Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Talangen drabbades av osteokondrit: ”Tuff tid”

Theodor Niederbach.Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Bakom Lucas Raymond kryllar det av andra talanger i Frölundas akademi.

En av dem är Theodor Niederbach, 18, som är högaktuell för höstens NHL-draft.

Men talangen har haft en speciell resa. Efter att ha drabbats av åkomman osteokondrit tvingades han vara borta från hockeyn i ett helt år.

– Jag har lärt mig att uppskatta spelet betydligt mer nu, säger han.

Theodor Niederbach från Bjästa strax söder om Örnsköldsvik ansågs tidigt som en av Sveriges bästa spelare född 2002.

Han fullkomligen öste in poäng i moderklubben KB 65 – och var en av de stora stjärnorna när Ångermanland tog sig hela vägen till finalen av Tv-pucken 2017.

Men därefter valde han, tillsammans med tvillingbrorsan Adam, att flytta till Göteborg för att gå hockeygymnasiet hos Frölunda.

Drabbades av osteokondrit

En tid som minst sagt fick en mardrömslik inledning.

Det uppdagades nämligen att talangen var drabbad av ostekondrit. En åkomma som bildas på grund av brist på blodtillförsel runt benstrukturen. Det leder till att små bitar av brosk och ben släpper från knäleden.

I Niederbachs fall krävdes en titthålsoperation – och hela säsongen 18/19 ställdes in.

– Det var en tuff tid så klart, att vara borta från hockeyn så länge. Men jag har tagit stora lärdomar i det mentala. Jag har lärt mig att uppskatta spelet betydligt mer nu, säger han.

Tillbaka på isen igen skulle Niederbach överträffa förväntningarna, trots att han hoppade rakt in i J20-laget, utan att knappt testa på J18.

”Det gick väldigt bra”

Det blev 48 poäng på 40 matcher i J20 Superelit den gångna säsongen.

– Den här tiden förra året hade jag ingen aning hur säsongen skulle gå, och vilka förväntningar jag kunde ha på mig själv. Sen gick säsongen väldigt bra tycker jag. I år är det lite annorlunda, jag vet vad jag är bra på, vad jag kan prestera. Det är den nivån jag sätter, säger han. 

Ett kvitto på Niederbachs starka återhämtning har han fått under försäsongen, då han spelade med A-laget i Strömstad Hockey Classic.

– Det har känts bra så här i inledningen tycker jag. Jag hade väl önskat lite mer utdelning i J20, men jag har fått pröva på A-laget också. Det ger en självförtroende samtidigt som man lär sig mycket.

Det är en målsättning du har för säsongen gissar jag, att få chansen i SHL?

– Ja, precis. Det är ett av målen man har, att en dag spela i Frölundas A-lag. Den här säsongen hoppas jag göra det så pass bra att jag får chansen att prova på spel där uppe vid fler tillfällen.

Kan bli vald redan i förstarundan av draften

Förutom eventuellt SHL-spel har Niederbach också annat att se fram emot under hösten. Talangen är högaktuell för NHL-draften, där det till och med finns en liten möjlighet att han kan bli vald så tidigt som i förstarundan.

– Listorna är ingenting jag har kollat på jättemycket. Under säsongen har jag bara fokuserat på mitt spel och laget. Jag försöker bara göra det så bra jag kan, så får man se hur långt det räcker.

Men det måste vara ett ett skönt besked, med tanke på var du stod för ett år sedan?

– Ja exakt. Om jag säger så här, ser man tillbaka för ett år sedan så var det ingenting jag trodde på. Sen gick säsongen bra, det kändes som att jag presterade någorlunda bra. Det här är ett kvitto på det, att man är med i snacket.

Behöver det ens vara så att man tappar gentemot andra i ålderskullen av att vara borta ett år?

– Jag tror så här, sättet du tänker hockey finns alltid kvar. Men sen tog det några månader för mig innan jag kände att jag var inne i det igen, bli van med pucken, skottet och så där. Samtidigt tappar man i det fysiska. Men efter några månader är man inne i det igen. Men som sagt, jag tror att sättet du tänker hockey alltid finns där. Man har ett sätt att lösa situationer och det försvinner inte.

Talangerna i Frölundas akademi

Daniel Torgersson, 18, fw

Kommentar: Gjorde sex SHL-matcher redan förra säsongen och spås gå i andra- eller möjligtvis tredjerundan av NHL-draften i höst. Storväxt forward som är stark med pucken, och har sinne för målet.

 

Theodor Niederbach, 18, fw

Kommentar: En jättetalang från Ångermanland som valde att flytta till Göteborg för att gå hockeygymnasiet. Har haft en speciell resa. Missade hela säsongen 18/19 efter att ha drabbats av osteokondrit. Spås allt jämt en lysande framtid, och lär gå hyfsat tidigt i NHL-draften i höst.

 

Axel Kumlin, 18, b

Kommentar: Täbyfostrad back som var med i A-lagstruppen vid tre tillfällen under föregående säsong. Högerskytt och puckskicklig, är precis som flera andra på listan aktuell för NHL-draften i höst.

 

Philip Granath, 17, fw

Kommentar: Norrman som lämnade Frisk Asker för Frölunda 2018. Kortväxt, bara 170 centimeter lång, men spelar med en härlig fart och frenesi.

 

Viggo Andrén, 17, mv

Kommentar: Gjorde seniordebut i division 2 med Hovås redan som 13 (!)-åring. Gör i år sin tredje säsong i Frölundas akademi, där det är J20-spel som väntar i vinter. Är målvaktstalangen med störst potential i föreningen för tillfället. 

 

Fabian Lysell, 17, fw

Kommentar: Förmodligen den största talangen i Frölunda efter Lucas Raymond. Fullkomligen öste in poäng i J18-laget förra säsongen, och har meriter från spel i olika juniorlandslag. Lär få chansen i SHL i höst. Besitter ett bra skott och är en målskytt av rang.

 

Simon Edvinsson, 17, b

Kommentar: En stor back, 193 centimeter lång. Men är inte på något sätt orörlig, utan besitter en stark skridskoåkning. Är bra både offensivt och defensivt. Kan också förvänta sig att bli tingad av ett NHL-lag i oktober.

 

Ludwig Persson, 16, fw

Kommentar: Slog igenom ordentligt i Tv-pucken för två år sedan, när han gjorde hattrick i finalen för Göteborg. Blev i januari Frölundas yngsta debutant genom tiderna, med sina 16 år, tre månader och tre dagar. Stark poänggörare.