ett av de svåraste beslut jag varit med om att ta”