Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Vi såg hur det var för Rasmus – mycket ståhej”

Dagens tre största sportnyheter.
Frölundas sportchef Fredrik Sjöström.Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Lucas Raymond.Foto: BILDBYRÅN
Rasmus Dahlin.Foto: JEFFREY T. BARNES / AP TT NYHETSBYRÅN

Han är Sveriges hetaste hockeytalang för tillfället och spås gå tidigt i NHL-draften nästa sommar.

Lucas Raymond, 17, fick chansen i SHL redan förra säsongen – men nu vill Frölundas superlöfte sätta än större avtryck.

– Vi är extremt förväntansfulla och spända på hans säsong, säger Frölundas sportchef Fredrik Sjöström.

Förberedelserna inför säsongen 19/20 är i full gång för de regerande mästarna Frölunda.

I veckan har laget återsamlats efter semestern – och så gott som hela truppen har inlett träningen på is.

Bortsett från Brandon Gormley, Samuel Fagemo, Lucas Raymond och Karl Henriksson är alla spelare på plats. De tre sistnämnda spelar med juniorlandslaget, och Gormley flyger till Sverige först till helgen.

– Vi känner att det är en stor fördel, det ger oss mycket tid att komma samman. Dels för coacherna att lära känna de nya spelarna, men även för spelarna att lära känna varandra, säger Fredrik Sjöström.

”Känner oss tillfreds med den trupp vi har”

Trots att Frölunda vann guld i maj så har man haft stor kontinuitet i laget sedan dess. 17 spelare är kvar, tillspetsat med en del nya ansikten.

– Vi känner oss väldigt tillfreds med den trupp vi har nu. Forwardssidan är kanske inte extrem sett till antalet, men det är medvetet då vi vet om att vi har så duktiga killar som kommer underifrån, säger sportchefen.

Som regerande mästare i såväl SHL som CHL så är det höga förväntningar som vilar på Frölunda inför säsongen.

Men det är inget som påverkar laget varken åt det ena eller andra hållet, menar Sjöström.

– Vi känner egentligen inte av det så mycket– vi har alltid höga krav på oss själva. Vi vill alltid vinna allt vi ställer upp i. Så för oss skiljer det sig inte så mycket mot hur det brukar vara. Men sen kan jag förstå att det utåt sett är lite annorlunda nu, säger han.

”När han är frisk är han en av de bästa spelarna i ligan”, säger Fredrik Sjöström om Johan Sundström.Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

”Då är han en av de bästa spelarna i ligan”

Det blev stor uppståndelse när ni presenterade Johan Sundström i våras. Vad känner du att han kommer att bidra med?

– Vi vet vad Johan kan och hur bra han kan vara. När han är frisk så är han en av de bästa spelarna i ligan, det vet vi om. Men samtidigt så har han två ganska skadefyllda säsonger bakom sig så det är klart att vi måste ha lite tålamod. Han behöver komma in i det igen och spela mycket. Men när han är hel kommer han bidra med otroligt mycket.

Bortsett från Johan Sundström är superlöftet Lucas Raymond en annan spelare där det finns störa förväntningar inför säsongen. 17-åringen som tippas gå högt i NHL-draften nästa sommar fick testa på spel i SHL redan förra säsongen – men nu vill han bli ordinarie.

– Det är alltid dumt att sätta för höga krav för tidigt. Vi vet var vi har Lucas och vilka kvalitéer han besitter. Men det gäller att skynda långsamt här. Han ska vara redo när han kommer, och vi får se när den tiden blir. Men vi är extremt förväntansfulla och spända på hans säsong. Det är en otroligt, otroligt stor talang, och förr eller senare kommer han att ta det där klivet.

Du själv valdes tidigt i draften när du blev vald – känner du att du kan vara ett stöd för honom inför säsongen som kommer?

– Det tror jag. Jag har haft samtal med Lucas och hans föräldrar redan. Vi vet om att det kan uppstå en stor hype under ett draftår. Vi har pratat ganska mycket om det, hur vi som klubb och jag personligen ska fungera som ett stöd för honom. Vi såg ju bara hur det var för Rasmus, det var ganska mycket ståhej. Vi får se lite hur allt utvecklar sig, men det är klart att det säkerligen kommer vara en del NHL-klubbar här i stan för att kolla på honom, säger Sjöström och fortsätter:

– Men jag tycker att Lucas har fötterna på jorden. Han är en bra kille som är väluppfostrad. Jag tror att han kommer att greja det bra.

HÄR ÄR FRÖLUNDAS FÖRSÄSONGSMATCHER

8 augusti: Frölunda – HV71 (i Kungsbacka)

16 augusti: Växjö – Frölunda (i Alvesta)

22 augusti: Frölunda – Leksand (i Strömstad)

24 augusti: Frölunda – Färjestad (i Strömstad)

 

CHL börjar:

30 augusti: Frölunda – Graz 99ers

1 september: Frölunda – Mountfield

5 september: Graz 99ers – Frölunda

7 september: Mountfield – Frölunda