Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Vet vilka enorma krav utsidan har på honom”

Lucas Raymond.Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: NICLAS JÖNSSON / BILDBYRÅN
Niklas Andersson jobbar i dag som scout för NHL-klubben Los Angeles Kings.Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

För två år sedan var det Rasmus Dahlin.

I år är det Lucas Raymond.

Frölunda har på nytt fostrat en supertalang som väntas gå tidigt i NHL-draften.

Men i SHL har speltiden stundtals varit begränsad för 17-åringen.

– Vi vet vilka enorma krav utsidan har på honom, säger J20-coachen Tobias Johansson.

Lucas Raymond har tidigare berättat att han gärna försöker undvika hajpen från fans och media – men att det är svårt.Foto: ADAM IHSE / TT

Lucas Raymond presenterade sig för den breda hockeypubliken redan förra året.

Inte nog med att han som 16-åring fick göra SHL-debut och bli en av de yngsta målskyttarna i Frölundas historia.

Dessutom så avrundades säsongen med att han i U18-VM-finalen mot Ryssland slog till med ett hattrick och blev övertidshjälte när Småkronorna vann sitt första guld någonsin.

Förväntningarna har därför varit högt ställda på supertalangen inför den här säsongen, då han spås gå som ett av de första valen i NHL-draften i sommar.

”Han möter alla förväntningar vi har”

Men i Frölundas tuffa forwardskonkurrens har det inte varit helt enkelt för 17-åringen att få speltid i SHL – och så här långt har han på 16 matcher svarat för fem poäng och snittat drygt tio minuter i istid.

Men Tobias Johansson, som är huvudcoach i Frölundas J20-lag, öser lovord över Raymond.

– Jag tycker att han har gjort en jättebra säsong. Jag har känt Lucas och jobbat med honom under fem års tid – och jag tycker att han har gått från att vara en talangfull spelare till att bli en professionell spelare i år. Han möter alla förväntningar som jag och vi i Frölunda har på honom. Ett otränat öga tittar på hans statistik och tycker att det är för svagt, medan det jag upplever är att han tagit stora kliv vad gäller att träna, förbereda sig och föra sig som en professionell spelare. Dessutom har han accepterat att kunna ta en annan typ av roll, säger han.

Lucas Raymond gjorde tre mål när Sverige besegrade Ryssland i finalen i U18-VM i våras.Foto: JOHAN LÖF / BILDBYRÅN

Att Raymond är en så hajpad talang har bidragit till att han ställts inför tuffa utmaningar i höst.

Dels mentalt, men även spelmässigt.

– Vi vet vilka enorma krav utsidan har på honom. Och vi märker när han kommer ner till juniorlaget att motståndarna spelar hårdare mot honom. Jag är därför väldigt imponerad över hur han behärskat spelet hos oss, men även steget upp till SHL, säger Johansson.

Slår tillbaka på kritiken om poängskörden

Hur har han hävdat sig i J20, tycker du?

– Han har varit på en helt egen nivå, faktiskt. Återigen, otränade ögat skulle kommentera hans poängskörd, men som ansvarig för laget så tycker jag att hans arbetsinsats, att leda sig själv och leda andra har varit exemplariskt. Det har också varit en del av framgången för gruppen i stort. Jag är på alla sätt jättenöjd med det han bevisat.

Att Frölunda nyligen haft Rasmus Dahlin i föreningen, som på många sätt gjort en liknande resa som Raymond nu gör, tror Frölunda inneburit mycket.

– Jag tror verkligen att Lucas måste få vara Lucas i vår miljö. Detta måste någonstans vara hans tillflyktsplats att få vara den han är. Det är ju bara att kolla på Rasmus och hans resa – och folk blir bättre på att kunna hantera media. För mig är det extremt viktigt att han får vara sig själv i alla lägen, det är så jag tror att han kommer utvecklas mest.

”Han har varit på en helt egen nivå”, säger Tobias Johansson om Raymond.Foto: ERLAND SEGERSTEDT / TT

Talangens största förmåga: ”Bäst när det gäller”

Vad är det framför allt som sticker ut med Lucas skulle du säga?

– För mig i alla år... Han är bäst när det gäller. Han har en helt enastående förmåga i det, att spela sin bästa ishockey när det gäller som mest. När matcher blir viktiga kan det lätt hända att man får höjd anspänning och går ner i prestation. Men ju viktigare matcherna blir för Lucas, desto bättre spelar han.

Om vi vänder på det. Vad behöver han utveckla?

– Han behöver utveckla sin fysik. Han har spelat och tagit sig fram i alla år genom sin skicklighet. Men när han kommer upp i vårt A-lag och spelar seniorhockey, för att inte motståndare ska ta bort honom fullständigt fysiskt behöver han ha fler verktyg än bara skicklighet.

Ni tror inte att bristen på speltid i A-laget kan vara något som knäcker honom mentalt?

– Absolut inte! Han är en smart kille som är medveten om konkurrenssituationen och vikten av att kunna dominera. Roger (Rönnberg) har varit tydlig med att han ska lära sig spela vårt system fullt ut och klara av att spela mot vuxna män, vilket jag tycker att han kan hantera. Han är inte dominant i SHL ännu, men fortsätter att ta kliv framåt.

Så ni ser gärna att han även fortsättningsvis får speltid i J20?

– Ja, hundra procent. Det är därför vi har den planen för honom. Det är inget ogenomtänkt, utan tanken är att hitta bästa balansen för att han ska kunna bli så bra som möjligt på lång sikt.

Raymond har i tidigare intervju berättat att han gärna försöker undvika hajpen från fans och media, men att det är svårt.

– När listorna dyker upp i flödet försöker jag att scrolla fort, har han sagt.

Niklas Andersson jobbar som scout för NHL-klubben Los Angeles Kings, och har sin tröja hissad i taket i Scandinavium.Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

NHL-klubben: ”Har bra koll på honom”

Ett NHL-lag som i nuläget ser ut att få ett tidigt draftval i sommar är Los Angeles Kings, som ligger sist i sin division.

Där är Frölundalegendaren Niklas Andersson Europascout, och han har tidigare varit med och plockat både Jacob Moverare och Samuel Fagemo till NHL-klubben.

– Självklart håller vi bra koll på honom, det är ju hans draftår. Men sen kan jag inte prata om enskilda spelare, då blir inte mina chefer glada, säger Niklas Andersson.

Med med tanke på Kings utgångsläge nu – håller ni extra koll på spelarna som spås gå tidigt?

– Vi håller koll men sen är det ju tusen grejer som kan hända under en säsong. Det kanske sker någon trejd som förändrar allt. Det svänger fort i den här branschen, säger han.

En som Raymond har tät dialog med i Frölunda är sportchefen Fredrik Sjöström. Han har också kommit upp som en stor talang och blivit vald tidigt i NHL-draften.

– Jag har haft samtal med Lucas och hans föräldrar redan. Vi vet om att det kan uppstå en stor hajp under ett draftår. Vi har pratat ganska mycket om det, hur vi som klubb och jag personligen ska fungera som ett stöd för honom. Vi såg ju bara hur det var för Rasmus, det var ganska mycket ståhej. Vi får se lite hur allt utvecklar sig, men det är klart att det säkerligen kommer vara en del NHL-klubbar här i stan för att kolla på honom, har Sjöström sagt.